پیام خوزستان

آخرين مطالب

نقش حکمرانی در حل مسئله ناترازی انرژی وزارت نفت

نقش حکمرانی در حل مسئله ناترازی انرژی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان -

پیکربندی حکمرانی انرژی در کشور ما دچار پراکندگی و بی‌نظمی است. دلیل روشن بروز و ظهور این پراکندگی قبل از هر چیز متابعت قانون و قاعده از مقتضیات فوری است. موضوع بحث‌برانگیز اینجاست که ما انرژی را از یک امکان توسعه‌بخش و مولد ثروت به کالایی برای مصرف تبدیل کرده‌ایم و اکنون که پس از سال‌های متمادی در این مصرف بی‌رویه متبحر شده‌ایم، آنچه روی دست مردم و دولت باقی ‌مانده در حقیقت فقط حلال معضلات روزمره است و مجالی برای اصلاح اساسی شیوه مصرف نیست. از این رو انرژی‌های موجود در وضع فعلی قابلیت ایفای نقش اصلی خود در بازگشت به زندگی ما در قالب خلق ثروت را از دست داده‌اند و مصرف همچون یک عارضه مُسری و در حقیقت همچون بهمنی که از کوه سرازیر شده، همه امکانات ما را بلعیده و همچنان خواهد بلعید.
بنابراین پاسخ به پرسش‌های کلان در باب تولید و توزیع و عرضه در مورد مصرف انواع انرژی‌ها و از همه مهم‌تر یافتن راهبرد ایجاد معادله مصرف مولد که به توسعه پایدار وابسته است، باید در صدر مطالعات راهبردی ملی قرار گیرد. ایجاد یک گفتمان مشترک و شکل دادن به یک تفاهم ملی برای تغییر در روال‌های تولید، انتقال، توزیع و مصرف به سمت‌وسویی که جامعه مصرف‌کننده به جای تأمین فوری نیازهای خود به رفاه پایدار (که با توسعه پایدار همراه است) فکر کند و بداند توسعه پایدار جز تغییر الگوی مصرف غیرمولد به مصرف مولد و ثروت‌آفرین هیچ راه دیگری ندارد و این موضوع باید به اولویت اصلی برنامه‌های بخش انرژی تبدیل شود، چراکه شیوه کنونی، به تهی شدن ذخایر و تهیدست ‌شدن ملت منجر می‌شود.
اکنون در شرایطی قرار داریم که هر ساله مجموعه اقدام‌هایی را برای رفع و رجوع مشکلات روزمره فصل‌های پرمصرف پاییز و زمستان در خصوص مصرف خانگی و فهرستی از اعمال و رفتار نظارتی و شبیه آن برای مصارف دیگر مانند صنایع خودرو انجام می‌دهیم، در حالی که گویی همه این اقدام‌های سنواتی، آسایش و آرامش را به زندگی عموم برنمی‌گرداند.
از همین رو بهتر است پابه‌پای اجرای شیوه‌های مختلف برای زدودن لکه سیاه ناترازی از سیمای صنعت نفت، گاز، پتروشیمی و برق، حاکمیت ازجمله نهادهای سیاست‌گذار و قانون‌گذار، با جهت جلب مشارکت و همراهی مردم، به اصلاح این چرخه معیوب مصرف غیرمولد همت کنند.
زیرا اقتصاد مولد می‌کوشد الگوهای رفتاری مشتری و الگوهای عادت‌شده بازار را به نفع تولید تغییر دهد تا مشتری نتیجه گردش درست بازار (در اینجا حامل‌های انرژی) را با رفاهی معقول و مستمر دریابد و به آن تن دهد. موتور این الگوسازی فعلاً در جاده‌های ناهموار مصرف سرسام‌آور که دولت‌ها از اصلاح آن ناتوان بوده‌اند و ملت هم از اصلاح آن به‌شدت نگران است، متوقف مانده است، اما حاکمیت باید در نظر داشته باشد تا زمانی که برای نگرانی عموم مردم پاسخی قانع‌کننده ارائه نشده و خیال‌شان راحت نشود هیچ تلاشی به سرانجام مطلوب نخواهد رسید.
اما در شرایط کنونی بهترین تصمیم برای برون‌رفت از این بن‌بست انرژی چه می‌تواند باشد؟
مدیریت تقاضای انرژی با متنوع کردن سبد سوخت
تنوع‌بخشی به حامل‌های انرژی از مؤثرترین راهبردهای مدیریت تقاضای انرژی در جهان است. برای این منظور اتخاذ شیوه‌ای از حکمرانی صحیح انرژی و مدیریت علمی که بتواند سبب توازن بین تولید، تأمین، انتقال و عرضه با تقاضا و مصرف انرژی شود، اهمیت بسیار دارد، البته باید در نظر داشت که توسعه فناوری‌ها و انتقال و آموزش دانش‌های نو مرتبط با این فناوری‌های جدید، نقش اساسی در متنوع کردن سبد انرژی دارد. فقدان عزم و اراده سازمان‌های متصدی کار، در طراحی نقشه راهی دقیق برای دریافت فناوری نو در سبد سوخت کشور در 20 سال گذشته (مانند جایگزینی سی‌ان‌جی یا ال‌پی‌جی و نفت گاز و متانول و هیدروژن در وسایل حمل‌ونقل یا پیل سوختی در وسایل نقلیه هیبریدی یا برقی به جای بنزین) اکنون دامنگیر دولت و ملت شده و در نتیجه اینکه مستهلک ‌شدن ابزار و همزمان ‌نبودن دانش، مفهوم فناوری را به بن‌بست کشانده است.
ارتقای فناوری تولید خودروها
با این فناوری سرهم‌بندی ماشین‌آلات، زیانی پی‌درپی نصیب ملت و دولت می‌شود و لازم است برای برون‌رفت از آن، در تولید خودرو، نحوه مصرف سوخت با اصلاح فناوری قدیمی و دریافت فناوری نو در صدر تصمیم‌گیری‌های دولت قرار گیرد.
بهینه‌سازی مصرف انرژی
در این زمینه، دولت و نهادهای حاکمیتی و مشتریان باید اقدام‌هایی برای بهینه‌سازی مصرف انرژی انجام دهند. طرف دوم (مشتری) این تعامل باید دریابد که بهینه‌سازی، منافع میان‌مدت و بلندمدت را تأمین می‌کند، همچنین طرف اول (دولت) نیز باید روند بهینه‌سازی را در همه سطوح استخراج، تولید، انتقال و توزیع گسترش دهد. در حقیقت با این موارد طرفین ماجرا (مردم و دولت) تضاد منافع را به منفعت مشترک تبدیل خواهند کرد.
راهبرد اصلاح تدریجی قیمت
هماهنگ با شرایط اقتصادی، اجتماعی، سیاسی و موازی با راهبردهای یادشده در بالا، این راهبرد البته در مدیریت تقاضا و تبدیل مصرف صرف به مصرف مولد، نقش بسیار مهمی را در توسعه ملی ایفا می‌کند. کاری که در دولت اصلاحات شروع شده بود با بی‌تدبیری در 20 سال گذشته رها شد.
یادآوری این نکته که در هر نوع افزایش قیمتی باید «تاب‌آوری اجتماعی» را لحاظ کرد و بخش عمده‌ای از تاب‌آوری اجتماعی به روندهای توسعه‌ای و توانمندسازی اقتصاد ملی وابسته است.
مدیریت عرضه و تولید انرژی
- افزایش کمیت و کیفیت تولید فرآورده‌های باارزش: در این خصوص کیفی‌سازی به افزایش کمیت محصولات با ارزش ختم می‌شود. برای مثال در 20 سال گذشته برای حذف مازوت با سولفور بالا اقدام جدی صورت نگرفت و نتیجه آن بی‌عملی، همین شرایطی است که می‌بینیم. محصول 25 درصد از تولید پالایشگاه‌های کشور نفت کوره است که روزانه به سقف 500 هزار بشکه در روز نیز می‌رسد.
- استفاده به‌موقع از سرمایه‌گذاری‌های اولویت‌دار و فناوری‌های نوین: در مسیر توسعه تأسیسات تولید حامل‌های انرژی، برای ارتقای ضریب پیچیدگی پالایشگاه‌ها و افزایش راندمان در نیروگاه‌های کشور اقدام مثبت و مؤثری برای شرایط کنونی کشور صورت نگرفته است، بنابراین لازم است با بهره‌گیری مستمر از فناوری‌های روز، پالایشگاه‌های موجود را ارتقا داده تا با افزایش کمیت و کیفیت فرآورده‌های تولیدی در مسیر رفع کمبود 20 میلیون لیتری روزانه برخی فرآورده‌های نفتی گام برداریم.
- سرمایه‌گذاری در جهت تولید برق از روش‌های متنوع: از سویی دیگر باید در نظر داشت که افزایش بازدهی و راندمان نیروگاه‌های تولید برق موجود و توسعه سیکل ترکیبی در این تأسیسات و تنوع‌بخشی به تولید برق با استفاده از منابع تجدیدپذیر (مانند خورشیدی، بادی، الکترولیز آب و...) و توسعه و متنوع‌سازی سبد سوخت با لحاظ توسعه و بومی‌سازی انرژی با تغییرات اقلیم، به رفع ناترازی حداقل 20 مگاوات برق در روز کمک می‌کند.
- سرمایه‌گذاری برای افزایش تولید گاز در کشور به مقدار متوسط سالانه 250 میلیون مترمکعب گاز در روز در پیک مصرف.
- توسعه صنایع پایین‌دست صنعت گاز مانند LNG ،GTL ،GASOLINE و...
- سرمایه‌گذاری سریع و اقدام فوری برای اجرای پروژه‌های نصب سیستم‌های فشارافزایی در فازهای میدان گازی پارس جنوبی و تنوع‌بخشی منابع تولید و تأمین گاز کشور.
مدیریت عرضه و تقاضا و امنیت انرژی
دوری از نگاه ساده‌اندیشانه برای رفع ناترازی‌ها با تکیه بر افزایش تولید این حامل‌ها به‌ویژه از طریق اقدامات دو وزارتخانه نفت و نیرو.
عملیاتی شدن راهبرد تقدم مدیریت تقاضا بر مدیریت عرضه در حامل‌های انرژی و افزایش امنیت انرژی.
مدیریت قوی، منسجم و یکپارچه در دو سوی عرضه و تقاضای انرژی که منجر به کنترل یکپارچه و راهبردی سیستم‌های تولید و عرضه و تقاضا و مصرف انرژی، با رویکرد تقدم مدیریت تقاضا بر مدیریت عرضه حامل‌های انرژی شود.
واردات و صادرات گاز با هدف استفاده از شبکه گازی کشور برای تأمین انرژی پایدار در کشور و همسایگان که کمک شایانی به بحث پایداری و امنیت انرژی می‌کند.
در پایان باید گفت نوع سیاست در حکمرانی مشخص می‌کند کدام جهت برای اعمال نظر مورد توجه است. سیاست «از این ستون به آن ستون فرج است» برای یک کشور با جمعیت نزدیک به 100 میلیون به فاجعه می‌انجامد. پس اگر سیاست در حکمرانی صحیح انرژی معطوف به شناخت پیشینه مسئله (عقب‌ماندگی استهلاک بدون بازیابی، حذف روند نوسازی و روی برگرداندن از دست‌یافته‌های مدرن) همزمان با مدیریت روزمره و حال حاضر باشد و در عین حال چشم‌انداز یا فردای انرژی هم با رویکرد انرژی ثروت ملی مورد ارزیابی مجدانه قرار گیرد، راه پیش ‌رو تنها به همین زمستان ختم نمی‌شود. پس مدیران رده اول بهتر است پابه‌پای گذر از حجم سنگین ناترازی امسال، گروه‌های مرجع، پژوهندگان مستقل و خبرگان انرژی کشور را به همفکری دعوت کنند تا راه‌های بهتر و سودمندتری برای آینده جست‌وجو شود.
مرضیه جدا
پژوهشگر و محقق حوزه نفت و انرژی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/988441/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

تصاویری از لحظه ورود و خروج علی لاریجانی از فرودگاه بیروت؛ هیچ بازرسی در کار نبود

دیدار وزیر خارجه سوریه با قالیباف

علی مطهری: روس‌ها، ایران را سپر خودشان می‌کنند

دیدار وزیر دفاع ایران با معاون علمی رییس‌جمهور ونزوئلا

طعنه ابطحی به مخالفان ظریف

اعزام گروه‌های جهادی و میز خدمت ادارات فارس در مناطق محروم

جریان انقلاب به برکت بسیج در دنیا نورافشانی می‌کند

رژیم صهیونیستی از نظر اقتصادی فروپاشیده است/ روزانه به‌صورت ثابت 500 هزار نفر در پناهگاه‌های سرزمین‌های اشغالی اسکان دارند

شاهین‌شهر میزبان برگزاری اردوی راهیان پیشرفت در هفته بسیج

همدان پشتیبان سه اردوگاه لبنان در جبهه مقاومت

تلاش برای ترویج فرهنگ مقاومت از طریق کتابخوانی

آزادی بیش از 80 زندانی گیلانی در رشت

برگزاری برنامه‌‌های متنوع بسیج امام صادق(ع) در اصفهان

انتقادات به تیم‌ملی شیواتر مطرح شوند/ هواداران از نتایج راضی هستند

شهادت یک جوان فلسطینی در نابلس به ضرب گلوله صهیونیست‌ها

ادبیات مقاومت و پایداری مرهون توجه ویژه رهبر معظم انقلاب است

اعلام جزئیات رزمایش 60 هزار نفری الی بیت‌المقدس در خوزستان

تلاش برای به حداقل رسیدن بازماندگان از تحصیل در مناطق عشایری خوزستان

تجلیل از سردار شهابی‌فر به عنوان قهرمان ملی/ رونمایی از سه کتاب با محتوای جهاد و مقاومت

برگزاری میزخدمت‌های عمومی و تخصصی توسط ادارات فارس

مادام گلوریا در طبقه 21

گاهی اوقات حرف‌هایی هست که مجبوری تو قلبت پنهون کنی

توضیح استقلال خوزستان درباره فسخ قرارداد طاهری‌نژاد

دیدار فرمانده ارتش با خانواده شهید جهان‌دیده

هاشم بیگ زاده: انتقادات آقای خیابانی از تیم ملی شخصی شده است

دلایل کم شدن محبوبیت تیم ملی از زبان هاشم بیگ‌زاده

اسکوچیچ و پاسخ به سؤال عجیب: پیشگو نیستم

برتری ملی پوشان جوان بسکتبال با ویلچر مقابل هند

وضعیت گلیج بعد از یکسال دوری و حضور در لیگ پادوبنی

تیم های ملی کشتی آزاد و فرنگی بامداد امروز راهی مسکو شدند

شهرآورد حساس خودروسازان در هفته نخست لیگ برتر والیبال زنان

زارع: قرار نبود از پاداش مالیات کم شود

قاسم‌پور: کامران تغییر وزن نمی‌دهد و در 92 کیلو کشتی می‌گیرد

سرمربی فرانسوی سپاهان به اصفهان آمد

احتمال نیمکت نشینی علیرضا بیرانوند در تراکتور

60 لیتر سهمیه بنزین آذر شارژ شد

متنوع‌سازی سبد سوخت نیروگاه‌ها ضروری است

اگر چیزی را از دست دهید چیز بهتری به شما بخشیده می‌شود

صحبت های شنیدنی سروش صحت درباره نوشتن

عضو کمیسیون امنیت ملی: بازدید آژانس از نطنز و فردو، خلاف قانون اقدام راهبردی بود

استقبال فرزندان شهید رضاپور و شاه‌‌میرزایی از رئیس‌‌جمهور

جزییات پیش‌نویس قطعنامه ارائه شده غرب علیه ایران در آژانس

کیهان: امکان هیچ اجماعی علیه برنامه هسته‌ای ایران بین آمریکا و اروپا وجود ندارد

گزارش اینستاگرامی عراقچی درباره دیدار با همتای قطری‌اش

پوستر/ سیدالشهدای مقاومت: فاطمیون، کوثری ارزشمند

صدم ثانیه ها حکم به برتری مقاومت شهرداری تبریز دادند

همایش مادران همدل در کرمان برگزار شد

بسیج ضامن عزت، امنیت و صلابت ایران

ضرورت مطالعه برای تحول فکری جامعه از دیدگاه نماینده ولی فقیه در استان البرز

جشنواره اسوه، فرصتی برای نمایش توانمندی پایگاه‌های مقاومت بسیج است