پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا مردم پای تماشای سریال «پایتخت» می‌نشینند؟ فرهنگی

چرا مردم پای تماشای سریال «پایتخت» می‌نشینند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایران / بی‌شک یکی از عوامل مهم موفقیت پایتخت در شخصیت‌پردازی و خلق کاراکتر‌های شناسنامه‌داری است که حالا دیگر به بخشی از حافظه بصری و تلویزیونی مخاطب بدل شده و مردم با تک‌تک آنها ارتباط سمپاتیک پیدا کرده‌اند. دوری از تیپ‌سازی و نزدیکی به شخصیت در کنار تنوع و تعدد این شخصیت‌ها که نسبت به آنها سابقه ذهنی وجود دارد در موفقیت این مجموعه خیلی مؤثر است.
روزنامه ایران در مطلبی به تشریح دلیل پر طرفدار بودن سریال پایتخت میان تماشاگرانش پرداخت.
پایتخت هفت را فقط نمی‌توان یک سریال تلویزیونی دانست که این سریال، خود تلویزیون را از بحران مخاطب دست‌کم به شکل موقت نجات داد و بار دیگر پای تماشای تلویزیون کشاند. فارغ از ضعف و قوت‌ها و فراز و نشیب‌هایی که این سریال داشته و به اعتقاد برخی از مخاطبان و منتقدان با مرگ ناگهانی خشایار الوند، این سریال از دوران طلایی خود فاصله گرفت اما همین‌که این سریال به فصل هفتم رسیده و همچنان مخاطبان مشتاق تماشای آن هستند خود نشان از موفقیت این سریال دارد. واقعیت این است که هنوز هیچ سریال تلویزیونی به تعداد فصل‌های پایتخت نرسیده و هنوز هیچ‌کدامشان به اندازه پایتخت، کنجکاوی مخاطب را برای تماشا برنمی‌انگیزد. 
بی‌شک یکی از عوامل مهم موفقیت پایتخت در شخصیت‌پردازی و خلق کاراکترهای شناسنامه‌داری است که حالا دیگر به بخشی از حافظه بصری و تلویزیونی مخاطب بدل شده و مردم با تک‌تک آن‌ها ارتباط سمپاتیک پیدا کرده‌اند. دوری از تیپ‌سازی و نزدیکی به شخصیت در کنار تنوع و تعدد این شخصیت‌ها که نسبت به آن‌ها سابقه ذهنی وجود دارد در موفقیت این مجموعه خیلی مؤثر است. به دلیل همین شناخت از پیش موجود، مخاطبان مشتاق بودند بدانند کاراکترهای مورد علاقه‌شان قرار است چه قصه‌ای را برای آن‌ها تعریف کنند و در چه موقعیت و ماجرایی قرار می‌گیرند.
 تضادها، تفاوت‌ها و حتی دوقطبی‌هایی که بین شخصیت‌های قصه وجود دارد از جمله نقی و ارسطو و پیرو آن کل‌کل‌هایی که بین آن‌ها رخ می‌دهد از جمله دلایل این موفقیت است. با اینکه در هر قسمت یک شخصیت جدید به مجموعه اضافه می‌شود که به‌دلیل ویژگی‌های طنازانه خود بین مردم محبوب شده و پایتخت از معدود سریال‌های طنزی است که تعداد کاراکترهای بانمک آن زیاد است و هر کدام بخشی از بار کمیک قصه را به دوش می‌کشند.
 خلق کمدی موقعیت که البته از طنازی‌های فردی و طنز کلامی هم بهره می‌برد، یکی از عوامل موفقیت پایتخت است. طنز کلامی آن که بخشی در تکیه‌کلام‌های طنازانه بروز پیدا می‌کند در بین مردم رواج پیدا کرده و به اصطلاح گل می‌کند. در هر قسمت از پایتخت یک تکیه‌کلام یا تیک رفتاری جدید به شخصیت‌ها اضافه می‌شود که بین مردم محبوب شده و حتی مورد استفاده قرار می‌گیرد. در این قسمت تکیه‌کلام بهتاش بیش از همه مورد توجه قرار گرفت.
بازار
خود قصه و خرده‌روایت‌های فراوانی که در آن وجود دارد از جمله دلایل اصلی موفقیت این سریال است. پایتخت بیش از هر چیز قصه تعریف می‌کند که این قصه چند ویژگی مهم دارد؛ به زندگی واقعی و مسائل آن نزدیک است و تخیلی و فانتزی نیست، تعدد رخدادها و خلق موقعیت کمیک برساخته آن فراوان است، قصه جاده‌ای و ماجراجویانه‌ای دارد و ظرفیت تعلیق‌پذیری آن بالاست و کشش لازم برای پیگیری و تعقیب مخاطب را دارد. به همین دلیل مخاطب با آن‌ها همراه شده و در یک حس همذات‌پندارانه قصه و آدم‌های قصه را دنبال می‌کند.
 بهره‌گیری درست از ظرفیت‌های بومی قصه یکی دیگر از ویژگی‌های پایتخت است که هم در قاب‌بندی‌های بصری و هم در بهره‌گیری از خرده‌فرهنگ و لهجه و گویش محلی قابل پیگیری است و از معدود سریال‌های ماست که مبتنی بر کمدی لهجه هم هست، به این معنا که از ظرفیت واژه‌سازی و دیالوگ‌پردازی آن سود می‌برد. پایتخت، تنها سریالی است که با شخصیت‌های بومی محبوبیت ملی پیدا کرده است. با این حال اغلب مخاطبان «پایتخت» حتی آن‌ها که تماشاگران پروپا قرص و به اصطلاح فن آنند بر این باورند که دیگر این سریال، حس و حال سابق را ندارد. نه اینکه بد باشد اما مثل گذشته چنگی به دل نمی‌زند.
بازی‌ها و بازیگرانش، طعم شیرین پیشین را ندارند و خلاصه اینکه این پایتخت، آن پایتخت نیست. گرچه به نظر می‌رسد فصل هفتم این سریال بهتر از فصل قبلی آن است و این یک گام به جلو محسوب می‌شود اما اینکه پایتخت از آن حس و حال پیشین فاصله گرفته هم سخن گزافی نیست. در چرایی این ماجرا البته باید عوامل فرامتنی را هم لحاظ کرد. واقعیت این است که «سریال پایتخت» صرفاً یک مجموعه نمایشی نیست، بلکه به عنوان بخشی از خاطره و حافظه جمعی ما در یک فرآیند و پروسه 14ساله از متن به فرامتن تبدیل شده است. گویی شخصیت‌های قصه به موازات زیست اجتماعی ما پیش آمدند و دچار دگردیسی شدند. 
مثل خود ما که در این دو دهه و اندی، فراز و نشیب‌های فراوان دیدیم و دیگر آدم سابق نیستیم آن‌ها هم زخم خوردند، سوگ دیدند، خیالشان خراش برداشته، همبستگی و همدلی قبل بینشان نیست، آن شور و شوق گذشته را ندارند و شمایلی از شرایط زمانه شده‌اند، حالا انگار این نوستالژی در تراژدی زمانه استحاله شده و ما را به حال آن روزها حواله نمی‌دهد. نقی به رونقی قبل نیست، هما مهربانی گذشته را ندارد. او که سنگ صبور همه بوده حالا خودش مشغول تراپی است. ارسطو، ارسطوی اسبق نیست.
 رحمت به شنگولی قبل نیست و در چشم‌های فهیمه انگار غمی نهفته است. خنده‌هایشان از عمق دل نیست، … دیگر آن شور و شوق را نمی‌توان در آن‌ها سراغ گرفت. دل و دماغ ندارند. انگار ریشه‌های خوشی‌هایشان خشکیده و لبخند بر صورت‌شان ماسیده است. انگار شخصیت‌های قصه پایتخت پا به پای ما در این دو دهه از روزگار زمخت، زخمی شده‌اند.
با این همه اما همچنان پایتخت سریالی تماشایی است؛ هم به لحاظ دراماتیک و هم خاصیت نوستالژیک‌اش را حفظ کرده و می‌تواند با خیال و خاطره مخاطب ارتباط برقرار کند. هنوز هم آنچه در کانون درام قرار دارد، کانون خانواده است. خانه و خانواده به مثابه نهادی نجات‌دهنده که آخرین پناه هر انسان خسته از روزگار است.
در واقع آنچه مهم‌ترین مؤلفه سریال پایتخت است مفهوم خانواده است. سریالی که هم خانواده را پای تماشای خود می‌نشاند و هم قصه‌ای خانوادگی دارد و خانواده را در مرکز روایت‌ها و حکایت‌های خود قرار داده است. گویی مردم تصویر و شمایلی از زندگی خود و خانواده خود را در آینه آن می‌بینند و گویی خانواده معمولی در این سریال خود به بخشی از خاطرات خانوادگی مخاطبان ایرانی تبدیل شده است. راز موفقیت سریال پایتخت و پایداری مخاطب در پیگیری و تماشای آن را باید در پایبندی خود قصه به مفهوم خانواده و التزام به کارکردهای آن دانست.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1075332/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

از شبنم عشق خاک آدم گل شد!

شعری از حامد رحمانی‌حسینی، شرکت‌کنندۀ فصل چهارم سرزمین شعر

نوذر شفیعی: یکی از دلایل درگیری ترامپ با ایران به خاطر نقشی است که در استراتژی کلان چین داریم

امیر صباحی‌فرد: نیروهای مسلح برای مقابله با تهدیدات‌ آمادگی کامل دارند

رویترز به نقل از یک مقام ایرانی: تهران تمایل دارد مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا از طریق عمان ادامه یابد

علی جنتی: ما نمی‌خواهیم که آمریکا سفارت خود را در تهران باز کند اما...

ابوالفتح: با راهکار نظامی نمی‌توانند برنامه هسته‌ای ایران را از بین ببرند

عیادت پزشکیان از مجتبی رحماندوست

شیوه کلاهبرداری منافقین از مردم اروپا!

توضیح نائب رئیس مجلس به رئیس مجلس عمان درخصوص تصمیم غیرمستقیم بودن مذاکره با آمریکا

الویری: احساس می‌کنم یک جریانی به دنبال این است که فضا را ملتهب کند تا مداخله خارجی صورت بگیرد

لاریجانی: مسئله هسته‌ای را باید حتما حل کرد

افزایش میزان تولید نفت خام و حجم ارسال گاز از میدان یادآوران

سردار مرادحاجتی: هراسی از تهدیدهای آمریکا نداریم

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز 1404/01/17

کارتال شوکه شد؛ بازتاب ادعای خبرساز سرمربی پرسپولیس

درخشان: پرسپولیس از مدیرانش ضربه خورد/ بعید است با شرایط تراکتور، جام به دست ما برسد!

ساخت پوشش‌های هوشمند ارسال کننده سینگال برای کاهش خوردگی فلزات

ریزش قیمت طلا و سکه ادامه دار خواهد بود؟ | جدیدترین وضعیت قیمت طلا 18 عیار و انواع سکه در بازار

کشف سوخت قاچاق در زمین‌های کشاورزی هویزه

تخریب دیوار‌های حسینیه امینی‌های قزوین تکذیب شد

بهره‌مندی بیش از یک‌میلیون نفر از خدمات هلال‌احمر خوزستان

پیگیری اتصال پروژه‌های مسکن به تسهیلات بانکی نهضت ملی

پیش‌بینی برداشت 30 هزار تن سیب زمینی از مزارع خوزستان

بهره‌مندی بیش از یک میلیون نفر از خدمات هلال‌احمر تا پایان طرح نوروزی

آبادانی و سازندگی جهادگران در خوزستان + فیلم

سرهنگ الهی راد: آموزش و پرورش نقشی بی‌بدیل در انتقال، حفظ و تداوم ارزش‌های دفاع مقدس به نسل‌های آینده دارد

قیمت طلا، قیمت دلار، قیمت سکه و قیمت ارز امروز 1404/01/17

روایت چمران از حفاری قطعه252؛ کشفیات متعلق به بنیاد است

کشف 60 هزار لیتر سوخت قاچاق در هویزه

فولاد خوزستان در آغاز 1404؛الگویی از تاب‌آوری، پیشرفت و مدیریت استراتژیک

موازنه میان مقاومت و مصالحه، ممکن یا محال؟

سردار مرادحاجتی: نقش راه آهن و بیمارستان شهید کلانتری اندیمشک نباید مغفول بماند

شهداب و فولاد در کمین سومین جام قهرمانی والیبال در آزادی

راه‌اندازی بزرگترین مرکز خدمات فولادی تهران در شمس‌آباد

وزش تندبادهای لحظه‌ای و وقوع گردوغبار در خوزستان

استان تهران رکوردار بیشترین آزادی‌ زندانیان

3 میلیارد و 240 میلیون دلار تجهیزات از آبادان خارج کردیم/روایت 285 گمنام صنعت نفت

چمران: کرایه تاکسی، اتوبوس و مترو از اردیبهشت افزایش می‌یابد

اولین واکنش شهید صیاد شیرازی پس از آزادسازی خرمشهر

پیش‌بینی رگبار و تندباد در خوزستان؛ دما به 40 درجه سانتی‌گراد می‌رسد

قیمت طلا، دلار، سکه و ارز امروز 17 فروردین| تمام سکه 93میلیون و 500 هزار تومان

پایمردی جنبش انصارالله در مسیر مقاومت

جوان 27 ساله در سردشت به قتل رسید

یه تپه سالم تو زندگیش نگه نداشت

چهره ها/ قاب خانوادگی و جدید بهرام رادان پربازدید شد

وقتی اسم سکه طلا نظر نقی رو برای دعوت رحمت عوض کرد

علاقه زیاد به داماد رو باید از نورالدین یاد گرفت

چهره ها/ عکس یادگاری بازیگران سریال پایتخت در پشت‌صحنه

خطر رسوایی در کمین است