پیام خوزستان

آخرين مطالب

تامین اجتماعی از بیمه کارگران سر باز زد؟/ بخشنامه جدید وزارت کشور چه بود؟ علمي

تامین اجتماعی از بیمه کارگران سر باز زد؟/ بخشنامه جدید وزارت کشور چه بود؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - سال‌ها تلاش تشکل‌های کارگری برای تصویب طرح اصلاحیه کارگران ساختمانی با بخش‌نامه هفته گذشته وزارت کشور، بی‌نتیجه ماند؛ بخش‌نامه‌ای که گویا ایرادات چندان کوچکی هم ندارد.

آن‌طور که فعالان کارگری می‌گویند «بخش‌نامه جدید وزارت کشور»، منابع بیمه کارگران ساختمانی را از محل پرداخت پروانه ساخت، باز هم کاهش داده است و همین موضوع باعث می‌شود تأمین اجتماعی مانند سابق از بیمه کارگران ساختمانی سر باز بزند.
چالش میان کارگران و کارفرمایان در حوزه صنعت ساختمان البته سابقه‌ای دیرینه دارد و به همین یک بخش‌نامه یا فلان تصمیم محدود نمی‌شود. کارگران ساختمانی جزء مشاغل سخت و زیان‌آور هستند و طبق آمارها بیشترین حوادث ناشی از کار مربوط به فعالیت در کارگاه‌های ساختمانی و بخش ساختمان است؛ تا جایی که به گفته فعالان بخش ساختمان 50 درصد حوادث کارگری کشور مربوط به کارگران ساختمانی و 50 درصد مابقی حوادث، مربوط به بیمه‌شدگان دیگر مشاغل است.
مطابق آنچه در سوابق بحث وجود دارد، خردادماه سال 1400 کلیات طرح بیمه کارگران ساختمانی در مجلس شورای اسلامی با قید دو فوریت به تصویب رسید. طرح بیمه کارگران ساختمانی طرحی بود که درباره تغییرات ماده 5 قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی مبنی بر تغییر وضعیت منابع درآمدی سازمان تأمین اجتماعی به مجلس ارائه شد.
البته کلیات طرح آن زمان به دلیل برخی ایرادات و نواقص به کمیسیون اجتماعی برگشت. اواخر سال 1400 مدیرکل نام‌نویسی و حساب‌های انفرادی سازمان تأمین‌ اجتماعی از دستور کار مجلس درباره اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی خبر داد. مدتی بعد اعلام شد که با تصویب این طرح در سال 1401 گامی اصولی برای توسعه خدمات تأمین‌ اجتماعی به کارگران ساختمانی برداشته خواهد شد. پس از پیگیری‌های تشکل‌های کارگری موضوع اصلاح ماده 5 قانون کارگران ساختمانی در دستور کار قرار گرفت تا از این طریق بتوان تمام بیمه‌شدگان را تحت پوشش قرار داد.
چرخش نمایندگان به زیان کارگران
نمایندگان مجلس یازدهم فروردین‌ماه سال 1401 نیز، گزارش کمیسیون اجتماعی درباره طرح اصلاح قانون بیمه کارگران ساختمانی را بررسی کردند اما در جریان بررسی این طرح در اخطاری ایراداتی به بند الف ماده‌واحده طرح گرفته شد که رئیس مجلس این اخطار را وارد دانست. درنهایت اعلام شد که به دلیل برخی ابهامات نیازمند اصلاح است و براساس‌این به کمیسیون اجتماعی برگشت.
آذرماه سال گذشته هم نمایندگان مجلس شورای اسلامی با درخواست بررسی طرح استفساریه ماده 5 قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی با قید دو فوریت موافقت کردند. این استفساریه سه بند داشت. همان زمان رئیس کانون انجمن‌های صنفی کارگران ساختمانی از پیشنهادی که تحت عنوان استفساریه ارائه شده بود، به‌شدت انتقاد کرد و گفت: با تصویب این پیشنهاد منابع قانون موجود نصف خواهد شد و اگر استفساریه رأی بیاورد، باید امیدمان را به بیمه‌شدن 500 هزار کارگر ساختمانی از دست بدهیم.
درنهایت درحالی‌که فرایند بررسی اصلاحیه ماده 5 قانون بیمه‌ کارگران ساختمانی در مجلس در دست رسیدگی بود، ‌یکشنبه، چهارم تیرماه، در چرخشی عجیب با تصویب نمایندگان مجلس اجرای اصلاحیه ماده 5 قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی مصوب سال 1401 را به مدت دو سال متوقف کرد و مقرر شد قانون قبلی مصوب سال 1393 ملاک عمل باشد و همچنان 15 درصد عوارض پروانه‌های ساختمانی بابت حق بیمه کارگران ساختمانی از سازنده دریافت شود.
چالش بیمه کارگران برای صنعت ساختمان
پس از چالش‌های متعدد درباره بیمه کارگران ساختمانی، اواخر مردادماه سال جاری، رئیس انجمن صنعت ساختمان در جلسه‌ای با اعضای شورای شهر تهران درخواست به تعویق افتادن مصوبه سال 1402 را مطرح کرد و هشدار داد که اجرای این مصوبه پیامدهای ناگواری برای صنعت ساختمان به دنبال دارد.
پژمان جوزی بر لزوم تشکیل کمیته‌ای مشترک با حضور دولت، مجلس و بخش خصوصی تأکید کرد تا تغییرات لازم در این مصوبه انجام شود. موضوع صحبت‌های مطرح‌شده از سوی رئیس انجمن صنعت ساختمان نیز مربوط به ماده 5 قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی بود که براساس‌آن تا 25 درصد از کل هزینه‌های عوارض ساختمانی به بیمه کارگران اختصاص پیدا می‌کند.
جوزی البته هشدار داد که برای بسیاری از سازندگان مشکلات جدی ایجاد کرده است و فرمول اجرائی کنونی از جنبه‌های مختلف با عدالت سازگار نیست و می‌تواند آینده صنعت ساختمان و مسکن کشور را تحت تأثیر قرار دهد. در روزهای گذشته اعلام شد که انجمن صنعت ساختمان از رئیس سازمان تأمین اجتماعی درخواست دارد تا قانون 25 درصدی فعلی به 15 درصد قبلی بازگردانده شود. فعالان صنعت ساختمان این حوزه می‌گویند: تغییرات متعدد در قانون بیمه‌های اجتماعی کارگران ساختمانی در سال‌های اخیر، باعث افزایش سهم تأمین اجتماعی سهم بیمه کارگران از 15 درصد به 25 درصد شده، درحالی‌که این تغییرات هیچ بهبودی در وضعیت رفاه کارگران ایجاد نکرده است.
کارگران ساختمانی و زور مافیا
کمبود بودجه برای بیمه کارگران ساختمانی مهم‌ترین دلیل اعتراض تشکل‌های کارگری به قانون مصوب مجلس درباره اصلاح ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی بود. با این‌ حال نمایندگان مجلس معتقد بودند طرح جدید که بر افزایش سهم تأمین اجتماعی از پروانه ساختمانی بنا شده، می‌تواند منابع مورد نیاز سازمان را تأمین کند.
از قرار معلوم تمام محاسبات نمایندگان مجلس درباره بیمه کارگران ساختمانی با بخش‌نامه‌ای که از سوی وزارت کشور ابلاغ‌ شده، به‌ هم‌ ریخته است.
اکبر شوکت، رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی، در این زمینه می‌گوید: تلاش برای اصلاحیه ماده 5 بیمه کارگران ساختمانی درنهایت منجر به افزایش سهم تأمین اجتماعی از عوارض پروانه ساختمانی از 15 درصد به 25 درصد شد. ما با این روش مخالف بودیم و کمیسیون اجتماعی هم با حرف ما موافق بود، اما درنهایت طرح ما به تصویب نرسید. در طرح پیشنهادی انجمن صنفی کارگران ساختمانی قرار بود به ازای متراژ و منطقه ساخت منابع دریافت شود، اما آن‌طور که شوکت گفته است؛ زور مافیای ساخت‌وساز زیاد بود و لابی وسیعی در مجلس انجام شد و درنهایت با همان مبنای عوارض ساختمانی، ماده 5 را اصلاح کردند. بعد از ابلاغ این قانون، متأسفانه از سوی وزارت کشور مداخله‌هایی برای تقلیل سهم عوارضِ تأمین اجتماعی رخ داد که این موضوع وضعیت را بدتر می‌کند.
درحال‌حاضر به نظر می‌رسد بخش‌نامه وزارت کشور، منابع بیمه کارگران ساختمانی را که قرار بود با افزایش 25 درصدی از پرداخت پروانه ساخت، افزایش پیدا کند، باز هم کاهش داده است و همین موضوع باعث می‌شود تأمین اجتماعی مانند سابق از بیمه کارگران ساختمانی سر باز بزند.
براساس برخی گزارش‌ها کارگران ساختمانی، جمعیتی کمتر از 10 درصد کارگران کشور را تشکیل می‌دهند. از طرف دیگر بررسی گزارش‌های مربوط به حوادث در محیط کار نشان می‌دهند که نیمی از حوادث کارگری کشور مربوط به کارگران ساختمانی است. رئیس انجمن صنفی کارگران ساختمانی کشور می‌گوید: ظلمی که از سوی برخی کارفرمایان به کارگران ساختمانی می‌شود، بسیار است. آنها حاضر نیستند سهم و وظیفه قانونی خود را انجام دهند. کارگران ساختمانی نباید تاوان تخلفات وزارت کشور و سازمان تأمین اجتماعی را بدهند. آنها نباید قربانی لابی سرمایه‌داران و مسئولان سرمایه‌دار شوند. کارگر ساختمانی باید بیمه شود و امیدواریم در دولتی که دم از عدالت و شنیدن صدای کارگر می‌زند، به این قشر توجه شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/946014/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وز تو جهان پر است و جهان از تو بی خبر

دو خط کتاب/ خانه‌ی تو آنجایی نیست که در آن متولد می‌شوی

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

عرضه یک‌کتاب «خیلی محرمانه» در بازار نشر؛ از روزهای تاریک ترور تا زندگی با ضدانقلاب

رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به اوراسیا چه می‌کند؟

پزشکیان پیش از عزیمت به تاجیکستان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

مراحل ساخت «زاگرس»؛ نخستین ناوشکن اطلاعاتی _ سیگنالی ارتش

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند

قاضی‌زاده: FATF مانند برجام یک طرفه است

بدرقه رئیس جمهور پیش از عزیمت به تاجیکستان؛ پزشکیان عازم دوشنبه شد

«صدیقی» خطیب نماز جمعه این هفته تهران شد

امیر حیدری: نیروی زمینی ارتش، همواره آماده دفاع از کشور است

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

گفتگوی پدرسون با نماینده ویژه وزیر امور خارجه ایران در امور سوریه

در بازدید ناظران AFC از ورزشگاه آزادی چه گذشت؟

احداث 2 پل در محور هندیجان-دیلم

هفته آینده خوزستان میزبان پزشکیان است

تولید سالانه 70 میلیون قطعه ماهی در خوزستان

خشم بوژوویچ: بیفوما را بفروشید!

مکان برگزاری بازی استقلال و شمس‌آذر مشخص شد

چرا فولاد خوزستان یکی از برترین تولیدکنندگان صنعت فولاد ایران است؟

بازدید نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا از ورزشگاه آزادی

وقاحت طرف‌های غربی در جنگ غزه

نظام حقوقی کشور با محوریت حقوق ملت و آزادی‌های مشروع بازخوانی شود

تاوان سنگین صهیونیست‌ها در لبنان

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی

جنگ روانی صهیونیست‌ها محکوم به شکست است

دستاوردهای چشمگیر فولاد اکسین خوزستان از آوردگاه فولادهای ایران

فولادسازی شادگان؛ از رویا تا واقعیت

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است

قطع نامنظم برق کمر کشاورزی خوزستان را شکسته است

یکی از مهم‌ترین معابر اهواز به مدت 3 روز بسته می‌شود!

معاون جدید عمرانی استاندار خوزستان معارفه شد

آگهی فراخوان مناقصه عمومی یک مرحله‌ای فولاد شادگان

تظاهرات مخالفان در سالگرد انقلاب تونس

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

سهم پالایشگاه آبادان در تولید بنزین و گازوئیل چقدر است؟/فعلا بنزین معمولی تولید می کنیم+فیلم

یک مربی: فولاد با گل‌محمدی تیمی مدعی است/ بیفوما نباید از استقلال خوزستان جدا شود

تأکید استاندار خوزستان بر لزوم سرعت بخشیدن به پروژه بیمارستان الزهرا (س) باوی

یازدهمین سالگرد شهید محمود رضا بیضایی برگزار می‌شود

تل‌آویو: فلسطینی‌ها از تجهیزاتی در غزه استفاده می‌کنند که ماهیت آنها را نمی‌دانیم

بازدید نمایندگان AFC و مدیران سرخ آبی‌ها از ورزشگاه‌ آزادی

آمادگی ورزشگاه آزادی برای برگزاری دیدار استقلال – شمس آذر

اقتصاد مقاومتی استراتژی مخالف وابستگی است

سامانه فروش بلیت جشنواره موسیقی فجر خراسان رضوی معرفی می‌شود

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم!

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان منصوب شد

رفع موانع سرمایه‌گذاری و حمایت از تولید تکلیف است

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا…

جایگاه سرباز بسیار رفیع است