پیام خوزستان

آخرين مطالب

مستند «درد مشترک»‏؛ روایتی از آسیب‌های جنگ گفتگو

مستند «درد مشترک»‏؛ روایتی از آسیب‌های جنگ
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا / در نشست مستند «درد مشترک» مطرح شد:« با وجود اینکه بیش از یک دهه از ساخت مستند می‌گذرد، استرس‌های جنگ نه تنها ما را رها نکرده که بیشتر هم شده است. ما این مستند را سال 90 شروع کردیم ولی پروسه تولید آن تا سال 95 به طول انجامید.»
هشتادمین برنامه از سری برنامه‌های مستندات یکشنبه‌های خانه هنرمندان ایران، یکشنبه 27 آبان 1403 به نمایش فیلم مستند «درد مشترک»‏ (1395) به کارگردانی فیما امامی و رضا دریانوش اختصاص داشت. پس از نمایش این فیلم، نشست نقد و بررسی آن با حضور محمدرضا فهمیزی منتقد سینما برگزار شد. 

فیما امامی روایت‌گر این فیلم، تجربه خود را درمورد خانواده‌اش که با اختلال ptsd درگیر است، با تماشاچی به اشتراک می‌گذارد که این روایت در قالب خودنگاری‌ست و نشان می‌دهد که جنگ برای خانواده‌هایی که پدر، همسر و یا برادر جانباز، خصوصا جانباز اعصاب و روان دارند، تمام نشده و اثرات و تبعات منفی آن بر زندگی تک‌تک افراد خانواده تاثیرگذار است. این مستند، داستان مادری است که این گذشته تلخ را تجربه کرده و به همین دلیل، برای آینده جنینی که در شکم دارد نگران است.
محمدرضا فهمیزی در این نشست گفت: اگر فیلم را مانند یک ساختمان در نظر بگیریم، باید بگویم که هیچ ساختمانی در دنیا بدون نقشه ساخته نشده و هیچ ساختمانی با نقشه بد و غلط نمی‌تواند به صورت مطلوبی ساخته شود. فیلمنامه در سینما، تلویزیون حکم نقشه را دارد. در واقع اگر فیلمنامه خوبی نداشته باشیم، هر کارگردانی هم که داشته باشیم، نمی‌تواند فیلم خوبی بسازد. یکی از حسن‌های این فیلم، فیلمنامه و داستان خوب آن بود. داستان اثر خیلی سخت و پرریسک بود. در دل دو داستان موازی اثر، امید، شادی، رنج، غم و غصه وجود دارد اما با این همه، هیچ‌کدام از داستان‌ها، روی دیگری سنگینی نمی‌کند. این کار دشواری بوده که کارگردان از پس آن برآمده است. تدوین در اینگونه از آثار بسیار اهمیت دارد و به بالانس شدن کار کمک زیادی می‌کند. 
فیما امامی در ادامه این نشست، درباره دو روایت موازی در مستند و بالانسی که بین آنها اتفاق افتاده است، گفت:این مستند واقعا روایت دشواری داشت. سعی کردم بخش وبلاگ‌نویسی را به این داستان اضافه کنم تا رابطی برای من باشد که در حال روایت و هدایت دو داستان هستم. در بخش تدوین بسیار تلاش کردیم تا سمتی که خودم در آن هستم، زیاد نشود. در واقع داستانی که مربوط به ما بود، خیلی سنگین‌تر نشود. شخصا درام را دوست دارم و در آثار داستانی و مستند خود آن را در نظر می‌گیرم. وقتی حس دراماتیک را در اثر خود داشته باشید، می‌توانید تماشاگران را حفظ کنید. در نهایت باید بگویم که در این اثر تمام سعی خود را کرده‌ام تا دو روایت را به صورتی بیان کنم که یکی بر دیگری نچربد. 
او همچنین درباره چگونه شکل‌گیری این اثر توضیح داد: دغدغه من و رضا دریانوش، خانواده، جنگ و تاثیرات آن است. در این راستا چند فیلم هم ساختیم. حتی در کشورهای خارجی نیز درباره شرایط جنگ آنجا فیلم ساختیم. به طور کل دیدگاهی ضد جنگ داریم. بر همین اساس روند تولید مستندی را پی گرفتیم که به دلیل شرایط مالی نتوانستیم آن را به انتها برسانیم اما بعد در زمانی که فرزندم رایان در حال به دنیا آمدن بود، این موضوع برایمان جالب بود و روند تولید آن را پی گرفتیم. 
فهمیزی در ادامه این نشست گفت: این فیلم را برای بار دوم دیدم و باید بگویم که در این حین داشتم به این فکر می‌کردم که تماشاگری که این مستند را می‌بیند، اگر نداند که فیلم چه زمانی ساخته شده؟ فکر می‌کند که همین امروز ساخته شده است. زیرا فضای آن بسیار شبیه به فضایی است که امروز در جامعه خود با آن مواجه هستیم. در حالی که فیلم مربوط به 10، 12 سال پیش است. می‌توان عنوان این فیلم را به جای «درد مشترک»‏، «درد مستمر» هم گذاشت. زیرا آدم‌هایی از نسل گذشته را می‌بینینم که چه آسیب‌هایی از جنگ دیده‌اند و این آسیب‌ها به فرزندانشان هم منتقل شده است. برای خود من نیز، باتوجه به تجربه‌ای که از صدای موشک‌های زمان جنگ دارم، وقتی صدای افتادن ظرفی هم به گوش برسد، بی‌اختیار می‌پرم. این درد به نسل بعدی منتقل شده و در مستند مادر می‌گوید که من نگرانم این وضعیت به فرزند من که سومین نسل هم به شمار می‌آید، منتقل شود و او وارث این دردها و رنج‌ها باشد و نتواند در دنیایی زندگی کند که آرامش وجود داشته باشد. از این بابت فیلم تلخ و دردناک تمام می‌شود.
امامی در ادامه بیان کرد: باوجود اینکه بیش از یک دهه از ساخت مستند می‌گذرد، استرس‌های جنگ نه تنها ما را رها نکرده، که بیشتر هم شده است. ما این مستند را سال 90 شروع کردیم ولی پروسه تولید آن تا سال 95 به طول انجامید. 
رضا دریانوش در ادامه این نشست گفت: در مورد فیلم، خیلی حرف محتوایی ندارم. در واقع فکر می‌کنم فیلم به معنای کامل هرچه می‌خواست را درباره این فضا گفته است. در مورد بخش روایت داستان نیز، بسیار صحبت کردیم تا به‌گونه‌ای باشد که هم مخاطب بتواند آن را پی بگیرد و هم داستان درست جا بیفتد.سال 90 تصمیم قطعی گرفتیم که فیلم را کامل کنیم؛ همان زمان سناریوی کاملی برای آن نوشتیم و با یک پلان مشخصی وارد پروسه تولید شدیم.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/986577/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

چالش انتخاب بهترین دروازه‌بان به انتخاب فن‌درسار

این شما و این دستاورد تاریخی علیرضا بیرانوند!

10 گل برتر ماه اکتبر سری آ ایتالیا

قاسم‌پور سرانجام به 86 کیلوگرم آمد

تجربه‌ی بهداد سلیمی و سجاد انوشیروانی تکرار می‌شود؟

اتفاق نگران‌کننده برای جهانبخش در تمرین تیم ملی

یک ام آر آی دیگر برای ستاره مصدوم پرسپولیس

سند بسته بودن پنجره پرسپولیس؛ سه بازیکن همچنان طلبکارند!

جریمه 4 باشگاه و محرومیت یک ساله یک استقلالی

گزارشی درباره افزایش قیمت محصولات ایران خودرو و سایپا

وزیر اقتصاد: دولت به هیچ وجه به دنبال اقتصاد دستوری نیست

چرا انتشار دست‌نوشته‌های نیما یوشیج مهم است؟

چالش نماشعر برای گروه چهارم سرزمین شعر

دورترین کهکشان کشف شده!

واکنش مقامِ وزارت راه به تحریم‌های اتحادیه اروپا علیه کشتیرانی ایران

عراقچی: اگر قدرت نباشد، دیپلماسی ابتر خواهد ماند

اطلاع‌رسانی سخنگوی هیات رئیسه مجلس درباره رسیدگی به موضوع انتصاب ظریف

فراخوان توئیتری مطهری به نفع مردم غزه

ظریف: دلیل اصلی مشکلات توئیتر در ایران، فیلترینگ است

مقام سابق وزارت خارجه: امروز ترامپ رسما اعلام می‌کند که من جنگ جدیدی شروع نمی‌کنم

جانشین رئیس ستاد کل نیروهای مسلح: آذربایجان جایگاه مهمی در سیاست دفاعی ایران دارد

سلحشوری: کلینیک ترک بی‌حجابی بخاطر بودجه‌ای که می‌گیرد، راه افتاده است

تجلیل از برگزیدگان چهاردهمین جشنواره مالک اشتر تیپ 48 فتح

وقوع رگبار و رعد و برق در 25 استان

گرامیداشت 200 خبرنگار شهید جبهه مقاومت

انفجار پیجرها می‌توانست یک ارتش را از پا بیندازد | به زودی به لبنان برمی‌گردم | پیجرها در اختیار رزمندگان حزب‌الله بود یا مردم عادی هم داشتند؟

عابدزاده از رختکن بیرون شد تا حساب کار دست بقیه بیاید/ تعجب نکنید اگر ژاپن به فینال جهانی رسید!

مهرواره بانور در استان کرمان برگزار می‌شود

یادواره 200 خبرنگار شهید جبهه مقاومت در یزد برگزار شد

قبور مطهر شهدای خارگ بهسازی می‌شود

خبر خوب درباره ترافیک تقاطع شهید چمران و حکیم

زمان بازگشت مجتبی امانی به لبنان مشخص شد

مراسم گرامیداشت شهدای خبرنگار جبهه مقاومت برگزار شد

آرزوی موفقیت سرمربی خارجی استقلال خوزستان برای تیم ملی+عکس

سفیر ایران در لبنان: روز‌های آینده به لبنان برمی‌گردم

شهادت 4 مسئول رسانه‌ای حزب‌الله در حمله صهیونیست

امانی: هیچ تهدیدی ما را از حمایت از مقاومت باز نمی‌دارد

سپاه مبارکه با 278 عنوان برنامه به استقبال هفته بسیج رفت

شاهکار جدید حزب الله

تصاویر/ مراسم یادبود 200 شهید خبرنگار جبهه مقاومت «ترور حقیقت»

حزب‌ الله لبنان برای نخستین بار «حوسن» را هدف قرار داد

جبلی: شهدای رسانه‌ای مقاومت حقیقت را با خون‌شان فریاد زدند

اظهارات تازه سفیر ایران درباره انفجار پیجرها

مراسم عزاداری دهه فاطمیه در بیش از 300 نقطه تربت حیدریه برگزار شد

ضربه مهلک مبارزان فلسطینی به اشغالگران در البریج

اولین عکس از فائزه هاشمی بعد از آزادی از زندان در جلسه با پزشکیان

حمله کوبنده حزب‌الله برای نخستین بار به حوسن

روایت تازه سفیر ایران از انفجار پیجرها

محکومیت قاچاقچی لوازم یدکی به پرداخت 18 میلیارد جریمه

تلاش نیر برای موفقیت در 6.406 دلار است تا در میان شاخص های صعودی به 8.5 دلار برسد.