پیام خوزستان

آخرين مطالب

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست علمي

ضدآفتاب طبیعی زمین که بدون آن زندگی ممکن نیست
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /لایه اوزون از ساکنان زمین مقابل اشعه خطرناک فرابنفش خورشید محافظت می‌کند و اولین و طبیعی‌ترین ضدآفتاب جهان است.
چند دهه پیش کلروفلروکربن (CFC) به شکل گسترده در تولید محصولات گوناگون از دئودورانت و اسپری مو تا سیستم‌های تهویه هوا مورد استفاده قرار می‌گرفت. از قرار کلروفلروکربن ماده‌ای سودمند می‌نمود تا اینکه اف شروود رولند و ماریو مولینا در پژوهشی تکان‌دهنده نشان دادند که این ماده‌ به ظاهر بی‌خطر لایه اوزون را تخریب می‌کند.
پژوهش مشترک مولینا و رولند بحث داغی را در مجامع علمی راه انداخت که در نهایت به سازمان ملل هم کشیده شد. اکنون بیش از 191 کشور جهان پروتکل مونترال را امضا کرده‌اند که بر اساس آن استفاده از کلروفلروکربن محدود شده است. ولی داستان به اینجا ختم نمی‌شود چرا که جایگزین‌های کلروفلروکربن، گازهای گلخانه‌ای هستند که خودشان خطری بزرگ برای سلامت کره زمین و متهم ردیف اول گرمایش جهانی هستند.
پروتکل مونترال توافقی برای پایان دادن به استفاده از سی‌اف‌سی و دیگر عناصر نابودکننده اوزون بود.در پی آن سی‌اف‌سی به شکل گسترده با هیدروفلروکربن جایگزین شد که گرچه لایه اوزون را تخریب نمی‌کند اما یکی از گازهای گلخانه‌ای قوی است. برای این مشکل نیز سال 2016 متمم کیگالی به پروتکل مونترال افزوده شد تا استفاده از هیدروفلروکربن متوقف شود.
اوزون
لایه اوزون یکی از لایه‌های استراتوسفر است. استراتوسفر دومین لایه از اتمسفر زمین است. استراتوسفر توده‌ای از گازهای محافظ چسبیده به سیاره زمین است. استراتوسفر لایه‌ لایه‌ است و هر چه در این لایه‌ها بالاتر می‌رویم گرم‌تر می‌شود. گرم بودن لایه‌های بالای استراتوسفر به دلیل وجود لایه اوزون است که اشعه فرابنفش خورشید را جذب می‌کند.

پیام خوزستان


اوزون گازی کم‌مقدار در اتمسفر زمین است. به عبارتی در هر 10 میلیون مولکول هوا فقط سه مولکول اوزون وجود دارد. همین گاز کم مقدار وظیفه‌ای مهم به عهده دارد و همانند اسفنج بخشی از تابش اشعه خورشید را به خود جذب می‌کند. تابش خورشید برای زندگی در زمین حیاتی است اما تابش بیش از حد مرگبار خواهد بود و نقش لایه‌ اوزون برقرار کردن این تعادل شکننده است. می‌توان لایه اوزون را ضدآفتابی طبیعی یا سپر محافظ حیات مقابل خورشید نامید.
اوزون اشعه فرابنفش را به خوبی جذب می‌کند. اشعه فرابنفش از لایه محافظ موجودات زنده (برای مثال پوست)، عبور می‌کند و به مولکول‌های دی‌ان‌ای آسیب می‌زند.
سوراخ لایه اوزون
متهم ماده‌ای شیمیایی به نام کلروفلروکربن (CFC) است. مولکول‌ سی‌اف‌سی که حاوی کربن، فلورین و کلرین است همه جا پیدا می‌شد از تولیدات پلاستیکی گرفته تا یخچال. از آنجا که ارزان است، مسموم‌کننده نیست و به راحتی آتش نمی‌گیرد کسب‌وکارها و مصرف‌کنندگان مایل به استفاده از آن بودند. سی‌اف‌سی وقتی در اتمسفر رها شود همانند خوره به جان لایه اوزون می‌افتد و به زبان ساده سوراخش می‌کند.
مولکول‌ اوزون از سه اتم اکسیژن تشکیل شده است که در چرخه‌ای طبیعی ساخته می‌شوند و از بین می‌روند. سی‌اف‌سی در این چرخه طبیعی اخلال ایجاد می‌کند و کار شکل گرفته دوباره مولکول اوزون را دشوار می‌کند. به این ترتیب لایه اوزون که فقط 0.00006 درصد از جو زمین را تشکیل می‌دهد به مرور با حضور سی‌اف‌سی نازک‌تر می‌شود.
سوراخ لایه اوزون نام عامیانه‌ای است که به نواحی آسیب‌دیده لایه اوزون داده‌اند. توصیف دقیق‌تر این آسیب، نازک‌ شدن برخی بخش‌های لایه است. نازک‌ترین بخش‌های لایه اوزون در اطراف قطب‌های زمین به ویژه قطب جنوب است.
در دهه 1970 میلادی کم کم جهان به نازک شدن لایه اوزون و اثرات منفی آن پی‌ برد. در پی آن بسیاری دولت‌ها، صنایع و کسب‌وکارها در جهت محافظت از لایه اوزون برای توقف استفاده از برخی مواد شیمیایی به توافق رسیدند. پس از نزدیک به نیم قرن اکنون به نظر می‌رسد که حال لایه اوزون رو به بهبود است.
زمین بدون لایه اوزون
لایه اوزون بخش عمده‌ای از اشعه مضر فرابنفش را جذب می‌کند. بدون این سپر محافظ تمام اشعه فرابنفش به زمین می‌رسد و به دی‌ان‌ای گیاهان و دیگر موجودات زنده از جمله انسان آسیب می‌زند. در نتیجه میزان سرطان پوست سر به فلک خواهد کشید هر چند ممکن است کار به آنجا نکشد که انسان‌ها شاهد این انفجار در نرخ سرطان باشند.
چند روز پس از ناپدید شدن لایه اوزون بسیاری گیاهان از بین خواهند رفت چرا شدت تابش خورشید فتوسنتز را برای بسیاری گیاهان ناممکن می کند . حتی گیاهانی که توان فتوسنتز را حفظ می‌کنند نیز سرانجام تسلیم و نابود می‌شوند. بدون گیاهان زنجیره غذایی کره زمین از هم می‌پاشد. گیاه‌خواران غذایی برای خوردن نخواهند داشت و نابود می‌شوند و در پی آن گوشت‌خواران و همه‌چیز خواران رو به نابودی می‌روند. به این ترتیب جهان شاهد یک انقراض جمعی خواهد بود.
اوزون ترمیم می‌شود حتی پس از آتش‌فشان تونگا
لایه اوزون در مسیر بهبودی و ترمیم شدن است اما هر از گاهی اتفاقاتی چون فوران آتش‌فشان تونگا این در این روند وقفه ایجاد می‌کند. فوران آتش‌فشان تونگا در سال 2022 یک دوره کوتاه از سرعت گرفتن تخریب لایه اوزون بر فراز قطب جنوب را به همراه داشت. فوران عظیم تونگا سطح بخار آب اتمسفر را افزایش داد که به شکل محدود باعث تخریب لایه اوزون می‌شد.

پیام خوزستان


بر اساس گزارش سازمان ملل لایه اوزون با روند فعلی بر فراز قطب جنوب تا سال 2066 به وضعیت سال 1980 برمی‌گردد. اوزون در قطب شمال سال 2045 و در باقی جهان در سال 2040 به وضعیت سال 1980 می‌رسد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/946339/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

وز تو جهان پر است و جهان از تو بی خبر

دو خط کتاب/ خانه‌ی تو آنجایی نیست که در آن متولد می‌شوی

نویسنده معروف، اتهامات اخلاقی را رد کرد

عرضه یک‌کتاب «خیلی محرمانه» در بازار نشر؛ از روزهای تاریک ترور تا زندگی با ضدانقلاب

رئیس‌جمهور در نخستین سفر خود به اوراسیا چه می‌کند؟

پزشکیان پیش از عزیمت به تاجیکستان: توسعه و تقویت روابط با همسایگان را با قدرت پیگیری می‌کنیم

مراحل ساخت «زاگرس»؛ نخستین ناوشکن اطلاعاتی _ سیگنالی ارتش

فلاحت‌پیشه: ایران باید چالش‌های خود را مانند FATF و تحریم‌ها تعدیل کند

قاضی‌زاده: FATF مانند برجام یک طرفه است

بدرقه رئیس جمهور پیش از عزیمت به تاجیکستان؛ پزشکیان عازم دوشنبه شد

«صدیقی» خطیب نماز جمعه این هفته تهران شد

امیر حیدری: نیروی زمینی ارتش، همواره آماده دفاع از کشور است

انتقاد سلیمی‌نمین از ادبیات کوچک‌زاده و موضع عبدالعلی‌زاده

گفتگوی پدرسون با نماینده ویژه وزیر امور خارجه ایران در امور سوریه

در بازدید ناظران AFC از ورزشگاه آزادی چه گذشت؟

احداث 2 پل در محور هندیجان-دیلم

هفته آینده خوزستان میزبان پزشکیان است

تولید سالانه 70 میلیون قطعه ماهی در خوزستان

خشم بوژوویچ: بیفوما را بفروشید!

مکان برگزاری بازی استقلال و شمس‌آذر مشخص شد

چرا فولاد خوزستان یکی از برترین تولیدکنندگان صنعت فولاد ایران است؟

بازدید نمایندگان کنفدراسیون فوتبال آسیا از ورزشگاه آزادی

وقاحت طرف‌های غربی در جنگ غزه

نظام حقوقی کشور با محوریت حقوق ملت و آزادی‌های مشروع بازخوانی شود

تاوان سنگین صهیونیست‌ها در لبنان

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی

جنگ روانی صهیونیست‌ها محکوم به شکست است

دستاوردهای چشمگیر فولاد اکسین خوزستان از آوردگاه فولادهای ایران

فولادسازی شادگان؛ از رویا تا واقعیت

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است

قطع نامنظم برق کمر کشاورزی خوزستان را شکسته است

یکی از مهم‌ترین معابر اهواز به مدت 3 روز بسته می‌شود!

معاون جدید عمرانی استاندار خوزستان معارفه شد

آگهی فراخوان مناقصه عمومی یک مرحله‌ای فولاد شادگان

تظاهرات مخالفان در سالگرد انقلاب تونس

بازدید نمایندگان AFC از ورزشگاه آزادی/ هنوز با میزبانی ایران موافقت نشده است – آفتاب نو | اخبار ورزشی

سهم پالایشگاه آبادان در تولید بنزین و گازوئیل چقدر است؟/فعلا بنزین معمولی تولید می کنیم+فیلم

یک مربی: فولاد با گل‌محمدی تیمی مدعی است/ بیفوما نباید از استقلال خوزستان جدا شود

تأکید استاندار خوزستان بر لزوم سرعت بخشیدن به پروژه بیمارستان الزهرا (س) باوی

یازدهمین سالگرد شهید محمود رضا بیضایی برگزار می‌شود

تل‌آویو: فلسطینی‌ها از تجهیزاتی در غزه استفاده می‌کنند که ماهیت آنها را نمی‌دانیم

بازدید نمایندگان AFC و مدیران سرخ آبی‌ها از ورزشگاه‌ آزادی

آمادگی ورزشگاه آزادی برای برگزاری دیدار استقلال – شمس آذر

اقتصاد مقاومتی استراتژی مخالف وابستگی است

سامانه فروش بلیت جشنواره موسیقی فجر خراسان رضوی معرفی می‌شود

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا بازی کنم!

معاون امور عمرانی استانداری خوزستان منصوب شد

رفع موانع سرمایه‌گذاری و حمایت از تولید تکلیف است

سکوت بیفوما شکسته شد؛ جاه‌طلب هستم و می‌خواهم در آسیا…

جایگاه سرباز بسیار رفیع است