پیام خوزستان

آخرين مطالب

هادی خانیکی: وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست سیاسی

هادی خانیکی: وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - جماران / هادی خانیکی با تأکید بر اینکه وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست، گفت: وفاق ا رتباط و همسخنی با جامعه متکثر از جمله کسانی که بیرون از نظم سیاسی قرار گرفته‌اند، است.
هادی خانیکی طی سخنانی در نشست «از دال وفاق تا مدلول سیاست» که توسط دفتر سیاسی انجمن اسلامی مدرسین دانشگاه‌ها برگزار شد با اشاره به اینکه طرح موضوع «وفاق» از دل انتخابات اخیر ریاست جمهوری بیرون آمد، گفت: از نظر من وفاق را باید راهبردی برای بقای ایران و مواجهه جدی با تهدیدهایی دید که همبستگی اجتماعی را دنبال می‌کند. در واقع من هم بنیاد اجتماعی وفاق را قوی‌تر از نتیجه سیاسی‌اش می‌گیرم، ولی می‌گویم که این بحران‌ها جدی است و همبستگی اجتماعی ما را تهدید می‌کند و به خصوص این تهدید به زندگی مردم، معیشت و اقتصاد ترجمه شده و معیشت و اقتصاد را به مسأله دیگری مثل عرصه سیاست و سیاست خارجی وابسته کرده است.
استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی افزود: اینجا است که می‌گویم هسته اصلی وفاق را می‌شود فهم مشترک از مسائل ایران و پاسخی به ضرورت گفت‌وگو، توافق، مذاکره و حتی مصالحه در عرصه سیاست دانست. شاید نیاز به گفتن نداشته باشد که اگر در فضای عمومی رصد کنیم و جاهایی که گفتمان یا مقوله وفاق مطرح شده، می‌بینیم که هنوز کمرنگ و در حاشیه‌ها است و هنوز در حد انجمن‌های علمی یا نهادهای مدنی است و بیشتر ترجمه می‌شود در سطح ائتلاف و اینکه یک سنگ ترازویی برای سنجش دولت و رویکردهای دولت است.

وی تأکید کرد: آیا وفاق توانسته دولت را به آنجا برساند که با بخشی از جامعه که هنوز با آنها رابطه نداشته یا رأی نداده، با آنها هم به وفاق بیاندیشد؟ یعنی توانسته با گروه‌هایی که بیرون از نظم رسمی هستند هم به وفاق بیاندیشد یا ایرانیان خارج از کشور که بالأخره بخش مهمی از جامعه امروز ایران را هم تشکیل می‌دهند، وفاق داشته باشد و با گذشته سیاست‌ها و رویکردها انتقادی برخورد کند؟ به این دلیل من ضرورت فهم مسأله وفاق را خیلی مهم می‌دانم و فکر می‌کنم خواسته، مطالبه و راهبردی می‌تواند بیرون بیاید که خود کنشگران جامعه سیاسی و حتی جامعه مدنی را میدان‌دار کند و خواسته‌ها، مطالبات و ضرورت‌ها از درون جامعه بیاید و میدان را وسیع‌تر کند از میدانی که فعلا در نظام اجرایی هست.
خانیکی اظهار داشت: به این دلیل است که من اگر خواسته باشم به طور خیلی خلاصه عرض کنم، فکر می‌کنم ما الآن با یک «اغتشاش مفهومی» در حوزه‌های آکادمیک، سیاسی و اجرایی در زمینه وفاق رو به رو هستیم. از یک طرف چون با انباشت مسائل مختلف رو به رو هستیم، توقعات فزاینده مفهوم وفاق را خیلی تفسیر روزمره‌ای می‌کند و احتیاج به تغییرات خیلی ملموس‌تری در سطح مدیران و امثال اینها هست.
وی افزود: به نظرم حداقل بشود روی پنج موضوع توافق داشت و مبنای فکر کردن قرار داد. اولا برای اینکه روشن‌تر شود وفاق چه نیست، این است که برای عبور از کلمه به جستار و نهایتا گفتمان، محدود به پند و موعظه اخلاقی نمی‌شود و معطل فلسفه و نظر باقی نمی‌ماند. حتی وقتی که می‌خواهد دال سیاست شود، این است که خود وفاق مسأله بنیاد و موضوع‌محور است.
استاد علوم ارتباطات دانشگاه علامه طباطبایی با تأکید بر اینکه وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست، گفت: وفاق یکسان کردن یک جامعه متنوع یا حذف صداهای به حاشیه رانده شده و یا شکل دادن یک نوع اجماع درون قدرت سیاسی علیه صداهای متفاوت و متنوع هم نیست. وفاق یک ائتلاف سیاسی بین جریان‌های رقیب هم نیست و محدود به گروه‌های درون قدرت نمی‌شود. ارتباط و همسخنی با جامعه متکثر از جمله کسانی که بیرون از نظم سیاسی قرار گرفته‌اند، هست؛ و این از الزاماتی است که اگر رعایت شود وفاق را به گفتمان نزدیک‌تر می‌کند.
وی با اشاره به اینکه با جامعه متکثر و متنوعی مواجه هستیم، افزود: اینکه فقط صدای خودمان را بشنویم که وفاق نمی‌شود. این کثرت جامعه را باید شنیده و از صداهای مکمل است که وفاق شکل می‌گیرد. یعنی وفاق چیزی نیست که آن را کشف کنیم؛ وفاق روندی است که باید بتوانیم شکلش بدهیم. اگر خواسته باشیم با مدلول سیاست به وفاق نگاه کنیم، پذیرش یک نوعی از دموکراسی است که معطوف به مشارکت در قدرت از طریق رجوع به حقوق شخصی و جمعی کروه‌های متفاوت و متنوع است. یعنی پذیرش نوعی دموکراسی معطوف به حقوق اساسی است.
وفاق را باید در میدان‌های جمعی حل مسأله جست‌وجو کرد که کشور دست به گریبان مسائل جدی هست، ولی همیشه دیده‌ایم و تجربه کرده‌ایم در ایران و جهان که موقعیت‌های بحرانی امکان یا فرصت اصلاح و تغییر را هم بیشتر می‌دهد؛ چون در بحران‌ها جدی‌تر می‌شود به اصلاح شیوه‌ها و روش‌های قبل دست زد. البته باید میدان وفاق را هم تعریف کنیم که به نظر من بخش مهمی از میدان، جامعه و قلمرو عمومی است و کنشگران آن را هم تعریف کنیم؛ چون اگر قلمرو عمومی از گفت‌وگو تهی شده باشد، توانایی شهروندان هم برای مشارکت فکری، تبادل نظر و کنش به تحلیل می‌رود و طبیعتا از درونش پرخاشگری، خشونت‌های نمادین و امثال اینها جایگزین می‌شود.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1029596/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی بهمن صباغ‌زاده در شب سوم رقابت شاعران فصل سوم

وقتی پوتین در سرمای منفی 15 درجه برای بدرقه شهید رئیسی می‌ایستد

نیویورک تایمز: تماس ایلان ماسک با ایروانی موجب آزادی خبرنگار ایتالیایی بازداشت شده در تهران شد

ترکیه: دو تن از کُردهای تبعه ایرانی عضو پ.ک.ک کُشته شدند

رسانه‌های آمریکایی: توافق آتش بس در غزه حاصل شد

«رسانه‌ها» خط مقدم امیدآفرینی در برابر جنگ روانی دشمن

تصمیم های مهم اقتصادی و عمرانی در سفر پزشکیان به خوزستان اتخاذ می‌شود

ترامپ از آزادی قریب‌الوقوع اسرای آمریکایی در غزه خبر داد

مقاومت فلسطین چه دستاوردهایی در آتش‌بس غزه به دست آورد؟

دیدار مدیرکل حفظ آثار و نشر ارزش‌های دفاع مقدس قزوین با فرمانده سپاه صاحب‌الامر (ع)

پذیرش آتش بس و شکستی مفتضحانه برای رژیم صهیونیستی/ 466 روز جنگ، هزاران کشته، ده‌ها هزار مجروح و میلیاردها دلار خسارت با دستاورد صفر ارتش رژیم صهیونیستی/ مقاومت از شدیدترین جنگ قرن بیست و یکم پیروز بیرون آمد

شادی مردم غزه در آستانه اعلام توافق آتش‌بس و پیروزی مقاومت+ فیلم

توافق آتش بس در نوار غزه به صورت رسمی اعلام شد/ تسلیم شدن صهیونیست ها در برابر مقاومت فلسطین

ادعای نیویورک تایمز: تماس ایلان ماسک با سفیر ایران در سازمان ملل، موجب آزادی خبرنگار ایتالیایی بازداشتی در تهران، شد

حماس: توافق آتش‌بس دستاوردی برای مردم ما و مقاومت است

حماس: توافق آتش‌بس، دستاوردی تاریخی برای ملت فلسطین بشمار می‌رود

بیانیه حماس درباره اعلام توافق آتش‌بس در غزه

موافقت حماس با توافق آتش بس در غزه

آتش‌بس غزه به روایت وزیر خارجه قطر: آزادی 33 گروگان/ مرحله اول 42 روزه خواهد بود

آتش‌بس غزه به روایت وزیر خارجه قطر: اجرای توافق از روز یکشنبه/ آزادی 33 گروگان/ مرحله اول 42 روزه خواهد بود

برگزاری جشن پیروزی مردم غزه در تهران

تاجیک: نتانیاهو در جنگ غزه به هیچ کدام از اهدافش نرسید/ براتی: تا زمانی که اشغالگری باشد مقاومت به اشکال مختلف وجود خواهد داشت

آزادی سه زندانیِ «پدر» توسط هواداران نساجی مازندران

توافق آتش‌بس دستاوردی برای مردم ما و مقاومت است

اعلام آتش‌بس غزه؛ تسلیم رژیم صهیونیستی دربرابر اراده مقاومت

آتش‌بس غزه به روایت وزیر خارجه قطر؛ آزادی 33 گروگان

فرزاد حسنی به جمع دوبلورهای سریال «فرمانروا ته جویونگ» پیوست

واکنش مهمانان برنامه «جعبه سیاه» به چالش کفن

تو همونی نیستی پابرهنه می‌پریدی وسط لایوهای من؟!

غیرت نداری که اومدی گدایی عشق

من تو خونه ای که دست روم بلند شه نمی مونم

مداحی هدایت هاشمی برای حضرت زینب(س) در فیلم «یه حبه قند»

چقدر از حضرت علی(ع) خوندی؟!

سرنوشت پرچمی که روی ماه نصب شد / در ماه باد وجود ندارد، چرا پرچم در ویدئوها تکان می‌خورد؟

تیراندازی به مدیر پتروشیمی امیرکبیر

گل اول بارسلونا به رئال بتیس توسط گاوی

قربانی به پیشنهاد استقلال

تداوم کاهش نرخ دلار و طلا در بازار

سخنان شنیدنی در مورد شاهنامه

شعر انتخابی فاطمه ناصری‌فر در رقابت شاعران فصل سوم

شعر انتخابی زهرا رسولی در رقابت شاعران فصل سوم

تصاویری از شناسایی زیردریایی آمریکا توسط پهپاد ارتش ایران

هادی خانیکی: وفاق یک امر اجباری و از بالا به پایین نیست

حضرتی: رئیس‌جمهور در سفرهای استانی بر استفاده از ظرفیت رسانه‌های محلی تاکید دارد

توصیه مهم محمد مهاجری به جناح‌های کشور: راهی جز حمایت از عراقچی نداریم

امضاکنندگان استیضاح همتی عضو کدام کمیسیون‌ها هستند؟

گفت‌وگوی وزرای امور خارجه ایران و تایلند

امروز در حیاط دولت چه گذشت؟

سفر جمعی از اعضای کمیسیون فرهنگی مجلس به پاکستان

زاگرس اولین ناو اطلاعاتی سیگنالی کشور