کامبیز افسری، کارشناس بازارهای مالی:
کانالهای تلگرامی اعلام قیمت دلار قابل اعتماد نیستند / ریزش قیمت دلار تحت تاثیر خبرهای مثبت سیاسی، طبیعی بود
علمي
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - کانالهای تلگرامی اعلام قیمت دلار در روزهای پرهیجان بازار ارز، به اصلیترین مرجع استعلام قیمت در میان مردم تبدیل میشوند. تعداد این کانالهای تلگرامی نیز اندک اندک از شمار انگشتان دست بالاتر رفته و هر روز یک کانال جدید اعلام قیمت دلار و انواع ارزها در شبکههای اجتماعی بروز و ظهور میکند. اما این کانالها چقدر قابل اعتماد هستند؟ آیا میتوان به قیمتهای اعلامی از سوی این کانالها اعتماد کرد؟ کامبیز افسری گفته است، از آنجا که افراد و اهداف پشت پرده کانالهای تلگرامی اعلام قیمت دلار شناخته شده نیست، نمیتوان به قیمت اعلامی از سوی آنها چندان اعتماد کرد.
قیمت دلار طی دو هفته گذشته تحت تاثیر خبرهای مثبت مذاکرات میان ایران و آمریکا با اصلاح سنگینی روبرو شده و از قیمت 105 هزار تومان در روزهای آغازین فروردینماه به کف کریدور 80 هزار تومانی در نخستین روزهای اردیبهشت رسیده است.
کارشناسان بازارهای مالی، این ریزش قیمتی را برای دلار قابل پیشبینی میدانستند و اکنون نیز معتقدند که در صورت تداوم خبرهای مثبت سیاسی، قیمت دلار بر اساس فاکتورهای اقتصادی، توان رشد مجدد را نخواهد داشت.
در این بین اما با افزایش هیجانات بازار ارز، تمایل مردم برای اطلاع لحظهای از نوسانات قیمت دلار، بالا رفته است. به این ترتیب کانالهای تلگرامی اعلام لحظهای قیمت دلار، به آسانترین و اصلیترین مرجع دریافت قیمت تبدیل شدهاند. اما این کانالها تا چه میزان مورد اعتماد هستند؟ کامبیز افسری، فعال و کارشناس بازارهای مالی در گفتوگو با تجارتنیوز به بررسی پشت پرده این کانالها پرداخته است.
تعداد زیاد کاربران، دلیل مناسبی برای اعتماد به کانالهای اعلام قیمت دلار نیست
*آیا قیمت دلار که در برخی از کانالهای تلگرامی منتشر میشود، قابل اعتماد و معتبر هستند؟
نمیدانم دقیقاً به کدام کانال و چه قیمتی اشاره میکنید. اما اگر یک کانال، قیمتی را منتشر میکند و کانال دیگر قیمتی متفاوت را و این قیمتها بین منابع مختلف یکسان نیست، طبیعتاً نمیتوان آنها را قابل اعتماد دانست.
*برخی از این کانالها تعداد زیادی عضو دارند، آیا این موضوع بر اعتبارشان میافزاید؟
نه، صرف تعداد اعضای یک کانال، معیار معتبری برای تشخیص درستی قیمت نیست. حتی اگر یک کانال بسیار پرمخاطب باشد، باز هم ممکن است قیمتی که ارائه میدهد واقعی نباشد.
بانک مرکزی بر قیمتهای اعلامی از سوی خودش هم نظارتی ندارد، چه رسد به قیمت کانالهای تلگرامی!
*یعنی عملاً هیچ نظارتی روی این نرخها وجود ندارد؟
در حال حاضر، خیر. در واقع نمیتوانیم همیشه بگوییم که این کانالها قابل اعتماد هستند. ممکن است در این لحظه قیمت درستی منتشر کرده باشند، اما در لحظهای دیگر اینگونه نباشد. ما اهداف و افرادی که پشت این کانالها هستند را نمیشناسیم. شاید مدیر کانال خودش فروشنده یا خریدار بازار باشد و بهنوعی از انتشار قیمتها نفع ببرد. بنابراین نمیتوانیم با قطعیت قضاوت کنیم که قیمتهای ارائهشده واقعاً صحیح هستند یا خیر.
*پس همانطور که شما اشاره فرمودید، عملاً هیچ نظارتی روی این کانالها وجود ندارد؟
بله، دقیقاً. اما سؤال اینجاست که چه نظارتی باید وجود داشته باشد؟ وقتی خود بانک مرکزی هنوز بر قیمتهای اعلامی خودش نظارت دقیقی ندارد، چطور میخواهیم انتظار داشته باشیم که بر کانالهای تلگرامی نظارت کند؟ الآن کافیست به 60 ارز مختلف بانک مرکزی که قیمت آنها را هم اعلام میکند، نگاه کنید؛ حتی خود بانک مرکزی هم در فروش، توزیع و نحوه مصرف این ارزها نظارت دقیقی ندارد، آنوقت میخواهیم روی کانالهای تلگرامی نظارت داشته باشد؟
*بله، ولی به هر حال دلار مهمترین ارز بازار است. شاید همین دلیل کافی باشد تا نظارت مضاعفی روی قیمت آن وجود داشته باشد.
بله، دلار ارز مهمیست چون پشتوانه آن قویتر است و مردم هم بهخاطر تورم، سعی میکنند داراییشان را به ارز باثباتتری تبدیل کنند.
وقتی دلار بهصورت شارپی بالا میرود، به همان شدت هم احتمال برگشت دارد
*این روزها بازار ارز تحت تاثیر خبرهای مذاکرات ایران و آمریکا قرار گرفته و دلار کاهش قیمت داشته است. با این حال نتیجه این مذاکرات هنوز قطعی نیست؛ فکر میکنید اگر خبری مثبت منتشر شود، ریزش قیمت تا چه میزان ادامه پیدا خواهد کرد؟
بستگی دارد آن خبر مثبت چقدر جدی و تعیینکننده باشد. اگر خبر در حد اعلام تمایل برای امضای تفاهمنامه باشد، واکنش بازار با زمانی که خبر نهاییشدن توافق منتشر شود، فرق خواهد کرد. نوسانات سنگین ممکن است بین 10 تا 15 هزار تومان باشد، ولی در حالت عادی، نوساناتی در بازه 2 تا 3 هزار تومان طبیعیتر است.
*هفته گذشته دلار حدود 16 هزار تومان کاهش داشت؛ این میزان کاهش قیمت طبیعی بود؟
بله، این اتفاق افتاد. البته انتظارش میرفت؛ ما در دلار 4 هزار تومانی نوسان 100 تومانی داشتیم و در دلار 25 هزار تومانی نوسان دو تا سه هزار تومانی را تجربه کردیم. در نتیجه انتظار میرفت که دلار 100 هزار تومانی نوسان 15 یا 20 هزار تومانی داشته باشد و این نوسانات عجیب نیست. وقتی دلار بهصورت شارپی بالا میرود، به همان شدت هم احتمال برگشت دارد.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1088548/