پیام خوزستان

آخرين مطالب

تاکید اعضای گروه بریکس بر پیشبرد سیاست‌های اقلیمی برای کاهش کربن وزارت نفت

تاکید اعضای گروه بریکس بر پیشبرد سیاست‌های اقلیمی برای کاهش کربن
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اعضای گروه بریکس در اجلاس «دستورکار اقلیمی» که در سطح وزارتی و مقامات عالی‌رتبه اعضا در مسکو برگزار شد، بر اهمیت تجارت کربن در گذار انرژی و پیشبرد سیاست‌های اقلیمی تأکید کردند.

به گزارش شانا، پس از نشست اجلاس «دستورکار اقلیمی» که در سطح وزارتی و مقامات عالی‌رتبه اعضا در 29 و 30 اوت (8 و 9 شهریور) در مسکو برگزار شد، در بیانیه‌ای کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی اعلام کردند که در مورد مشارکتی به توافق رسیدند تا «همگام‌سازی رویکردها برای تجارت گواهی انتشار کربن را تسهیل کند».
این در حالی است که بازار کربن در کشورهای برزیل، روسیه، هند، چین و آفریقای جنوبی تاکنون ظهور و رشد کمی داشته است، اما انتظار می‌رود طی چند سال آینده تحولات زیادی را شاهد باشد.
از نظر کارشناسان، طرح‌های قیمت‌گذاری کربن، مانند نظام تجارت انتشار اتحادیه اروپا (EU ETS)، راهی مؤثر و اقتصادی برای کاهش انتشار گازهای گلخانه‌ای در جهان است. ماکسیم رشتنیکوف (Maxim Reshetnikov)، وزیر توسعه اقتصادی روسیه، گفت: ازجمله اولویت‌های ما افزایش جذابیت پروژه‌های اقلیمی به‌ویژه برای سرمایه‌گذاران خارجی است. برای مثال، اکنون شرکت‌های خارجی می‌توانند روی ثبت واحدهای انتشار کربن در روسیه حساب باز کنند و برای کاهش ردپای کربن خود اقدام کنند.
اخیراً چند کشور دارای اقتصادهای نوظهور به نقش اساسی قیمت‌گذاری کربن در اجرای سیاست‌های اقلیمی و انرژی خود توجه کرده و شروع به تدوین و اجرای طرح‌های توسعه بازار کربن کرده‌اند. در بین اعضای بریکس، چین توسعه‌یافته‌ترین بازار کربن را دارد و دارای نظام ملی تجارت انتشار است. این نظام هم‌اکنون فقط تولید برق را پوشش می‌دهد و وزارت محیط‌زیست چین انتظار دارد که انتشار هفت بخش دیگر شامل تولید آهن و فولاد، فلزات غیرآهنی، مصالح ساختمانی، پالایش و پتروشیمی، مواد شیمیایی، کاغذسازی و هوانوردی غیرنظامی تا سال 2030 تحت پوشش این طرح قرار گیرد.
این کشور همچنین از مرکز مبادلات کربن منطقه‌ای خود به‌عنوان بستر آزمایشی برای گسترش بوم‌سازگان (اکوسیستم) کربن خود، ازجمله عرضه محصولات سازگار با محیط‌زیست، آزمایش چارچوب‌های کربن در بخش‌های جدید اقتصاد و آماده‌سازی برای تجارت جهانی کربن فرامرزی و مالیات کربن استفاده می‌کند. هشت مرکز مبادله آزمایشی کربن در پکن، تیانجین، شانگهای، هوبی، چونگ‌کینگ، شنژن، گوانگژو و فوجیان برای اجرای نظام تجارت انتشار منطقه‌ای و فراهم‌کردن بسترهای تجاری برای مبادله اعتبارات داوطلبانه داخلی با عنوان «کاهش انتشار گواهی‌شده چین» ایجاد شده است.
همچنین موج جدیدی از ایجاد نظام‌های تجارت انتشار با سرپیچی از اصول نظام سنتی سقف و تجارت (Cap & Trade)، با تمرکز بر میزان شدت انتشار (چین) و قیمت‌گذاری مبتنی بر خروجی (کانادا) در حال شکل‌گیری است. این‌ طرح‌های تجارت انتشار از سوی اقتصادهای نوظهور مانند برزیل، آرژانتین، مکزیک، ترکیه، هند، شیلی، کلمبیا، اندونزی و ویتنام در حال توسعه است، اما باید در نظر داشت که قیمت کربن به‌دلیل دامنه متفاوت بخش‌های تحت پوشش نظام‌های تجارت انتشار در سطح جهان به‌طور قابل‌ توجهی براساس شرایط هر کشور متفاوت است.
طبق داده‌های وزارت محیط‌زیست و بورس انرژی شانگهای، قیمت کربن چین در تاریخ 23 اوت 89.60 یوان (12.56 دلار) به ازای هر تن معادل دی‌اکسیدکربن بود. گواهی کربن تحت نظام تجارت انتشار اتحادیه اروپا تقریباً شش برابر گران‌تر از قیمت‌ کربن در چین است. قیمت کربن در روز 30 اوت در بازار کربن اروپا برای تحویل در دسامبر 2024 حدود 77.46 دلار در هر تن بود.
گذار به انرژی سبز و چالش‌ها و تبعات آن
با وجود تبلیغات زیاد، گذار از سوخت‌های فسیلی به انرژی سبز یا عملی نمی‌شود یا به‌سادگی اتفاق نمی‌افتد. دستیابی به تغییر معنی‌دار در نظام انرژی با سیاست‌های کنونی به‌طور غیرقابل قبولی پرهزینه است. مگر اینکه جهت‌گیری سیاست‌ها به‌طور اساسی تغییر کند. در حال حاضر، سالانه حدود 2 تریلیون دلار در سطح جهان برای گذار انرژی هزینه می‌شود. طی یک دهه گذشته، استفاده از انرژی خورشیدی و بادی به بالاترین سطح خود افزایش یافته است، اما این روند به کاهش مصرف سوخت‌های فسیلی منجر نشده و طی این‌ مدت حتی به مصرف آن‌ها اضافه شده است.
مطالعات بی‌شماری نشان می‌دهد که وقتی جوامع، انرژی‌های تجدیدپذیر بیشتری را به سبد مصرفی خود اضافه می‌کنند، بخش عمده‌ آن هرگز جایگزین زغال‌سنگ، گاز طبیعی یا نفت نمی‌شود، بلکه موجب افزایش مصرف انرژی آن‌ها می‌شود. تحقیقات اخیر نشان می‌دهد که به ازای هر 6 واحد انرژی سبز جدید، کمتر از یک واحد جایگزین سوخت فسیلی می‌شود.
نکته مهم آن است که هیچ‌یک از گزاره‌ها و نتایج مطالعات نباید برای هیچ محققی تعجب‌آور باشد. در طول دوره‌ گذار از چوب به زغال‌سنگ در دهه 1800، حتی درحالی‌که زغال‌سنگ درصد بیشتری از نیاز انرژی را به خود اختصاص می‌داد، کل مصرف چوب افزایش یافت. همین امر زمانی که جهان از سوخت زغال‌سنگ به نفت تغییر مسیر داد، دوباره اتفاق افتاد. تا سال 1970 نفت، زغال‌سنگ، گاز و چوب همگی انرژی بیشتری از هر زمان دیگری تولید کردند.
در نیم‌قرن گذشته، تولید برق از نفت و زغال‌سنگ دوباره دو برابر شده است، برق‌آبی سه برابر شده و سهم گاز برای تولید برق چهار برابر شده است. همچنین انفجاری در مصرف انرژی‌های هسته‌ای، خورشیدی و بادی رخ داده است. کل جهان و افراد عادی هرگز در طول تاریخ انرژی بیشتری نسبت به زمان کنونی در دسترس نداشته‌اند. طرح بزرگی که زیربنای گذار انرژی سبز کنونی است، بیشتر اصرار دارد که با حمایت و پرداخت یارانه به انرژی‌های تجدیدپذیر در همه‌جا به‌طور جادویی باعث حذف سوخت‌های فسیلی ‌شود، اما یک مطالعه اخیر به این نتیجه رسیده است که صحبت از گذار «گمراه‌کننده» است. محرک اصلی برای گذار از سوخت‌های فسیلی همیشه این بوده است که خدمات انرژی جدید یا «بهتر» یا «ارزان‌تر» هستند.
اما انرژی خورشیدی و باد نمی‌توانند انتظارات را در هر دو مورد برآورده کنند. آن‌ها انرژی‌های بهتری نیستند، زیرا برخلاف سوخت‌های فسیلی که می‌توانند در موقع نیاز برق تولید کنند، آن‌ها فقط می‌توانند در صورت وجود باد و نور روز برق تولید کنند. این مشکل یعنی اینکه آن‌ها ارزان‌تر نیز نیستند. در بهترین حالت، آن‌ها فقط زمانی ارزان‌ترند که خورشید به‌اندازه کافی می‌تابد یا باد با سرعت مناسب می‌وزد.
وقتی هزینه‌های ذخیره‌سازی برق برای مدت چهار ساعت در نظر گرفته شود، راه‌حل‌های انرژی بادی و خورشیدی در مقایسه با سوخت‌های فسیلی غیررقابتی می‌شوند. دستیابی به گذار واقعی و پایدار به انرژی خورشیدی یا بادی به ظرفیت ذخیره‌سازی بیشتر نیاز دارد و این موضوع گزینه‌های تجدیدپذیر را به‌طور باورنکردنی غیرقابل‌ قبول می‌کند. افزون‌براین، انرژی خورشیدی و باد فقط بخش کوچکی از چالش بزرگ تأمین انرژی مورد نیاز جهان را برطرف می‌کنند. آن‌ها تقریباً به‌طور کامل در بخش برق مستقر هستند که فقط یک‌پنجم کل مصرف انرژی جهان را تشکیل می‌دهد.
درحالی‌که همچنان برای یافتن راه‌حل‌های سبز در بخش حمل‌ونقل تلاش می‌شود، هنوز شیوه‌های سبز برای تأمین نیازهای عظیم انرژی در بخش گرمایش، تولید صنعتی یا کشاورزی شروع نشده است. همگان، سخت‌ترین و حیاتی‌ترین بخش‌ها مانند فولاد، سیمان، پلاستیک و کود را نادیده می‌گیرند. پس جای تعجب نیست که با وجود تمام صحبت‌ها درباره گذار انرژی، حتی دولت بایدن که حامی چنین ایده‌ای است، به این واقعیت اذعان دارد که با وجود اینکه منابع انرژی تجدیدپذیر تا سال 2050 به‌طور چشمگیری در جهان افزایش خواهند یافت، مصرف نفت، گاز و زغال‌سنگ نیز افزایش می‌یابد.
بنابراین با ادامه‌دادن به مسیر کنونی، ما هرگز به گذار انرژی پاک و دورشدن از سوخت‌های فسیلی نخواهیم رسید. این امر مستلزم پرداخت یارانه‌های بسیار بیشتر برای توسعه انرژی خورشیدی و بادی، تولید باتری‌ها و هیدروژن است. به‌علاوه، گذار واقعی سیاستمداران را ملزم می‌کند مالیات‌های هنگفتی بر سوخت‌های فسیلی اعمال کنند تا مطلوبیت آن‌ها را کاهش دهند. شرکت مشاوره‌ای مک‌کینزی (McKinsey) هزینه مستقیم برای دستیابی به گذار واقعی را سالانه بیش از 5 تریلیون دلار تخمین می‌زند. این موضوع باعث کندی رشد اقتصادی می‌شود و ازاین‌رو هزینه واقعی گذار را پنج برابر بیشتر می‌کند. هزینه‌های سالانه برای افرادی که در کشورهای ثروتمند زندگی می‌کنند، می‌تواند بیشتر از 13 هزار دلار برای هر نفر در سال باشد. رأی‌دهندگان با این هزینه‌ها موافق نیستند.
تنها راه واقع‌بینانه برای دستیابی به گذار، بهبود گسترده انرژی‌های جایگزین‌ است. این به معنای سرمایه‌گذاری بیشتر در تحقیق و توسعه انرژی سبز است. نوآوری‌ها در انرژی باد و خورشید، همچنین در ذخیره‌سازی، انرژی هسته‌ای و بسیاری از راه‌حل‌های ممکن دیگر، مورد نیاز است. کاهش هزینه‌های انرژی جایگزین به زیر قیمت سوخت‌های فسیلی تنها راهی است که می‌توان راه‌حل‌های سبز را در سطح جهان و نه‌فقط در چند کشور ثروتمند و نگران اقلیم پیاده‌سازی کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/942385/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وز تو جهان پر است و جهان از تو بی خبر

دو خط کتاب/ خانه‌ی تو آنجایی نیست که در آن متولد می‌شوی

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

عرضه یک‌کتاب «خیلی محرمانه» در بازار نشر؛ از روزهای تاریک ترور تا زندگی با ضدانقلاب

رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به اوراسیا چه می‌کند؟

پزشکیان پیش از عزیمت به تاجیکستان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

مراحل ساخت «زاگرس»؛ نخستین ناوشکن اطلاعاتی _ سیگنالی ارتش

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند

قاضی‌زاده: FATF مانند برجام یک طرفه است

بدرقه رئیس جمهور پیش از عزیمت به تاجیکستان؛ پزشکیان عازم دوشنبه شد

«صدیقی» خطیب نماز جمعه این هفته تهران شد

امیر حیدری: نیروی زمینی ارتش، همواره آماده دفاع از کشور است

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

گفتگوی پدرسون با نماینده ویژه وزیر امور خارجه ایران در امور سوریه

در بازدید ناظران AFC از ورزشگاه آزادی چه گذشت؟

احداث 2 پل در محور هندیجان-دیلم

هفته آینده خوزستان میزبان پزشکیان است

تولید سالانه 70 میلیون قطعه ماهی در خوزستان

خشم بوژوویچ: بیفوما را بفروشید!

مکان برگزاری بازی استقلال و شمس‌آذر مشخص شد

چرا فولاد خوزستان یکی از برترین تولیدکنندگان صنعت فولاد ایران است؟

بازدید نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا از ورزشگاه آزادی

وقاحت طرف‌های غربی در جنگ غزه

نظام حقوقی کشور با محوریت حقوق ملت و آزادی‌های مشروع بازخوانی شود

تاوان سنگین صهیونیست‌ها در لبنان

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی

جنگ روانی صهیونیست‌ها محکوم به شکست است

دستاوردهای چشمگیر فولاد اکسین خوزستان از آوردگاه فولادهای ایران

فولادسازی شادگان؛ از رویا تا واقعیت

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است

قطع نامنظم برق کمر کشاورزی خوزستان را شکسته است

یکی از مهم‌ترین معابر اهواز به مدت 3 روز بسته می‌شود!

معاون جدید عمرانی استاندار خوزستان معارفه شد

آگهی فراخوان مناقصه عمومی یک مرحله‌ای فولاد شادگان

تظاهرات مخالفان در سالگرد انقلاب تونس

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

سهم پالایشگاه آبادان در تولید بنزین و گازوئیل چقدر است؟/فعلا بنزین معمولی تولید می کنیم+فیلم

یک مربی: فولاد با گل‌محمدی تیمی مدعی است/ بیفوما نباید از استقلال خوزستان جدا شود

تأکید استاندار خوزستان بر لزوم سرعت بخشیدن به پروژه بیمارستان الزهرا (س) باوی

یازدهمین سالگرد شهید محمود رضا بیضایی برگزار می‌شود

تل‌آویو: فلسطینی‌ها از تجهیزاتی در غزه استفاده می‌کنند که ماهیت آنها را نمی‌دانیم

بازدید نمایندگان AFC و مدیران سرخ آبی‌ها از ورزشگاه‌ آزادی

آمادگی ورزشگاه آزادی برای برگزاری دیدار استقلال – شمس آذر

اقتصاد مقاومتی استراتژی مخالف وابستگی است

سامانه فروش بلیت جشنواره موسیقی فجر خراسان رضوی معرفی می‌شود

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم!

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان منصوب شد

رفع موانع سرمایه‌گذاری و حمایت از تولید تکلیف است

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا…

جایگاه سرباز بسیار رفیع است