بزرگنمايي:
پیام خوزستان - برنده جایزه جهانی ادبیات فلسطین تاثیر روایت و تولید ادبیات مقاومت و مبارزه در جلب توجه ملتها به مسئله فلسطین را مورد تاکید قرار داد و گفت: از راه ادبیات میتوان مسئله و اهمیت مقاومت را برای جوانان و افرادی که با این مسئله آشنا نیستند، توضیح داد.
به گزارش خبرگزاری ایمنا، اولین دوره «جایزه جهانی ادبیات فلسطین» 26 نوامبر با اهدای جوایز به نخبگان آثار ادبی برگزیده در چهار بخش اصلی داستان کودک، داستان کوتاه، رمان، خاطرات شفاهی و روایت در بیروت برگزار و به پایان رسید؛ حدود 50 شخصیت ادبی، فرهنگی و رسانهای حامی آرمان فلسطین از چندین کشور از جمله آمریکا، استرالیا، فرانسه، ترکیه، اندونزی، فلسطین، ایران، سنگال، آفریقای جنوبی، تونس، الجزایر و سوریه و سایر کشورها در این مراسم حضور داشتند.
جایزه جهانی ادبیات فلسطین جایزهای غیردولتی است که در سال 2017 تأسیس شد و قرار است هر دو سال یک بار با همکاری اتحادیههای فرهنگی و ادبی و تعدادی از انجمنها و مؤسسات نشری در چندین کشور عربی و اسلامی برگزار شود. این جایزه با هدف معرفی و ارائه کتابهای ادبی منتشرشده در جهان با موضوع فلسطین و قدردانی از نویسندگان، شاعران و ناشرانی است که با نوشتههای خود از مردم مظلوم فلسطین دفاع میکنند.
در بخش رمان بزرگسال این جایزه با اینکه اثری بهعنوان اثر اول انتخاب نشد، جایزه اثر دوم بهطور مشترک، به هبه الحسنی از کشور مصر، بابت کتاب «الظل المعتم بالصوره» و حسینعلی جعفری از کشور ایران، بابت کتاب «صور» اهدا شد.
کتاب «الظل المعتم بالصوره» رمانی در گونه تاریخی_اجتماعی است که مسئله فلسطین را از طریق داستان زندگی یک فرد عرب به نام غسان روایت میکند؛ ماجراهای رمان در زمان آینده رخ میدهد؛ جایی در کوه جرْمق واقع در شمال فلسطین و در سال 2048. این داستان تاریخ مسئله فلسطین را از چهار نسل قبل از نکبت (روز اشغال فلسطین و اعلام استقلال اسرائیل) و بعد از آن، به تصویر میکشد. رمان بر حال حاضر، وضعیت کنونی، کاستیهای جامعه عرب و تأثیر آنها بر آینده بزرگترین مسئله عربی و امید به بازپسگیری مسجد الاقصی تمرکز دارد. با غسان به آینده خواهید رفت و به کوه جرْمق شمال فلسطین سفر خواهید کرد
بر این اساس هبه الحسینی برنده جایزه جهانی ادبیات فلسطین در گفتوگو با خبرنگار ایمنا، به تشریح تاریخ مسئله فلسطین، از زمان قبل از «نکبه» تا اکنون پرداخت و درباره مواجهه با مسئله فلسطین و جنگ اخیر محور مقاومت با رژیم صهیونیستی و مهمترین رسالت اهالی قلم اظهار کرد: تقویت و ترویج روحیه مقاومت و آگاهیبخشی درباره مسئله فلسطین در برابر موجهای عادیسازی از طریق روشن کردن تاریخچه این مسئله و همچنین علل نزاع و اهمیت جهاد از نظر دینی و ملی، از مهمترین رسالتهای اهالی قلم در مواجهه با مسئله فلسطین است.
وی تأثیر روایت و تولید ادبیات مقاومت و مبارزه در جلب توجه ملتها به مسئله فلسطین را مورد تاکید قرار داد و افزود: از این راه تا حد بسیاری میتوان مسئله و اهمیت مقاومت را برای جوانان و افراد علاقهمند به ادبیات که با این مسئله آشنا نیستند، توضیح داد؛ همچنین نویسنده میتواند ایده را منتقل کند و احساسات خواننده را از طریق شخصیتهای اثر یا شعر برانگیزد، بهویژه در شرایطی که نسل کنونی به وسیله رسانه گمراه شدهاند و جهل برخی افراد که درباره تاریخ سرزمینهایشان ناآگاهاند. برخی ترجیح میدهند داستانی بخوانند تا به اخبار گوش دهند یا کتاب تاریخ مطالعه کنند.
این نویسنده در پاسخ به اینکه چه شد که به نوشتن در موضوع فلسطین روی آورد، گفت: به نظر من مسئله فلسطین مهمترین مسئله برای مردم مسلمان و عرب است؛ آیا چیزی مهمتر و گرانبهاتر از مسجدالاقصی و تجاوزهایی که به آن میشود وجود دارد؟ آیا چیزی مهمتر و گرانبهاتر از خونهای مسلمان و عربی که به وحشیانهترین شکل ریخته میشود و از 80 سال پیش زیر تجاوز است وجود دارد؟ و این مهمترین مسئله انسانی است؛ زیرا هیچ جنایت و تروریسم و وحشیگری علیه بشر و کودکی معادل آنچه رژیم غاصب انجام میدهد، وجود ندارد.
هبه الحسینی درباره چگونگی آشنایی خود با جایزه جهانی ادبیات فلسطین عنوان کرد: آشنایی من با این جایزه از طریق صفحهای در فیسبوک بود که باعث شد من در جریان برگزاری چنین جایزهای قرار بگیرم.
این نویسنده در پاسخ به اینکه به عنوان یکی از برگزیدگان اولین دوره جایزه جهانی ادبیات فلسطین، ضرورت تأسیس چنین جایزهای را که به دنبال تقویت تولید آثار خوب و باکیفیت در موضوع فلسطین است، چگونه ارزیابی میکنید، عنوان کرد: بسیار مهم است؛ چراکه ادبا و نویسندگان را به نمایش آثارشان درباره مسئله فلسطین و مقاومت در برابر عادیسازی و گمراهی رسانهای تشویق میکند.
وی درباره اینکه یک جایزه ادبی جهانی برای روایت داستان فلسطین و مقاومت، چه اندازه در مبارزه نرم و فرهنگی با رژیم صهیونیستی میتواند مؤثر باشد، اظهار داشت: این اقدام به میزان زیادی مؤثر است؛ زیرا در انتقال این آثار که نماینده مسئله فلسطین در جهان هستند، برای یادآوری تاریخ و وحشیگری اشغالگر و نشان دادن چهره واقعی آن بدون نقابی که برای برخی ملتها میسازد، تأثیر دارد.
هبه الحسینی به ارائه راهکارهایی برای گسترش دامنه مخاطبان جهانی آثار برگزیده این جایزه پیشنهاد پرداخت و افزود: ترجمه برخی آثار برگزیده و انتشار گستردهتر آنها و همچنین مشارکت در تبدیل برخی از آنها به تصویر میتواند موجب گسترش دامنه مخاطبان جهانی رویداد شود؛ زیرا دسترسی به تصویر بیشتر است.
نویسنده کتاب «الظل المعتم بالصوره» در پاسخ به اینکه چه اقداماتی میتوان برای تشویق و تقویت راویان مبارزه و حماسه ملت فلسطین انجام داد، تصریح کرد: تجلیل و تکریم نویسندگان با جایزهای به نام فلسطین برای ادبا و نویسندگان بسیار کافی است و تداوم اهدای جایزه در موعدهای آن اقدامی مهم است، اما همانطور که گفتیم، اگر جایزه شامل ترجمه اثر برنده باشد، شاید تشویقکنندهتر و دلگرمکنندهتر باشد.
وی در تشریح راهکارهایی برای انگیزهبخشی به نسل جدید نویسندگان برای نوشتن و بیان روایتهای مقاومت گفت: از طریق تقدیر از آثار مربوط به مقاومت و تبلیغ آنها و اختصاص جایزه به رمان منتشرنشده از راه انتشار اثر برگزیده میتوان به این هدف رسید. متأسفانه بیشترین چیزی که موجب محدودیت نویسندگان در برابر نوشتن رمانی با موضوع مقاومت میشود، تمایل برخی انتشاراتیها به انتشار آثاری است که فروش داشته باشند، نه آثار هدفمند و واقعی.
هبه الحسینی در پاسخ به اینکه پیشنهادی برای توسعه همکاریهای بینالمللی در زمینه ادبیات مقاومت در حوزه فلسطین دارید و چگونه میتوان این همکاریها را تقویت کرد، پاسخ داد: پیشنهاد میکنم آثار برگزیده ترجمه شده و به صورت چاپی در نمایشگاههای بینالمللی یا به صورت الکترونیکی منتشر شوند، یا قطعات تصویری از آثار برگزیده به صورت ترجمهشده ارائه شود.
این نویسنده درباره اینکه آیا این جایزه میتواند به تنهایی خلأهای تولیدات ادبی با موضوع فلسطین را در سطح جهان جبران کند، عنوان کرد: به میزان زیادی جبران میکند؛ اما جامعه عربی و بینالمللی باید جوایز دیگری برای تشویق نویسندگان به ادامه این موضوع در نظر بگیرد تا نسلهایی نیایند که گمراهی رسانهای که روز به روز گسترش مییابد، آنها را فراموش کند.
وی در پاسخ به اینکه با توجه به اینکه فلسطین مسئلهای جهانی است، بیشترین مفاهیمی که از فلسطین میتوان در سطح جهان مخابره کرد تا جایزه رشد و توسعه بیشتری پیدا کند چیست، اظهار داشت: علل اصلی درگیری و اهداف واقعی صهیونیستها، حق مردم فلسطین در بازپسگیری دولت خود و همچنین وحشیگری رژیم اشغالگر و تلاش آن برای پنهان کردن مسئله با گذر زمان و تحمیل وجود خود با قدرت نرم و عادیسازی پس از تحمیل آن با زور مهم است که باید در سطح جهان مخابره شود.
به گزارش ایمنا، ادبیات مقاومت و آزادیبخش یکی از نحلههای با اصالت است که قبل از مبارزه مسلحانه گروههای مقاومت فلسطینی و غیرفلسطینی علیه ظلم و ستم رژیم صهیونیستی شکل گرفته است. پس از اتفاقات مهم هفتم اکتبر که خیزش جهانی علیه رژیم صهیونیستی شد، نیاز به جنبش و خیزشهای ادبی بیش از پیش ضروری است. آزادیخواهان از سراسر دنیا سوالات زیادی در زمینه فلسطین و نقطه مقابل آن یعنی رژیم صهیونیستی و ریشههای این ظلم تاریخی دارند که ادبیات به عنوان ماندگارترین گونه ادبی و هنری میتواند نقشآفرین و پاسخگو باشد.
ایجاد جایزه جهانی ادبیات فلسطین به عنوان یک جایزهای غیردولتی که وابستگی حکومتی و سیاسی به هیچ گروه و کشوری ندارد و محوریت آن را نویسندگان و مجامع ادبی مهم جهان اسلام و دنیا برعهده دارند قطعاً یک ظرفیت مهم است که میتواند راهگشای افشاگری علیه جنایات صورت گرفته باشد. استمرار و برجستهسازی این جایزه ادبی به عنوان یک اتفاق مهم جهانی باید به گونه صورت گیرد که علاقهمندان جهانی ادبیات به آن بپردازند.
کد خبر 818755