پیام خوزستان

آخرين مطالب

چه عاملی زمینه شهادت حمزه را فراهم کرد؟ شهرستان ها

چه عاملی زمینه شهادت حمزه را فراهم کرد؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - قریش در جنگ اُحد با سپاهی سه هزار نفره به فرماندهی ابوسفیان، برای انتقام شکست در بدر، به سوی مدینه حرکت کرد. ابتدا مسلمانان با تدبیر پیامبر اسلام پیروز شدند، اما عواملی سبب شد موجبات شکست سپاهیان اسلام فراهم شود و حمزه به شهادت برسد. - اخبار فرهنگی -
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم،‌ جنگ اُحُد در سال سوم هجری و در دامنه کوه احد، نزدیک مدینه رخ داد.
قریش با سپاهی سه هزار نفره به فرماندهی ابوسفیان، برای انتقام شکست در بدر، به سوی مدینه حرکت کرد. پیامبر اکرم صلی الله علیه و آله با مشورت اصحاب، تصمیم گرفت در بیرون مدینه با آنان مقابله کند و با حدود هزار نفر به سمت احد رفت. در ابتدا، مسلمانان با تدبیر پیامبر و روحیه بالای خود، پیروزی‌های چشمگیری به دست آوردند. تیراندازان مسلمان که بر بلندی‌های اُحد مستقر شده بودند، نقش کلیدی در مهار حمله قریش داشتند. با فشار سپاه اسلام، مشرکان شروع به فرار کردند و بسیاری از پرچمدارانشان کشته شدند، اما ناگهان اوضاع تغییر کرد. گروهی از تیراندازان مسلمان، با تصور پایان جنگ، جایگاه خود را ترک کردند تا غنائم را جمع‌آوری کنند. این اقدام برخلاف دستور صریح پیامبر اسلام بود که به آنها تأکید کرده بود تحت هیچ شرایطی موضع خود را ترک نکنند. خالد بن ولید، از فرماندهان قریش، با استفاده از این شکاف در صفوف مسلمانان، از پشت حمله کرد و جنگ را به نفع مشرکان برگرداند.
در آیۀ 152 سوره آل عمران، خداوند به این اشتباه اشاره می‌کند: « وَ لَقَدْ صَدَقَکُمُ اللَّهُ وَعْدَهُ إِذْ تَحُسُّونَهُمْ بِإِذْنِهِ حَتَّى إِذَا فَشِلْتُمْ وَتَنَازَعْتُمْ فِی الْأَمْرِ وَعَصَیْتُمْ مِنْ بَعْدِ مَا أَرَاکُمْ مَا تُحِبُّونَ ». این آیه نشان می‌دهد که نافرمانی و اختلاف میان مسلمانان، باعث شکست آنها شد، در حالی که نزدیک به پیروزی نهایی بودند.
سه آیه قرآن دربارۀ مقام و منزلت حضرت حمزه این آیه پیام‌هایی در بر دارد:
نخست، اهمیت اطاعت از فرماندهی و دستورات الهی است. شکست مسلمانان در احد، ناشی از نافرمانی گروهی از تیراندازان بود که جایگاه خود را ترک کردند، در حالی که پیامبر صلی الله علیه و آله به آنها هشدار داده بود. این نشان می‌دهد که پیروی از فرد جلودار و حفظ انضباط، حتی در لحظات به ظاهر پیروزی، ضروری است.
دوم، خطر طمع و دنیاخواهی است؛ زیرا برخی از سپاهیان برای جمع‌آوری غنیمت، میدان جنگ را رها کردند و این باعث تضعیف جبهه مسلمانان شد؛‌ همچنان که امام صادق علیه‌السلام فرمود: « حُبُّ الدنیا رأس کُلِّ خَطیئَهٍ »؛ یعنی دنیا رأس تمام خطاهاست.
سومین درس ، آثار اختلاف و تفرقه است. آیه به تنازع و نافرمانی مسلمانان اشاره می‌کند که موجب شکست آنان شد. این مسئله هشدار می‌دهد که وحدت و همدلی، پایه‌های پیروزی هستند و تفرقه، حتی پس از نزدیک شدن به موفقیت، می‌تواند همه چیز را نابود کند.
چهارم اینکه این آیه نشان می‌دهد پیروزی نهایی فقط با اذن الهی ممکن است و نباید به توانایی‌های مادی اکتفا کرد. خداوند در این آیه یادآوری می‌کند که وعده‌اش حق است، اما شرط تحقق آن، وفاداری و پایبندی به دستورات اوست.
این خطای راهبردی که ناشی از حب دنیا بود، تلفات سنگینی در پی داشت. در میان کشته‌شدگان جنگ اُحد، حمزه بن عبدالمطلب، عموی پیامبر صلی الله علیه و آله و از شجاع‌ترین یاران ایشان، به شهادت رسید. وحشی، غلام حبشیِ جُبیر بن مُطعِم، با نیزه ایشان را از پشت هدف قرار داد. شهادت حمزه ضربه سنگینی بر پیامبر و مسلمانان وارد کرد، تا جایی که رسول خدا صلی الله علیه و آله ایشان را «سیدالشهدا» نامید.
پس از جنگ، پیامبر با صبر و تدبیر، روحیه مسلمانان را تقویت کرد و درس‌های مهمی از این رویداد گرفتند. اگرچه احد آزمونی سخت بود، اما زمینه‌ای برای پیروزی‌های آینده اسلام شد.
انتهای‌پیام/

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1079600/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

بخشی از کتاب/ ذهن بی انتها، جسم پردوام

شعرخوانی زیبا از مهران مدیری

تذکر رئیس‌جمهور درباره روشنایی بیش اندازه در جلسه با اعضای وزارت ارتباطات

پزشکیان رسما حکم داد؛ جایگزین ظریف و دبیری مشخص شد

عصبانیت نتانیاهو از گزارش منتشر شده در سایت رهبر انقلاب

شبی که گنبد آهنین جاماند

کار ظریف رسما با دولت تمام شد؛ پیام پزشکیان

کاخ سفید: ترامپ خواهان گفت‌وگو با ایران است

پزشکیان حُکم داد

رئیس جمهور به معاون برکنار شده‌اش نامه نوشت

خوزستان در چنبره گرد وخاک/ ‌مردم‌ به سختی نفس می‌کشند!

نوبت صبح مدارس خوزستان فردا تعطیل است

مدارس این استان‎ها فردا چهارشنبه تعطیل شد

تعطیلی مدارس اعلام شد (27 فروردین 1404)

ارتش جمهوری اسلامی ایران، نماد اقتدار و وفاداری به انقلاب است

تعطیلی مدارس به خوزستان رسید

مدارس کدام استانها روز چهارشنبه 27 فروردین تعطیل است؟

مراجعه 1252 بیمار به بیمارستان‌های‌ خوزستان/ اعلام آماده‌باش

اطلاعیه مهم درباره تعطیلی مدارس خوزستان/ نوبت صبح مدارس خوزستان فردا 27 فروردین تعطیل شد

اطلاعیه تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | لیست مدارس استان‌ها تعطیل

اطلاعیه تعطیلی مدارس و دانشگاه‌ها فردا چهارشنبه 27 فروردین 1404 | لیست مدارس استان‌های تعطیل

مدارس نوبت صبح مجازی شد

مدارس خوزستان در نوبت صبح فردا غیر حضوری شد

سکه های دوران اشکانیان در سنندج کشف شد

عضو جدید در کادر فنی نفت مسجدسلیمان

وقتی غبار در ریه‌ زندگی می‌نشیند، سرفه های بی امان خوزستان

نگاهی به سریال «پایتخت» از فصل اول تا هفتم

آیا سریال «وحشی» ارزش دیدن دارد؟

شهاب حسینی: به شان و شعور ایرانی جماعت نباید اهانت کرد

«محسن تنابنده» ویدئویی از همسر و فرزندانش منتشر کرد

ایده سریال «پایتخت» چطور لو رفت؟

بازیگران «خط قرمز» بعد از 24 سال چه تغییراتی کردند؟

گریم زخمی فرشته حسینی برای یک فیلم!

فریدون جیرانی: گفتند «مارمولک» جامعه را نابود کرده ولی اتفاقی نیفتاد!

چهره ها/ استایل شیک خانم بازیگر سریال «آوای باران»

روایت «شهاب حسینی» از دریافت جایزه بهترین بازیگر مرد در جشنواره کن 2016

نمونه آزمایشی "ماه‌نورد" ایرانی در 1404 ساخته می‌شود

کدام افراد مشهور تا کنون با بلواوریجین به فضا رفته‌اند؟

یارانه این افراد افزایش می‌یابد

هشدار پژوهشگر محیط زیست درباره اثرات ثانویه گرد و غبار در خوزستان

گردوخاک شدید در شوش؛ 82 نفر با عوارض تنفسی به بیمارستان مراجعه کردند

گل اول پاری‌سن‌ژرمن به استون ویلا توسط اشرف حکیمی

برد زنان بسکتبال ایران در اولین گام از مسابقات غرب آسیا با درخشش برهمن

مهندس اوحدی: خدمت‌رسانی به ایثارگران و خانواده‌های شهدا در دوره جدید پویاتر شده است

پیش بینی قیمت طلا و سکه 27 فروردین 1404

تحویل حدود 736 میلیون مترمکعب گاز به نیروگاه‌ها در سه روز

صحبت های شنیدنی دکتر انوشه

پژوهشی از نام‌های مناطقی در شرق آسیا در دوران اسلامی منتشر شد

پزشکیان: ساختار دولتی پاسخگوی کاهش شدت مصرف انرژی نیست

عارف: برای حل مسائل کشور به مذاکره دل نبسته‌ایم