پیام خوزستان

آخرين مطالب

آرزوهای دست نیافتنی رژیم بعث عراق در حمله به ایران شهرستان ها

آرزوهای دست نیافتنی رژیم بعث عراق در حمله به ایران
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - اگر چه سرمایه‌گذاری عراق در کردستان ایران در ابتدا به دلیل وجود زمینه مساعد، آثار فوری‌تری بر جا می‌گذاشت، لیکن عراق اهداف عمده‌تری را در جنوب ایران دنبال می‌کرد که از نظر جغرافیایی و سیاسی و اقتصادی در مقایسه با غرب، از اهمیت بسیار برخوردار بود.
به گزارش ایسنا، جنگ تحمیلی در واقع پیامد یک سلسله ناکامی‌ها و شکست‌های استکبار جهانی به رهبری آمریکا در مواجهه با انقلاب اسلامی بود.
رشد نیروهای مؤمن به انقلاب در زیر چتر حمایت رهبری امام خمینی (ره)، لاجرم به فتح لانه جاسوسی، حذف لیبرال‌های حاکم بر مقدرات کشور و تشکیل کابینه مردمی و ضد آمریکایی شهید رجایی انجامید.
روند این تحولات برای استکبار جهانی تردیدی باقی نگذاشت که در صورت عدم مقابله فیزیکی همه‌جانبه، جاذبه و نفوذ انقلاب اسلامی به مثابه یک پدیده غیرقابل‌کنترل و گسترش یابنده در سطح وسیعی، منافع ابرقدرت‌ها به‌ خصوص غرب را به خطر خواهد انداخت.
زمینه‌سازی هجوم
از اوایل سال 1358 و با روی کار آمدن صدام، اقداماتی آشکار علیه جمهوری اسلامی آغاز شد که به‌ منظور کسب آمادگی و ایجاد زمینه لازم برای مبادرت به یک جنگ گسترده علیه ایران صورت می‌گرفت. در این چهارچوب علاوه بر ایجاد تحرکاتی در مرزهای خود با ایران، اقدامات گسترده‌ای را در داخل ایران آغاز کرد که می‌توان به پشتیبانی و تحریک نیروهای ضدانقلاب داخلی، به‌ویژه در کردستان و خوزستان اشاره کرد.
اگر چه سرمایه‌گذاری عراق در کردستان ایران در ابتدا به دلیل وجود زمینه مساعد، آثار فوری‌تری بر جا می‌گذاشت، لیکن عراق اهداف عمده‌تری را در جنوب ایران دنبال می‌کرد که از نظر جغرافیایی و سیاسی و اقتصادی در مقایسه با غرب، از اهمیت بسیار برخوردار بود.
روابط گسترده با گروه‌ها و شیوخ قبایل مختلف خوزستان و اشتراک زبان مردم این منطقه از جمله عواملی بود که حرکت مورد نظر عراق را تسهیل می‌کرد، از این‌ رو این کشور ضمن برقراری ارتباط وسیع با سران قبایل مختلف عرب، به آموزش، تسلیح و تحریک آنان پرداخت تا علاوه بر بهره‌گیری از آنان در جهت راه‌اندازی درگیری‌های منطقه‌ای و انفجار در شهرها و تأسیسات نفتی، زمینه‌هایی را نیز برای جداسازی خوزستان فراهم سازد.
با گذشت زمان، مواضع خصمانه عراق نسبت به جمهوری اسلامی صریح‌تر شد. صدام حسین برای اولین بار در 18 فروردین ماه سال 1359 یعنی همزمان با قطع ارتباط ایران و آمریکا، اعلام داشت که ایران باید از سه جزیره تنب بزرگ و کوچک و ابوموسی خارج شود و چندی بعد نیز در یک سخنرانی تأکید کرد که عراق آماده است اختلافات خود را با ایران با زور حل کند.
در پی این موضع‌گیری‌ها تحرکات مرزی ارتش عراق نیز افزایش یافت. تقویت و افزایش توان و سازمان رزم ارتش نیز ازجمله اقدامات دیگر رژیم بعث بود و به دلیل آنکه منافع استکبار جهانی نیز با این اقدام هماهنگی داشت، با انعقاد قراردادهای نظامی، این کشور در مدت کوتاهی به سلاح‌های جدید و پیشرفته مجهز شد و در پی آن، سازمان رزم ارتش عراق به‌ طور گسترده دستخوش تغییر و تحول شد.
صدام همزمان با آمادگی در مرز و ایجاد درگیری‌های متوالی و نیز فراهم کردن شرایط سیاسی، با طرح بهانه‌هایی، سرانجام در تاریخ 20 شهریور ماه سال 1359 در جمع وزرای خارجه کشورهای عربی، ضمن درخواست کمک و یاری از آنان اعلام داشت که: خاکمان را از ایران باز پس می‌گیریم و در تاریخ 27 شهریور ماه، سه روز قبل از آغاز رسمی جنگ، قرا داد تعیین حدود مرزی دولتین ایران و عراق را که به نام قرارداد 1975 الجزایر معروف است، ملغی کرد و نهایتاً ارتش عراق در روز 31 شهریور 1359 تهاجم گسترده خود را از هوا، دریا و زمین به خاک جمهوری اسلامی ایران آغاز کرد.
اهداف و استراتژی نظامی عراق در حمله به ایران
با تضعیف نظام جمهوری اسلامی ایران، عراق می‌توانست ضمن ممانعت از صدور انقلاب اسلامی، به موقعیت برتری در میان جهان عرب دست یابد و نقش ژاندارمی منطقه را به پاس این خدمت به خود اختصاص دهد.
در مجموع اهداف و انگیزه‌های دشمن را از حمله به ایران می‌توان در سه مورد دسته‌بندی کرد:
1ـ حاکمیت بر اروند و حل‌وفصل دعاوی مرزی
2ـ جداسازی استان خوزستان
3ـ تضعیف منجر به سقوط جمهوری اسلامی
قبل از پرداختن به هریک از اهداف یادشده لازم است توجه شود که اولین هدف، هدف قطعی و فوری عراق و هدف دوم، هدف ایده‌آل عراق بوده است؛ اما هدف سوم، علاوه بر این‌که موردنظر عراق بود، از تبعات اهداف اول و دوم شمرده می‌شد و هدف اصلی غرب را از درگیر کردن 2 کشور تشکیل می‌داد. اشتراک در این هدف، پشتوانه اصلی و مجوز جنگ‌افروزی عراق به شمار می‌رفت و تضمین پیروزی آن محسوب می‌شد.
1ـ حاکمیت بر اروند و حل دعاوی مرزی؛
عراق پس از عقد قرارداد 1975 همواره مدعی بود که قرارداد یادشده به نفع ایران بوده و عراق تحت‌فشار آن را امضاءکرده است. این‌گونه برخوردها عمدتاً به‌منظور زمینه‌سازی برای طرح حاکمیت عراق بر اروند بوده است که از مطامع دیرینه این کشور است.
به دلیل موقعیت جغرافیایی عراق در جنوب و اهمیت وافر دسترسی و تردد این کشور به خلیج‌فارس که امری حیاتی برای اقتصاد عراق است، امکان آزادی عمل کامل در رودخانه اروند، فی‌المثل برای استفاده از بندر مهمی همچون بصره حائز اهمیت استراتژیک برای کشور عراق بوده و هست.
همچنین عمق بخشیدن به مرزهای شرقی این کشور نیز از جمله مواردی است که مدنظر حاکمان عراق قرار داشته است. از نظر آنان، موقعیت جغرافیایی کشور عراق و به‌ ویژه سرزمین‌های شرقی آن همواره وضعی مخاطره‌آمیز را یادآوری می‌کند، زیرا قواره جغرافیایی عراق به‌گونه‌ای است که مراکز حیاتی آن چون بصره (مرکز اقتصادی)، بغداد (مرکز سیاسی) و کرکوک (مرکز نفتی) در فاصله‌ای حداکثر 100 تا 150 کیلومتر از مرزهای شرق ایران قرار دارد که با هرگونه حرکت نظامی از سوی ایران می‌تواند با خطر جدی مواجه شود.
بر این اساس عمق بخشیدن به سرزمین‌های شرقی و ایجاد تأمین برای مراکزی چون بصره، بغداد و کرکوک از جمله مطامع مقاصد سران این کشورها بوده است.
2ـ جداسازی استان خوزستان؛
در مرحله‌ای بالاتر و در افقی وسیع‌تر، تجزیه ایران و جداسازی استان خوزستان، مهم‌ترین هدفی بود که عراقی‌ها با انگیزه‌های نظامی، سیاسی و اقتصادی بر آن اصرار می‌ورزیدند.
از سوی دیگر خوزستان به دلیل وجود مراکز اقتصادی و نفتی و نیز دارا بودن موقعیت جغرافیایی، اهمیت خاصی داشت. تصرف این استان، به عراق امکان می‌داد تا ضمن حل بزرگ‌ترین مشکل خود، در دسترسی به خلیج‌فارس، صاحب مخازن و منابع سرشار نفتی شود.
تسلط عراق بر خوزستان و حضور گسترده در خلیج‌فارس، ضمن اینکه یک پیروزی مهم از حیث جغرافیای نظامی محسوب می‌شد، امکان گسترش سلطه این رژیم را تا کشورهای عربی حوزه خلیج‌فارس میسر می‌ساخت.
3ـ تضعیف منجر به سقوط نظام جمهوری اسلامی ایران؛
تضعیف جمهوری اسلامی که در نهایت منجر به سقوط این نظام نوپای انقلابی شود، هر چند به دلایل ایدئولوژیک نیز مطلوب رژیم عراق بود، اما جنبه مهم‌تر این مسأله، سیاست خصمانه قدرت‌های غربی، به‌ خصوص آمریکا و تأمین‌کننده اهداف استکبار جهانی بود.
مهار و در صورت امکان نابودی انقلاب اسلامی عاملی بود که ارتجاع منطقه و قدرت‌های استکباری را پشت سر عراق قرار می‌داد و به عبارت بهتر، عراق را در نظر آن‌ها به‌ عنوان اهرم اجرای سیاست‌های خویش قرار می‌داد. با تضعیف نظام جمهوری اسلامی ایران، عراق می‌توانست ضمن ممانعت از صدور انقلاب اسلامی، به موقعیت برتری در میان جهان عرب دست یابد و نقش ژاندارمی منطقه را به‌پاس این خدمت به خود اختصاص دهد.
منبع:
مهدی انصاری، حسین یکتا، هجوم سراسری: روزشمار جنگ ایران و عراق، مرکز اسناد و تحقیقات دفاع مقدس.
انتهای پیام

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/946745/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام تسلیت پزشکیان در پی درگذشت استاد محمود حکیمی

صحبت های شنیدنی سروش صحت درباره فرزندان

شعرخوانی زیبا از هوشنگ ابتهاج

از روایت زندگی مجید مصطفایی تا حکایت «تن نور»

پیام سفارت ایران در لبنان درخصوص شهادت مبارزان حزب‌الله

حاشیه‌نگاری دیدار رهبر انقلاب با مسئولان نظام و مهمانان کنفرانس وحدت

علی مطهری: غربی‌ها، حوادث فلسطین را ادامه جنگ‌های صلیبی می‌دانند

خبر مهم از بزرگترین رزمایش مشترک ارتش و سپاه پاسداران

منبع آگاه: ادعای عملیات اسرائیل در ایران نادرست است

بروجردی: چند پاره شدن به نفع مجلس نیست

چهار هزار نفری که در نهاد ریاست جمهوری کار می‌کنند چقدر حقوق می‌گیرند؟

انتقاد یک نماینده از دولت: کسی که نظام را قبول ندارد پست گرفته است

دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی درگذشت رضا سراج را تسلیت گفت

حضور سردار فلاح‌زاده در دیدار امروز با رهبر انقلاب؛ ماجرای شایعه شهادت این مقام ارشد سپاه چه بود؟

تنها راه حراست از تمامیت سرزمینی «مقاومت و اقتدار» است

عکس/ حضور سران قوا در هفته وحدت در حسینیه امام خمینی(ره)

مقاومت‌فلسطین:حزب‌الله کابوسی بی‌پایان برای صهیونیست‌هاست

افزایش 3 درجه‌ای دما در خوزستان

هفته دفاع مقدس فرصتی برای تبیین الگوی انسجام ملی است

رونمایی از تندیس شهید رئیسی در اهواز

آبادان و خرمشهر مسرور در میلاد ختمی مرتبت

لیگ برتر کشتی آزاد؛ پیروزی صنایع غذایی معینی پور مقابل مقاومت البرز

پیام مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان به مناسبت گرامیداشت هفته دفاع مقدس

عکسی از آسفالت‌کردن خیابان آزادی، 60 سال پیش

پیام مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس استان به مناسبت هفته دفاع مقدس

پل هایی برای زمینه سازی نعمت دانش و تحصیل

نظام جمهوری اسلامی در اوج اقتدار موتور پیشران جبهه مقاومت است

حزب‌الله کابوسی بی‌پایان برای صهیونیست‌هاست

بازدید مهمانان وحدت اسلامی از پل طبیعت و برج میلاد

روز 351 طوفان‌الاقصی|ده‌ها شهید دربمباران مدرسه آوارگان غزه

ساعت پخش زنده بازی استقلال خوزستان و چادرملو اردکان‌ + پخش آنلاین

«صلح» مانند «عدالت» و «آزادی» به سخره گرفته شده است

پیام عراقچی بعد از شهادت ابراهیم عقیل فرمانده جبهه مقاومت لبنان

فهم نادرست از اسلام با مقاومت شهدای مدافع حرم اصلاح شد

برگزاری صبحگاه مشترک نیرو‌های مسلح در بهمئی

دختران باز هم در پذیرش دانشگاه رکورد زدند/ زنان 24 درصد جامعهٔ مخترعان ایران

وحدت امت اسلامی باید به سمت حمایت از فلسطین هدایت شود

روز 351 طوفان‌الاقصی/ ده‌ها شهید در بمباران مدرسه آوارگان غزه

عکس/ مراسم رژه نیروهای مسلح در اهواز

نواختن زنگ ایثار، مقاومت و مهر رحمت در مدارس خوی

حملات موشکی گسترده مقاومت لبنان به شمال فلسطین اشغالی/ آتش‌سوزی در الجلیل و بستن مسیرها

افزایش دمای خوزستان در آغاز پاییز

چمران: رشادت مردم در دوران دفاع مقدس ماندگار خواهد بود

قدرت افزایی دفاعی در اولویت سپاه و سایر نیرو‌های مسلح کشور است

حملات موشکی مقاومت لبنان به فلسطین اشغالی/ آتش‌سوزی در الجلیل و بستن مسیرها

نقش حضرت امام (ره) در دفاع مقدس به عنوان فقیه وارسته بی بدیل بود

قدرت افزایی دفاعی در اولویت سپاه و سایر نیروهای مسلح کشور است

رژه نیروهای مسلح خوزستان برگزار شد

مقاومت لبنان 3 پایگاه نظامی رژیم صهیونیستی را موشکباران کرد

حزب الله لبنان پادگان بیربا و راموت نفتالی را هدف قرار داد