پیام خوزستان

آخرين مطالب

مشاغل سخت و زیان آور در ایران علمي

مشاغل سخت و زیان آور در ایران
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - کاهش شنوایی، ضعف بینایی، آسیب‌های جسمی و حرکتی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، فشار‌های روانی و عصبی و مسائلی از این دست از جمله پیامد‌ها و آسیب‌های جسمی و روحی است که ممکن است حتی با گذشت چند سال پس از بازنشستگی در افراد بروز کند و ادامه یابد.

هیات عمومی دیوان عدالت اداری با صدور رأی وحدت رویه به صدور آرای متعارض پایان داد و شغل آتش‌نشانی را در شمار مشاغل سخت و زیان‌آور قرار داد. 
قانونگذار برای کسانی که در مشاغل سخت و زیان‌آور اشتغال به کار دارند به دلیل تحمل فشارهای روحی و روانی و آثار و پیامدهای زیانبار و آسیب‌های جسمی ناشی از اشتغال به کارهای سخت و زیان‌آور تمهیدات و مزایایی درنظر گرفته است به نحوی که با داشتن 20 سال سابقه مستمر بدون شرط سنی امکان بهره‌مندی از مزایای بازنشستگی را دارند. همچنین شاغلان این دسته کسب و کارها باید روزی 6 ساعت و هفته‌ای 36 ساعت کار کنند و اضافه کاری درباره مشاغل سخت و زیان‌آور ممنوع است. 
کاهش شنوایی، ضعف بینایی، آسیب‌های جسمی و حرکتی، ایجاد مشکلات تنفسی، قلبی و عروقی، فشارهای روانی و عصبی و مسائلی از این دست از جمله پیامدها و آسیب‌های جسمی و روحی است که ممکن است حتی با گذشت چند سال پس از بازنشستگی در افراد بروز کند و ادامه یابد؛ از آن گذشته سر و کار داشتن افراد با مواد خطرناک شیمیایی، مواد رادیواکتیو و مشاغل دارای سر و صدا و آلایندگی زیاد نیز آنان را در ردیف مشاغل سخت و زیان‌آور قرار می‌دهد. 
به موجب تبصره 2 ماده 76 قانون بیمه تامین اجتماعی، کارهای سخت و زیان‌آور به شغل‌هایی گفته می‌شود که در آن‌ها عوامل فیزیکی، شیمیایی و بیولوژیکی محیط کار غیر استاندارد بوده و فرد با انجام آن کار، فشار جسمی و روانی بیش از ظرفیت طبیعی را متحمل و در اثر آن به بیماری و عوارض آن مبتلا شود. 
کارگران معدن و استخراج، رانندگان وسایل سنگین، کارگران صنایع شیمیایی، کارگران کشاورزی، کارگران نفت‌و گاز و ساختمان، کارگران پل و تونل، کارگران در محیط‌های با آلودگی صوتی بالا، کارگران صنایع فولاد و ذوب فلزات، کارگران خدمات بهداشتی، کارگران در معرض اشعه رادیو اکتیو، کارگران خدمات شهری، کارگران آتش نشانی و خبرنگاران بخشی از مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار می‌روند. 
ماده یک آیین‌نامه مشاغل سخت و زیان‌آور این مشاغل را که به آن‌ها سختی کار تعلق گرفته به دو دسته تقسیم کرده است: 
الف – مشاغلی که صفت سخت و زیان‌آور با ماهیت شغلی وابستگی دارد اما می‌توان با به کارگیری تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی مناسب توسط کارفرما سختی و زیان آوری آن‌ها را حذف کرد. 
ب – مشاغلی که ماهیتاً سخت و زیان‌آور بوده و با به کارگیر تمهیدات بهداشتی، ایمنی و تدابیر فنی کارفرما، صفت سخت و زیان آوری کاهش یافته اما کماکان سخت و زیان آوری آن‌ها حفظ می‌شود. در واقع برخلاف مشاغل گروه «الف» که با بکارگیری تمهیدات ایمنی و تلاش کارفرمایان سختی کار کاهش می‌یابد، مشاغل گروه «ب» ماهیتا سخت و زیان‌آور هستند و صفت سخت و زیان آوری در ذات آن‌ها وجود دارد. 
در روزهای اخیر و به دنبال صدور آرای متعارض از سوی برخی از شعب دیوان عدالت اداری در خصوص ماهیت شغل آتش‌نشانی و اینکه آیا این شغل در زمره مشاغل سخت و زیان‌آور قرار می‌گیرد یا خیر، موضوع جهت بررسی و رفع تعارض به هیات عمومی ارجاع شد که پس از بررسی مستندات و استماع نظرات، هیات عمومی دیوان عدالت با اکثریت آرا تعارض را محرز دانست. 
در این حکم آمده است: بر اساس ماده 84 قانون برنامه ششم توسعه دولت موظف است مشاغل آتش‌نشانی و پرتوکاری اشعه را جزو مشاغل سخت و زیان‌آور محسوب کند و نظر به این که با حکم قانونگذار و شناسایی مشاغل آتش‌نشانی به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور نیازی به طرح موضوع در کمیته استانی تشخیص مشاغل سخت و زیان‌آور نیست و اساسا کمیته مذکور نیز نمی‌تواند برخلاف حکم قانونگذار اتخاذ تصمیم کند، در نتیجه آراء صادره مبنی بر ورود شکایت به شرح مندرج در گردشکار که متضمن پذیرش مشاغل آتش‌نشانی به عنوان مشاغل سخت و زیان‌آور بوده، صحیح و منطبق با موازین قانونی است. 
این رأی براساس ماده 89 قانون دیوان عدالت اداری اصلاحی مصوب 1402/2/10 برای شعب دیوان و مراجع اداری و همچنین برای هیات‌های تخصصی و هیات عمومی در مورد رسیدگی به ابطال مصوبات موضوع بند 1 ماده 12 این قانون در ارتباط با آن موضوع لازم الاتباع است. 
در حال حاضر کار در معادن، کار در آتش‌نشانی، حفر قنات و چاه، کارهای مرتبط با کوره‌های مذاب، عملیات مربوط به جمع‌آوری و دفن زباله‌ها، کار در فضاهایی که ارتعاشات صوتی حاکم بر محیط بر سیستم شنوایی آسیب‌رسان است، کارهای مرتبط با سمپاشی و ضدعفونی کردن، کار غواصی که تحت فشار غیرطبیعی محیط باشد و کارهایی که در معرض تشعشات رادیواکتیو هستند از جمله مشاغل سخت و زیان‌آور به شمار می‌روند. 
علاوه بر کارهای سخت و زیان‌آور مشخص شده طبق مصوبات شورای عالی حفاظت فنی و موارد تأیید شده توسط کمیته‌های استانی، موارد زیر نیز سخت و زیان‌آور شناخته می‌شوند: 
1– مشاغلی که در ندامتگاه‌ها و زندان‌ها مستقیماً با زندانی ارتباط دارند. 
2– مشاغلی که مستقیماً در مراکز روان درمانی با بیماران روانی مرتبط هستند. 
3– خبرنگاری
توجه به مشاغل سخت و زیان‌آور از اهمیت بالایی برخوردار است زیرا در بسیاری از کشورها این مشاغل بخش مهمی از بازار کار را تشکیل می‌دهند از این رو رعایت حقوق و ایمنی کارگران در این حوزه‌ها از جمله مواردی است که باید به آن توجه ویژه‌ای شود تا سلامت و رفاه افراد حفظ شود. 
کارفرمایان کارگاه‌های مشمول قانون تامین اجتماعی نیز مکلفند قبل از آن که کارهای سخت و زیان‌آور را به کارگران خود محول کنند، معاینات پزشکی لازم را انجام داده و کارگران را به لحاظ قابلیت و استعداد جسمانی متناسب برای نوع کار بسنجند و به صورت دوره‌ای معاینات پزشکی را تکرار کنند. 
کارفرما همچنین مکلف است پس از احراز شرایط بازنشستگی بیمه شده شاغل در کارگاه وی، طبق این آیین‌نامه معادل 4 درصد میزان مستمری برقراری بیمه شده نسبت به سنوات اشتغال او در مشاغل سخت و زیان‌آور را که توسط سازمان تأمین اجتماعی محاسبه و مطالبه می‌شود را به سازمان پرداخت کند. چنانچه بیمه شده شرایط استفاده از بازنشستگی پیش از موعد در کارهای سخت و زیان‌آور را طبق این آیین‌نامه احراز کند، سازمان تأمین اجتماعی مکلف است نسبت به برقراری مستمری وی از تاریخ ترک کار اقدام کند. 
سوابق کار در مشاغل سخت و زیان‌آور یک و نیم برابر محاسبه می‌شود و افرادی که در مشاغل سخت و زیان‌آور و طاقت فرسا 20 سال سابقه کار متوالی یا 25 سال سابقه کار متناوب را داشته و حق بیمه این ایام را به سازمان تامین اجتماعی واریز کرده باشند، می‌توانند تقاضای بازنشستگی خود را ارائه کنند. 
متقاضیان بازنشستگی در مشاغل سخت و زیان‌آور جهت ثبت درخواست و بارگذاری مدارک و مستندات خود می‌توانند به سامانه مشاغل سخت و زیان‌آور وزارت کار به نشانیsrk. mcls. gov. ir مراجعه و اقدام کنند.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1084197/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ما چون ز دری پای کشیدیم کشیدیم

نظر مشاور مرحوم هاشمی درباره نقش دولت در مذاکرات

ظریفیان: موفقیت مذاکرات می‌تواند اعتماد عمومی به دولت را احیا کند

پرسپولیس محبوب نیازمند!

هوای اهواز و بهبهان در وضعیت قرمز

«نغمه ماندگار مقاومت» کارن همایونفر چطور خلق شد؟

اجرای طرح برخورد با تخلفات حادثه‌ساز در خوزستان

پیشرفت 35 درصدی ساخت بزرگترین هتل ایران در تبریز

نظامیان صهیونیست در کمین مقاومت/ وارد کردن ضربات دقیق به نیروهای صهیونیست/ معاریو: جنگ با حماس در بلند مدت پیچیده و شکننده است/ تحلیلگر صهیونیست: شبکه تونل‌های مقاومت همچنان گسترده باقی مانده است

دو هزار کیلومتر رکاب‌زنی برای دفاع از مردم غزه

گذرِ خواننده معروف هم به مرکز ناخن آقایان افتاد!

درمان نوین زخم‌های مزمن با کمک سلول‌های بدن

یارانه بیش از 400 هزار نفر قطع شد

برخورد قضایی در انتظار متخلفان تخلیه زباله در محل‌های غیرمجاز آبادان

VAR نبود رئال به جای بارسا قهرمان لالیگا می‌شد!

داور بازی فولاد - تراکتور تغییر کرد

آلکاراس: خانواده مهم است نه فشار افکار عمومی

روزانه 8 تن برنج در سفره مردم دورریز می‌شود!

مروری بر آثار شاعر عطرفروش

جزئیات سفر رئیس قوه قضاییه به چین؛/ اژه‌ای عازم هانگژو شد

آمریکا طرح گسترش حفاری‌های فراساحلی را آغاز کرد

برداشت گندم و کلزا در شادگان

سپاه افتخارات بزرگی را برای نظام و ملت ایران رقم زده است

ماجرای آزادی پس از 21 سال در 70 سالگی

استقلالی‌های محبوب گل‌محمدی در فولاد؟ | بازسازی تیم با چهره‌های آشنا

هوادار؛ آبی پوشان به دنبال برپایی جشن بقا در آزادی

جنگ نقل‌وانتقالاتی آغاز شد | پای بازیکن سرشناس فولاد خوزستان به میدان آمد

تکرارناپذیریِ یک معمولی در فصل هفتم پایتخت

حضور همسران در تلویزیون

نخستین بارش شهابی سال در راه آسمان ایران

مناسبت روز/ دوشنبه، 1 ادیبهشت‌ماه

خبیری: رها کردن فولاد و رفتنم به پرسپولیس ناجوانمردانه است

حسین وفایی به جمع 16 بازیکن برتر جهان رسید

پاسخ بانک مرکزی به ابهام آماری تراز پرداخت‌ها

زیان 16هزار میلیارد تومانی صندوق‌های طلا در 1 هفته

زنانی که می‌جنگند

سخنگوی کمیسیون امنیت ملی: آمریکا زیاده‌خواهی نکند، امکان توافق وجود دارد

هشدار الویری درباره غفلت از اروپا؛ در تابستان باید نگران مکانیسم ماشه بود

سردار شاهوارپور: شورای فرهنگ عمومی باید نقش محوری در نهادینه کردن شعار سال داشته باشد

آغاز پروژه اصلاح خط برق‌رسانی بندر تجاری شادگان

قیمت طلا 24 عیار و قیمت سکه بهار آزادی؛ ( امروز دوشنبه 1 اردیبهشت ماه 1404 )

نماینده ولی فقیه در خوزستان: فرهنگ‌سازی تنها با شعار محقق نمی‌شود

استقلال – هوادار؛ آبی پوشان به دنبال برپایی جشن بقا در آزادی

آزادی زندانی پس از 21 سال حبس در زندان قزلحصار

مرتضی عاشق شد!

نویسنده و کارگردان سینما و تئاتر درگذشت

کیهان به «پایتخت» گیر داد/ بی‌حیایی و پاسور بازی ترویج شد!

افزایش سرعت تصمیم‌گیری با تحریک مغز

بهبهان آلوده‌ترین شهر خوزستان

سردار آزمون: وضعیتم خوب است