پیام خوزستان

آخرين مطالب

دستکاری شاخص محاسبه مهریه؟ علمي

دستکاری شاخص محاسبه مهریه؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - حق‌الناسی که سال پایه و تورم ایجاد می‌کند.

درحالی که بانک مرکزی مدعی است سال 1400 را به عنوان مبنای محاسبه شاخص قیمت مصرف‌کننده قرار داده است، اما یافته‌های به دست آمده از جداول منتشر شده از وبسایت‌های حقوقی نشان می‌دهد شاخص قیمت ‌مصرف‌کننده با سال پایه 95 برای تادیه دیون و پرداخت مهریه به قوه ‌قضاییه ارسال و این دوگانگی نوعی «دستکاری» در شاخص را به تصویر می‌کشد. پرداخت مهریه و دیون زمانی که تورم‌های پی‌درپی به یک اقتصاد وارد می‌شود کار دشواری است؛ چراکه نمی‌توان به راحتی فهمید ارزش این دیون طی زمان چه تغییری کرده است. برای رفع این چالش، از «شاخص قیمت مصرف‌کننده» استفاده می‌شود. طبق قانون، بانک مرکزی متولی محاسبه این شاخص و ارایه آن به قوه قضاییه است و برای محاسبه این شاخص باید یک سال را به عنوان سال پایه درنظر بگیرد. محاسبات نشان می‌دهد که نرخ تورم بانک مرکزی برمبنای سال پایه 95 بالاتر از سال پایه 1400 است. حال اگر بانک مرکزی سال پایه خود را برای محاسبه تورم به 1400 تغییر داده پس چرا دیون و مهریه مردم را با سال پایه 95 محاسبه می‌کند؟ علاوه بر اینکه چنین اقدامی با نص قانون در تضاد است آیا این کار به ضرر بدهکاران تمام نمی‌شود؟
«تورم» و «زمان»، همکارانی که مقایسه قیمت‌ها را سخت می‌کنند
تورم به معنای رشد سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات است که از افزایش شاخص قیمت مصرف‌کننده به دست می‌آید. حال اگر به ‌طور پی‌درپی سطح عمومی قیمت‌ها رشد کند، بعد از گذشت زمان قیمت کالا و خدمات با چیزی که در سال‌های قبل بوده، تفاوت زیادی پیدا می‌کند و این تفاوت خود را در ارزش واقعی کالا و خدمات هم نشان می‌دهد. به عبارت دیگر رشد تورم می‌تواند بر ارزش واقعی کالاها در گذر زمان اثرگذار باشد. به این معنا که ارزش واقعی هر کالا یا خدمت باتوجه به تورم در هر مقطع زمانی تغییر پیدا می‌کند. حالا برای درک بهتر اتفاقی که رخ داده یک مثال را درنظر بگیرید. فرض کنید مهریه شخصی در سال 1380 برابر با 100 میلیون تومان بوده. طبیعتا ارزش مهریه فرد باتوجه به تورم تحمیل شده بر اقتصاد ایران پایین آمده و قدرت خرید 100 میلیون تومان در سال 1402 با سال 1380 اصلا قابل مقایسه نیست. برای رفع این مشکل باید سازوکاری طراحی شود تا بتوان در هر لحظه از زمان، ارزش کالاها و دیون گذشته را به قیمت‌های روز محاسبه کرد. به بیان دیگر، باید راهکاری باشد تا مشخص شود اگر کالا و خدمات قدیمی قرار بود امروز قیمت‌گذاری شود، ارزش روز آنها چقدر می‌شد؟ یکی از ابزارهایی که به تحقق این هدف کمک می‌کند، «شاخص قیمت» است. اما این شاخص چیست؟ چه کسی آن را محاسبه می‌کند و چطور می‌تواند به تعدیل قیمت‌ها کمک کند؟
شاخص قیمت و راه‌حلی برای مقایسه قیمت‌ها در دو زمان متفاوت
شاخص قیمت مصرف‌کننده از مهم‌ترین متغیرهای اقتصادی است که بیانگر سطح عمومی قیمت کالاها و خدمات مصرفی در هر مقطع زمانی است. برای محاسبه این شاخص ابتدا یک سبد مشخص از کالا و خدمات درنظر گرفته می‌شود، سپس به هر کالا یک ضریب اختصاص می‌دهند که برگرفته از اهمیت و وزن مصرف این کالا توسط خانوارها است. در مرحله نهایی، با استفاده از ضرایب تخصیص‌ داده شده، شاخصی به دست می‌آید که نشان‌دهنده وضعیت عمومی قمیت‌ها در هر زمان است.
حال برای اینکه مشکل «زمان» در محاسبات رفع شود، مفهومی به نام «سال پایه» به این فرآیند اضافه می‌شود. به بیان دیگر، برای محاسبه شاخص مصرف‌کننده، یک «سال مشخص» به عنوان «سال پایه» انتخاب می‌شود که در آن میانگین همه قیمت‌ها در تمام ماه‌های آن سال برابر با 100 درنظر گرفته می‌شود. حال در سال‌های بعد، شاخص قیمت یا بیشتر از 100 (افزایش قیمت) یا کمتر از 100 (کاهش قیمت) می‌شود. با این فرمول، تغییرات شاخص قیمت مصرف‌کننده برابر با تورم مصرف‌کننده درنظر گرفته می‌شود.
سال پایه مرکز آمار
مرکز آمار که به‌ طور رسمی متولی ارایه آمار تورم است؛ سال 1395 را به عنوان سال پایه خود قرار داده بود اما از ابتدای امسال، سال پایه را به 1400 تغییر داد. علت تغییر سال پایه این است که با مرور زمان، الگوی مصرف مردم دگرگون می‌شود و برخی کالاها به سبد مصرفی آنها اضافه یا از آن حذف می‌شود. به همین دلیل لازم است تا هر چند وقت یک بار سال پایه تغییر کند تا ضرایب مورداستفاده در شاخص قیمت به‌روز شود. اکنون سال پایه مرکز آمار برای محاسبه تورم مصرف‌کننده، سال 1400 است.
سال پایه بانک مرکزی
البته بانک مرکزی که دیگر متولی ارایه آمارهای تورمی است، داده‌های منظمی از تورم مصرف‌کننده با سال پایه 1400 منتشر نکرده است. با این حال، در ابتدای امسال اعلام شد که محاسبه شاخص قیمت بر پایه سال 1400 در بانک مرکزی نیز شروع شده است. اما سوال این است که چرا بانک مرکزی در رویکردی دوگانه و عجیب، شاخص قیمت بر پایه سال 1395 را به عنوان مبنای رد دیون و مهریه به قوه قضاییه اعلام کرده است؟ توجه کنید که اعلام شاخص بر پایه قیمت سال 95 یا 1400 بسیار مهم است، چون از آن در خسارت ناشی از کاهش ارزش پول بین بدهکار و طلبکار استفاده می‌شود و هر یک از این دو سال پایه، عواقب متفاوتی بر طرفین بدهکار و طلبکار دارد.
نقش شاخص قیمت در سود و زیان طلبکار و بدهکار
اهمیت سال پایه مورد نظر بانک مرکزی زمانی مشخص می‌شود که بدانیم شاخص قیمت مصرف‌کننده این مرکز چه کاربردهایی دارد؟ طبق قانون، بانک مرکزی موظف است تا شاخص بهای کالاها و خدمات مصرفی را به‌ طور سالانه جهت «محاسبه میزان مهریه به وجه رایج»، حداکثر تا پایان خرداد ماه هر سال دراختیار قوه قضاییه قرار دهد. براساس مصوبه مجمع تشخیص مصلحت نظام درخصوص «خسارت تاخیر تادیه چک» و همچنین ماده 522 قانون دین، بانک مرکزی موظف به اعلام «شاخص قیمت مصرف‌کننده» به «مراجع قضایی و دادگاه‌ها» است. طبق نامه‌ای که در سایت «اختبار» منتشر شده، بانک مرکزی این شاخص را تا سال 1401 در فروردین 1402 محاسبه و به قوه ‌قضاییه ارسال کرده است. چندی پیش، این جدول تا مهر سال جاری به‌روز شد و در وبسایت‌های حقوقی قرار گرفت. در این به‌روزرسانی مانند گذشته شاخص برمبنای سال پایه 1395 محاسبه شده است. این شاخص‌ برای محاسبه ارزش فعلی مهریه است و به صورت خاص برای قوه‌ قضاییه ارایه شده است.
حق‌الناسی که سال پایه و تورم ایجاد می‌کند
طبق جدول به‌روز شده، شاخص قیمت مصرف‌کننده با سال پایه 95 در مهر سال جاری برابر با 995.9 برآورد شده است. این رقم در مهر سال گذشته برابر با 649.5 بوده است. بنابراین رشد نقطه به نقطه این شاخص که برابر با تورم یک‌ساله است 54درصد می‌شود. این درحالی است که بانک مرکزی اعتقاد دارد نرخ تورم پایین‌تر است و اخیرا حتی نرخ تورم 54درصدی را تکذیب و عنوان کرده که نرخ تورم مهر ماه به مراتب کمتر از نرخ تورمی 54درصدی است.
زنجیره‌ای از سوال‌ها
حالا نوبت سوال کردن است: اگر جابه‌جایی سال پایه از 95 به 1400 باعث کاهش نرخ تورم می‌شود پس چرا پرداخت مهریه و بدهی هنوز با سال پایه 95 که نرخ تورم آن بالاتر است، محاسبه می‌شود؟ بانک مرکزی گفته بود هدف از تغییر سال پایه محاسبه تورم به سال 1400، «واقعی‌تر شدن» آمارها بوده است؛ اگر تورم با سال پایه 95 دقیق و واقعی نبوده، چرا تادیه دیون و محاسبات مربوط به مهریه در قوه ‌قضاییه همچنان با سال پایه 95 محاسبه می‌شود؟ آیا این روش محاسبه، به نفع طلبکاران و به ضرر بدهکاران نیست؟ آیا مساله حق‌الناس در این محاسبات درنظر گرفته شده است؟ از طرف دیگر، اگر معیار قرار دادن سال 95 به عنوان سال پایه صحیح است، چرا بانک مرکزی تورم 54درصدی محاسبه‌ شده براساس آن را تکذیب کرده است؟ آیا اگر در محاسبه خسارت تادیه شاخص جدید تعریف شده، نسبت این شاخص با متن قانون که تاکید بر ارایه شاخص قیمت مصرف‌کننده دارد چیست؟ با توجه به اینکه بانک مرکزی نرخ تورم را بر پایه شاخصی ارایه می‌کند که وجود ندارد این اتفاق به شکلی دستکاری شاخص نیست؟ آیا جواب این سوالات هر چه که باشد نمی‌تواند این گزاره را نقض کند که «یک‌دست ‌نبودن محاسبات آماری دردسرساز است.» شاید در توضیح این مساله بتوان گفت که بانک مرکزی برای محاسبه شاخص قیمت مصرف‌کننده روش کار خود را تغییر داده است. اما همچنان فضای پرابهام شاخص تادیه دیون و مهریه باقی است. جایی که بدهکاران باید با سال پایه 95 یعنی 7 سال پیش، بدهی خود را بدهند؛ ‌اما در رسانه‌ها و فضای عمومی، بانک مرکزی به‌ شدت بر طبل «کاهش تورم» تا سطح 47.5درصد می‌کوبد و دلیل آن را هم «تغییر سال پایه» عنوان می‌کند. 

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/796787/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

اتفاق تاریخی در لیگ برتر؛ مخالفت داور با VAR!

اعزام بزرگ فدراسیون تکواندو به تورنمنت فجیره امارات

ماجرای زمین‌هایی که به نام سپاهان نیست اما پولشان را داده‌اند!

چهار گزینه سرمربیگری پرسپولیس مشخص شد

ادامه واکنش‌ها از هدیه جنجالی برنامه تلویزیونی به هادی عامل

غیبت 5 بازیکن سپاهان در سوپرجام قطعی شد

غیبت ایرانی‌ها در تیم منتخب سال 2024 آسیا

اعتراف سعودی‌ها به ضرر 400 میلیون یورویی از نیمار

کاهش قیمت‌ها در بازار طلا و سکه؛ دلار در کانال 81 هزار تومان ماند

بوکر عربی 2025 نامزدهایش را شناخت

در سوگ رضا قلاجوری؛ شاعری که ستاینده زندگی و عشق بود

نسخه صوتی «حماسه سرآغاز» منتشر شد

پاسخ پزشکیان به سوال مجری آمریکایی: چرا تصمیم گرفتید رئیس جمهور شوید؟

هدف مذاکره با اروپایی‌ها از زبان وزیر خارجه ایران

فرمانده نداجا: ناو «زاگرس» چشم بیدار نیروی دریایی ارتش خواهد بود

روایت رئیس کمیسیون شوراها از دو پیشنهاد برای تعویق انتخابات شوراها

خاطرات آملی‌لاریجانی از روزهای پایانی حیات پدرشان

حاجی‌دلیگانی: به ملت ایران تضمین می‌دهیم اگر همتی استیضاح شود، اوضاع ارز بهتر خواهد شد

سرلشکر باقری: وابستگی به قدرت‌های بزرگ سرنوشتی جز ذلت و خواری به همراه ندارد

سخنگوی کرملین: روابط ایران و روسیه به سطح مشارکت راهبردی ارتقا می‌یابد

پزشکیان: اگر ترامپ ثابت کند که به حرف‌هایش عمل می‌کند با او گفتگو خواهیم کرد

ظهره‌وند: بنده با مذاکره مخالف نیستم اما نباید ساده وارد میز مذاکره شویم‌

آخرین تحولات محور مقاومت در 24 ساعت گذشته

کاهش 44 درصدی سود شرکت حمل‌ونقل آبادان

پیش بینی هواشناسی هرمزگان روز چهارشنبه 26 دی

جدول خاموشی برق اهواز چهارشنبه 26 دی 1403

پیش‌بینی قیمت طلای 18 عیار: رشد یا اصلاح؟

معتکف شدن 23 هزار دانش آموز خوزستانی

اعتکاف خلوتگاه دل‌ها؛ دانش‌آموزان خوزستانی در آغوش مسجد

"مکتب سلیمانی"، دامنه‌ی تحقق عملی تمدن نوین اسلامی / "حکمرانی مقاومت" مهمترین بعد مکتب شهید سلیمانی است

مثل من در فوتبال خوزستان نمی‌آید/مهدی طارمی با من قابل مقایسه نیست؛ استعداد من یک چیز خدادادی بود! – خبرگزاری ورزش ایران

521 تن از پدران طعم آزادی را چشیدند

لفاظی‌های غیر واقعی بایدن در مورد شکست ایران و محور مقاومت

درهای ورزشگاه آزادی به روی هواداران استقلال بسته شد

ورزشگاه آزادی پذیرای هواداران استقلال نیست

نظام جمهوری اسلامی بر پایه روحیه مقاومت و ایثار شهدا و جانبازان استوار و پابرجا مانده است

خروج کوبا از فهرست تروریسم آمریکا

حجت الاسلام حسینی نیشابوری: پیاده‌روی اربعین تجلی‌گاه مقاومت در برابر مستکبران است+فیلم

راز عجله آمریکا برای آتش‌بس در غزه

کارون زیبا با طعم تلخ پسماند و بوی گند فاضلاب

حماس: کشتار در «جنین» عزم و اراده مقاومت را در هم نخواهد شکست

جزئیات آلودگی هوای شهرهای خوزستان

آموزش در فلسطین: سنگر مقاومت در برابر اشغال و نابودی

همکاری و هم‌افزایی؛ کلید موفقیت اجرای برنامه هفتم پیشرفت

کاربردهای ورق آجدار

آتش‌بس در غزه؛ چه چیزی رژیم صهیونیستی را به عقب نشینی وا داشت؟

خبر فوری تعطیلی ادارات خوزستان فردا پنجشنبه 27 دی 1403

پنجمین جلسه کمیته عالی HSE شرکت فولاد خوزستان برگزار شد

هوش مصنوعی سکوی پرتاب گردشگری آبادان به سوی آینده است

تعطیلی ادارات اهواز فردا پنجشنبه 27 دی 1403 به دلیل آلودگی هوا شدید