پیام خوزستان

آخرين مطالب

رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی تأکید کرد

لزوم داشتن راهبرد فرایند حکمرانی انرژی وزارت نفت

لزوم داشتن راهبرد فرایند حکمرانی انرژی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی گفت: بسیاری از معضلات ما به نداشتن راهبرد فرایند حکمرانی انرژی برمی‌گردد.

به گزارش شانا، محمدصادق جوکار در گفت‌وگو با برنامه رهیافت در رادیو اقتصاد به تشریح جایگاه ژئوپلیتیک ایران در ترانزیت انرژی خاورمیانه پرداخت و توضیح داد: با توجه به وضعیت خاص و ظرفیت ویژه ایران در حوزه انرژی باید به این نکته اشاره کرد که موضوعات ژئوپلیتیک و ژئوراهبردی در فضای جهانی به‌ویژه در حوزه انرژی بسیار سیال هستند و متناسب با موقعیت‌های بین‌المللی و تحولات فنی که در حوزه بازار انرژی در حال اتفاق افتادن است، می‌توانند منجر به ایجاد فرصت‌هایی شوند که برای کشور ارزش افزوده اقتصادی و امنیتی ایجاد می‌کنند.
وی با تأکید بر ضرورت برنامه‌ریزی برای استفاده از ظرفیت ویژه ایران در حوزه انرژی تصریح کرد: اگر از این موقعیت‌ها به‌درستی برنامه‌ریزی نشود، این امکانات ویژه از دست می‌روند که این مسئله با نقاط عطفی همچون نظم بین‌المللی در حوزه انرژی مرتبط است و پتانسیل‌های ژئوپلیتیکی زمانی می‌توانند به قدرت ملی تبدیل شوند که در شرایط و زمان مناسب از آن استفاده شود، چراکه این موارد دائمی نیستند و برخی از آنان ممکن است معکوس شوند.
جوکار اظهار کرد: برای نمونه طی یک دهه گذشته هیچ‌کس به مغولستان به‌عنوان کشور ژئوپلیتیک در حوزه انتقال انرژی فکر نمی‌کرد، اما شاهدیم که روسیه در هفته گذشته پس از قضایای اوکراین و ممنوعیت صادرات گاز روسیه به اروپا، متناسب با سیاست راهبردی‌اش برای جایگزینی بازارهای مصرف به خط لوله «قدرت سیبری 2» در مغولستان فکر می‌کند.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به رقبای جدی کشور در عرصه جهانی انرژی تصریح کرد: با توجه به اینکه ما دشمنان جدی داریم که نمی‌خواهند از ظرفیت‌های ایران به‌خوبی استفاده شوند، باید برنامه‌ریزی دقیقی در داخل داشته باشیم تا بتوانیم به توسعه زیرساختی بپردازیم، البته این مسئله باید در کنار شناخت راهبردهای کشورهای پیرامون ما و وضعیت بازارهای آنان در کنار نقاط آسیب‌پذیری آنان و حتی بحث شناسایی برنامه‌های رقبایمان باید همراه باشد.
جوکار در بخشی دیگری از سخنانش به تشریح موقعیت‌های ژئوپلیتیک ایران در حوزه‌های مختلف پرداخت و تأکید کرد: خط لوله صلح یکی از مواردی است که می‌توان به آن اشاره کرد و احداث این خط لوله در نوامبر 2012 در اوج شرایط تحریمی ایران امضا شد که قرار بود از اوایل ژانویه 2015 با صادرات گاز به پاکستان همراه باشد، اما این اتفاق رخ نداد اگرچه استدلال‌های پاکستان خیلی قانع‌کننده نیست که از شرایط تحریمی ایران و جذب نکردن سرمایه‌گذار سخن به میان می‌آورد اما در داخل هم محدودیت‌هایی داشتیم که در این زمینه کار نکردیم. برای مثال روند رشد شدید و فزاینده گازی ما در داخل در عمل تهدیدی برای ظرفیت‌ها و ظرفیت‌های صادراتی کشورمان است.
وی ادامه داد: هم‌اکنون دو قرارداد گازی با کشور عراق داریم که 60 تا 70 میلیون مترمکعب در روز تقاضای صادرات ندارد اما ما اکنون قادر به اجرایی کردن آن نیستیم و بخش عمده به تکمیل نشدن زیرساختی کشورمان برمی‌گردد. در نتیجه باید به این مسئله توجه کنیم اجرایی شدن عمده این موضوعات تنها مربوط به وزارت نفت یا دیگر نهادها نیست، بلکه در این موضوع مجموعه عواملی دخیل هستند که بخشی از آن به حکمرانی انرژی کشور برمی‌گردد که با این روند ناترازی انرژی، در عمل گازی برای صادرات نمی‌ماند.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با اشاره به ضرورت حل مسئله ناترازی انرژی تشریح کرد: مدل‌سازی که در این زمینه در مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی انجام شده وضع خطیری نشان می‌دهد و باید فکر اساسی برای آن شود که این مسئله به توان و زیرساخت داخلی و برنامه‌های بین‌المللی کشورمان بستگی دارد.
جوکار با انتقاد از کندی اجرایی شدن برخی طرح‌ها در حوزه انرژی در سال‌های گذشته تصریح کرد: در حوزه ترکمنستان برای حل معضل نحوه بازپرداخت هزینه گازی این کشور سریع‌تر باید اقدام‌هایی انجام می‌شد که الحمدالله در این دولت در حال اجرایی شدن است. بحث این است که اگر ما بخواهیم جلو فشارهای تحریمی گازی را بگیریم تا مشکلات گذشته تکرار نشود، در عمل این فشارها در حوزه کارگزاران صادرات انرژیِ را باید با بخش خصوصی داخلی خنثی کرد.
جوکار با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری درباره مردمی‌سازی اقتصاد اظهار کرد: همان‌طور که رهبر معظم انقلاب هم به این مسئله اشاره داشتند، چه اشکالی دارد به جای شرکت ملی نفت، یک شرکت خصوصی طرف صادرات ایران به کشورهای دیگر باشد، زیرا هم توان هم بازپرداخت را دارد و هم محدودیت‌های تحریمی کمتر روی آن تأثیر می‌گذارد.
وی در بخش دیگری از این برنامه به مشکلات صورت گرفته در حوزه ناترازی انرژی پرداخت و گفت: بسیاری از معضلات ما به نداشتن راهبرد فرایند حکمرانی انرژی برمی‌گردد. در یک دوره‌هایی در ذهن ما نمی‌گنجید که هم‌اکنون این مقداز ناترازی گاز داشته باشیم، یا اینکه کل پروژه‌های سوختی صادراتی گازی به‌دلیل مصرف غیربهینه انجام شده در بخش خانگی و تجاری استفاده شوند یا صادرات نفت شمال در آسیا در عمل برای تهاتر با هدف واردات بنزین در بخش مصارف خودرویی هزینه شود.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با انتقاد از نبود راهبرد پایدار در فرایند حکمرانی انرژی تصریح کر: در سال 95 در عمل سند راهبرد انرژی کشور نداشتیم که این معضلات کم‌کم باعث شدند در اجرایی کردن برنامه ششم توسعه نیز موفق نباشیم. در برنامه هفتم توسعه هم به‌درستی این نکات کلیدی اشاره شده که سند راهبردی نداریم و دولت‌ها باید بتوانند به‌عنوان قوه مجریه آنچه را مجلس و اندیشکده‌ها و دانشمندان تصویب کرده‌اند اجرایی کنند و سیاست‌های کشور منوط به شخص نباشد.
جوکار با اشاره به تولید ثروت با استفاده از ترانزیت گازی گفت: ما می‌توانیم از موقعیت ژئوپلیتیک کشور در مسیر تولید ثروت برای کشورمان استفاده کنیم و لازمه این مسئله اتخاذ یک راهبرد بلندمدت است. یکی از اصلی‌ترین کارهایی که در این شرایط تحریمی باید بر آن متمرکز شویم و دولت همین بنا را دارد این است که بتوانیم بخش خصوصی را به‌عنوان شریک تجاری به طرف مقابل برای استفاده از زیرساخت‌های کشور معرفی کنیم و این مسئله در زمینه ترکمنستان در حال اجرایی شدن است.
وی ادامه داد: مورد بعدی که برای ما بسیار مهم است و اگر عجله نکنیم ممکن است مشکل‌ساز می‌شود کشور عراق است که ظرفیت تقاضای رو به افزایشی درباره گاز دارد. حتی در بعضی از آمارها به‌اندازه 100 میلیون مترمکعب در روز تقاضا دارد که در بخشی از میدان‌های خود با مشکلاتی هم همراه است، یا در زمینه گاز ترکمنستان باید بتوانیم بخشی از آن را خریداری و بخشی را سوآپ و بخشی دیگر را ترانزیت کنیم که لازمه این مسئله وارد شدن بخش خصوصی است.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی ادامه داد: موضوع دیگر کشور ترکیه است که بسیار تلاش کرده‌اند گاز روسیه را خریداری کنند که با واکنش‌های اروپایی روبه‌رو شدند، به همین خاطر روس‌ها علاقه‌مند هستند گاز خود را به ایران بفروشند اما مسئله اصلی مسیر انتقالی از روسیه است که همان‌طور که می‌دانید در شرق دریای خزر کشورهای قزاقستان و ترکمنستان را داریم و در غرب دریای خزر کشور گرجستان، ارمنستان و آذربایجان وجود دارد.
جوکار با تأکید بر اینکه راهبردهای انرژی در آمریکا هم تغییر نمی‌کند، تصریح کرد: باید بیاییم از نقطه‌ای شروع کنیم که به یک نتیجه‌ای برسیم که هم‌اکنون در برنامه هفتم به آن توجه شده است. برای مثال شورای امنیت ملی در کمیته انرژی اکنون در حال تدوین سند امنیت کشور است و در برنامه هفتم توسعه هم به‌عنوان برنامه بالادست سیاست‌های راهبردی حاکم بر همه دستگاه‌های حوزه انرژی به‌درستی وارد شده است. رویکرد ممکن است متفاوت باشد اما راهبرد یکی است. در ژئوپلیتیک انتقال هم همین مسئله حاکم است.
وی ادامه داد: جمهوری اسلامی ایران برای اینکه از ژئوپلیتیک ایران استفاده کند شبکه خطوط داخلی را باید توسعه دهد، کمپرس‌هایی اضافه شود که توانایی دریافت 100 میلیون مترمکعب گاز را از روسیه داشته باشند، طبق ادعایی که طرف روس دارد که اگر مشکل مسیر ترانزیت آن حل شود که این آمادگی را اعلام کرده است. همین موضوع می‌تواند در حوزه‌های دیگری همچون عراق و ترکمنستان به کشورمان کمک کند. تمام این موارد در ژئوپلیتیک انتقال قابل تعمیم است.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با تأکید بر اینکه اولویت کشور کمک به بهینه‌سازی انرژی باشد، تصریح کرد: همه این موارد در حوزه ژئوپلیتیک انتقال است و با ژئوپلیتیک مصرف و تولید متفاوت است. ما در کشورمان دو خط لوله انتقال ترکمنستان داریم که در سال ظرفیت مناسبی دادد و اگر مشکل ترکمنستان را با این پیشنهادی که دولت به دنبال آن است، حل کنیم، اتفاق‌های مثبتی رخ می‌دهد.
جوکار با اشاره به اظهارات وزیر نفت در دیدار با دبیرکل اجلاس جی‌ئی‌سی‌اف تأکید کرد: سیاست‌های راهبردی در این دولت منقطع نمی‌شود و اگر در زمینه ترکمنستان بتوانیم بخش خصوصی را وارد کنیم، می‌توانیم بخشی از مشکلات را در این خصوص حل کنیم.
وی اظهار کرد: یکی از ضعف‌های ما بود که در فرایند حکمرانی، دولت‌ها تنها عامل صادرات انرژی بودند. زمانی که شرکت ملی نفت می‌خواهد صادر کند تحریم می‌شود و از کار آن جلوگیری می‌شود. بخش خصوصی در بخش نفت هم می‌تواند صادر کند. راهکار ما در دو نکته راهبردی است یک این فرایند حکمرانی را کمی بالاتر بیاوریم که در برنامه هفتم در حال روی دادن است.
رئیس مؤسسه مطالعات بین‌المللی انرژی با تأکید بر استفاده هر چه بیشتر از ظرفیت بخش خصوصی گفت: وقتی می‌توانیم به ظرفیت‌های بخش خصوصی بها دهیم چرا استفاده نکنیم. اگر در گذشته هم بها دادیم یا کم بها دادیم یا به غلط بها داده شده بود. هم‌اکنون نیز مجوزهای بخش‌های خصوصی را وزارت صمت می‌دهد.
جوکار در بخش دیگری از سخنان خود با اشاره به ضرورت نگاه یکپارچه به حوزه انرژی اظهار کرد: در یک دوره‌ای ما در یک بازه زمانی به یکباره سوآپ میدان گازی را رها کردیم و حتی زیرساخت‌های داخلی آن را هم گسترش ندادیم به همین دلیل است که موضوع ژئوپلیتیک گازی ایران نیازمند یک بسته دیپلماسی انرژی است. این دیپلماسی انرژی در شرایطی می‌تواند معنی پیدا کند که در آن هم وزارت نفت و هم وزارت خارجه و مؤلفه‌های داخلی مصرف انرژی دیده شوند. خوشبختانه تقریباً با شناختی که به‌صورت تدریجی و انباشتی اتفاق افتاد جمهوری اسلامی ایران اکنون به یک وضوحی از رفتاری از لحاظ تصمیم‌گیری و سیاست‌گذاری رسیده و بخش خصوصی وارد عمل شده است.
وی در پایان با اشاره به نگاه راهبردی وزیر نفت در زمینه انرژی تصریح کرد: شما اگر به صحبت‌های آقای پاک‌نژاد توجه کنید، در دیدار با دبیرکل اجلاس جی‌ئی‌سی‌اف به دو موضوع درباره انرژی اشاره کرد و پیشنهادشان مبتنی بر افزایش تحولات دوجانبه در بین کشورها و مواردی مرتبط با قطب کردن انرژی ایران بود. البته این دو مسئله الزام‌هایی دارد و بسیاری از این الزامات نیازمند همکاری مجلس به‌ویژه در برنامه هفتم توسعه است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/941306/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

استقلال در آزادی از شمس آذر میزبانی می‌کند

پیروزی به سبک عروسک «ازازیل» که همه را عصبانی کرد!

ماجرای یک تبلیغ دهه شصتی که اشک همه را درآورد

سوتی جشنواره فجر در مقایسه با جشنواره های فیلم خارجی!

ستاره پسیانی دوباره به ایرانشهر می‌رود

تیکه سلمان به نورالدین شب عروسی شیرین

ادامه حضور بین المللی انیمیشن سوره؛ «بیا آشتی کنیم» راهی سوئیس شد

عشق نداریم, فقط یک قرارداد

2 فیلم جشنواره فجر تست فنی شدند

ویدیویی واقعی از تعمیرِ تلسکوپ هابل

تبدیل زباله‌های هسته‌ای به ماده‌ای ارزشمند و کمیاب

حقوق کارگران و بازنشستگان، فقط برای ده روز کافی است/ پزشکان هنوز زیرمیزی می‌گیرند

واریز حقوق بازنشستگان؛ حساب خود را چک کنید

کشف محموله سلاح‌ غیرمجاز در بندر ماهشهر

تعلیق 6 نفر از خاطیان در درگیری مسابقات کشتی

نزاع فامیلی مانع اعزام فرنگی‌ کار ایران به کرواسی

حمایت کمیته ملی المپیک از برنامه‌های انجمن بیس‌بال

کاهش 550 هزارتومانی نرخ سکه

رئیس سازمان امور اراضی‏ کشور: ارائه تسهیلات ویژه به سرمایه‌گذاران انرژی‌های تجدیدپذیر

افزایش تورم تولید خدمات در مقایسه با سال قبل

وز تو جهان پر است و جهان از تو بی خبر

دو خط کتاب/ خانه‌ی تو آنجایی نیست که در آن متولد می‌شوی

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

عرضه یک‌کتاب «خیلی محرمانه» در بازار نشر؛ از روزهای تاریک ترور تا زندگی با ضدانقلاب

رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به اوراسیا چه می‌کند؟

پزشکیان پیش از عزیمت به تاجیکستان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

مراحل ساخت «زاگرس»؛ نخستین ناوشکن اطلاعاتی _ سیگنالی ارتش

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند

قاضی‌زاده: FATF مانند برجام یک طرفه است

بدرقه رئیس جمهور پیش از عزیمت به تاجیکستان؛ پزشکیان عازم دوشنبه شد

«صدیقی» خطیب نماز جمعه این هفته تهران شد

امیر حیدری: نیروی زمینی ارتش، همواره آماده دفاع از کشور است

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

گفتگوی پدرسون با نماینده ویژه وزیر امور خارجه ایران در امور سوریه

در بازدید ناظران AFC از ورزشگاه آزادی چه گذشت؟

احداث 2 پل در محور هندیجان-دیلم

هفته آینده خوزستان میزبان پزشکیان است

تولید سالانه 70 میلیون قطعه ماهی در خوزستان

خشم بوژوویچ: بیفوما را بفروشید!

مکان برگزاری بازی استقلال و شمس‌آذر مشخص شد

چرا فولاد خوزستان یکی از برترین تولیدکنندگان صنعت فولاد ایران است؟

بازدید نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا از ورزشگاه آزادی

وقاحت طرف‌های غربی در جنگ غزه

نظام حقوقی کشور با محوریت حقوق ملت و آزادی‌های مشروع بازخوانی شود

تاوان سنگین صهیونیست‌ها در لبنان

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی

جنگ روانی صهیونیست‌ها محکوم به شکست است

دستاوردهای چشمگیر فولاد اکسین خوزستان از آوردگاه فولادهای ایران

فولادسازی شادگان؛ از رویا تا واقعیت

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است