پیام خوزستان

آخرين مطالب

جایگاه و نقش «حماسه آزادسازی سوسنگرد» در دفاع مقدس شهرستان ها

جایگاه و نقش «حماسه آزادسازی سوسنگرد» در دفاع مقدس
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - گروه حماسه و جهاد دفاع‌پرس: عراق برای تجاوز به ایران در سه محور شمالی - میانی و جنوبی کشور، تهاجم خود را آغاز کرد که در محور شمالی با هدف تسلط بر مرز‌های مشترک و حضور فعال - در محور میانی با هدف دورسازی نیرو‌های خودی از مرز و ایجاد امنیت برای بغداد و در محور جنوبی با هدف اشغال خوزستان و جداسازی این استان از بقیه کشور و الحاق آن به عراق تحت عنوان استان عربستان.
در محور جنوبی (خوزستان) عراق با سه تلاش حمله خود را سازماندهی کرد. در منطقه شمال خوزستان با هدف اشغال شهر‌های شوش- دزفول- اندیمشک و قطع ارتباط استان از طریق شمال آن با بقیه کشور. در منطقه میانی با هدف اشغال بستان- سوسنگرد و در نهایت اهواز بعنوان مرکز استان خوزستان. در منطقه جنوبی با هدف اشغال شهر‌های خرمشهر- آبادان- ماهشهر و ... و تسلط بر رودخانه اروندرود و سواحل خلیج فارس تا خور موسی.
با نگاهی به هدف‌گذاری عراق بنظر می‌رسد که از مهمترین اهداف عراق در جنگ، اشغال خوزستان و در اشغال خوزستان نیز مهمترین عراق اشغال اهواز بوده است؛ لذا تلاش عراق در جبهه میانی مهمترین و اصلی‌ترین تلاش است که در صورت موفقیـت، برای تحقـق همه اهداف خود تا حد بسیار زیادی امیـدوار می‌شد و اگر شکست می‌خورد در تحقق کل هدف ناکام و ناامید می‌گردید؛ لذا مقاومت صورت گرفته در محور میانی و جلوگیری از رسیدن دشمن به هدف‌های از قبل تعیین شده در زمان مقرر باعث شد که کل سرنوشت جنگ تحت تأثیر این مقاومت قرار گیرد.
بنابراین اصرار عراق در اشغال شهر‌های بستان و سوسنگرد و حرکت به سمت اهواز بی دلیل نبوده و اینکه بستان و سوسنگرد در چندین نوبت اشغال یا محاصره شده و توسط رزمندگان آزاد گردیده، بیانگر اهمیت این مهم برای 2 طرف جنگ است. هر چند مقاومت در سایر محور‌ها بخصوص در محور خرمشهر دارای اهمیت فراوان است لیکن عدم موفقیت دشمن در محور بستـان- سوسنگرد- اهواز و مقاومت‌های صورت پذیرفتـه نقش بارز و تعیین کننده‌ای در شکست طرح دشمن جهت اشغال اهواز به عنوان مرکز استان داشته است. زیرا درصورتیکه دشمن موفق به اشغال اهواز می‌شد چه بسا مقاومت در خرمشهر و آبادان آن شرایط و معنای عینی خود را پیدا نمی‌کرد.
سوسنگرد شهر عاشقان شهادت
شهرستان مرزی دشت آزادگان شامل بخش‌های هویزه و بستان با مرکزیت شهر سوسنگرد بوده است. این شهرستان در 55 کیلومتری غرب اهواز واقع است و تا بستان 30 کیلومتر و تا مرز چذابه 55 کیلومتر می‌باشد. رودخانه کرخه از شمال آن گذشته و شعبه‌ای از کرخه به نام «رودخانه نیسان» از داخل شهر عبور کرده و شهر را به 2 قسمت تقسیم می‌کند. جمعیـت دشت آزادگان بر اساس سرشماری سال 1355 تعداد 14 هزار نفر بوده است. مردم این شهر عرب زبان و شیعه مذهب بوده و شغل عمده مردم آن کشاورزی است.
با پیروزی انقلاب اسلامی، رژیم بعث عراق کوشید تا با فعال کردن دستگاه تبلیغاتی و القای افکار پان عربیسم و ارسال پول و سلاح و همچنین انجام عملیات‌های مین گذاری و انفجار پل‌ها و مراکز شهری و با استفاده از نارسایی‌های موجود در منطقه، وضعیت نامطلوب امنیتی و سیاسی برای نظام اسلامی مان ایجاد نماید که با درایت و مقاومت مردم ولایت مدار و انقلابی منطقه دشت آزادگان ناکام ماند.
محور چذابه- بستان- سوسنگرد- حمیدیه به اهواز از مهم‌ترین محور‌های تجاوز دشمن بعثی برای تصرف اهواز و سپس اشغال خوزستان بود و لذا صدام به لشکر قدرتمند 9 زرهی عراق مأموریت اشغال سوسنگرد و تصرف اهواز را (به همراه لشکر 5 عراق از محور طلائیه- پادگان حمید) واگذار کرد.
حماسه‌های مقاومت رزمندگان اسلام در سوسنگرد موجب تقویت و ساماندهی مردمی و نظامی در سایر جبهه‌های جنوب خوزستان و نیز ناکامی دشمن در این جبهه گردید و بدین ترتیب طرح صدام برای اشغال خوزستان به شکست انجامید. مهم‌ترین جبهه‌های این منطقه بستان- سوسنگرد- چذابه- دهلاویه- ارتفاعات اله اکبر و هویزه بود.
حماسه‌ها و رشادت‌های بی نظیر رزمندگان سلحشور اسلام متشکل از دریادلان بسیجی، ارتش قهرمان، سپاهیان سلحشور، جهادگران پرتلاش و غیورمردان ستاد جنگ‌های نامنظم سبب گردید سوسنگرد به «شهر عاشقان شهادت» معروف شود.
31/شهریور/1359 با حمله دشمن (توسط لشکر 9 زرهی) به منطقه مرزی چذابه، عناصر تیپ 3 لشکر 92 زرهی خوزستان بعلت نابرابری در مقابل دشمن نتوانستند حملات آنان را دفع کنند و لذا برای کسب موقعیت بهتر، عقب نشینی کردند. عده‌ای از پاسداران و نیرو‌های ژاندارمری با مقاومت خود موفق شدند، برای مدت کوتاهی حرکت دشمن را متوقف کنند، اما با فشار دشمن به ناچار مجبور به عقب نشینی شدند.
4/مهر/1359 تلاش مدافعان بستان و تخریب پل بستان نتوانست از پیشروی دشمن جلوگیری کند و دشمن با نصب پل شناور روی رودخانه کرخه و رمیم، بستان را اشغال و به سوی تپه‌های ا... اکبر و پل سابله پیشروی کرد.
5/مهر/1359 با پیشروی دشمن در محور بستان - سوسنگرد این شهر از سمت غرب مورد تهدید قرار گرفت. دشمن در ناحیه سبحانیه قصد داشت با نصب پل روی کرخه وارد سوسنگرد شود، لیکن با بمباران شدید هواپیما‌های خودی ناکام ماند.
6/مهر/1359 از صبـح فعالیت دشمن در منطقـه با اجرای آتش سنگیـن روی شهـر شروع شد. به دنبـال آن تانک‌های دشمن از کرخه عبور و وارد بخش‌هایی از شهر شدند. مقاومت‌های مردمی و تعداد محدودی از پاسداران و ژاندارمری نتوانست مانع سقوط شهر شود. عراقی‌ها با گماردن یک نفر از مزدوران خود به عنوان فرماندار، پیشروی خود را به طرف اهواز ادامه دادند.
8/مهر/1359 تیپ 35 لشکر 9 به حمیدیه در 25 کیلومتری اهواز رسید. ارتش متجاوز خودش را برای پیشروی به اهواز و ورود به این شهر برای روز بعد آماده میکرد. تیپ 43 لشکر 9 عراق با نصب پل روی کرخه نور و اجرای آتش شدید روی حمیدیه تلاش کرد با تیپ 35 الحاق نماید.
9/مهر/1359 پاسدارانی از سپاه خوزستان به فرماندهی شهید «علی غیور اصلی» طی یک عملیات شبیخون شبانه در ساعت 24:00 به دشمن در محور جاده حمیدیه سوسنگرد حمله بردکه منجر به عقب نشینی واحد‌های دشمن به طرف سوسنگرد گردید این عملیات تا صبح ادامه داشت.
از اوایل صبح نیرو‌های عمل کننده و یگان‌های هوانیروز با اجرای آتش شدید بر روی تانک‌های دشمن، موفق شدند تا عصر روز 9 مهر، دشمن را تا پشت شهر سوسنگرد عقب برانند. با پیشروی رزمندگان، مشاهده شد، دشمن به تصور این که نیروی عظیمی در تعقیب وی می‌باشد تا نزدیکی مرز چذابه عقب نشینی کرده است.
علی غیور اصلی در شب 10 مهر به هنگام شناسایی مواضع جدید دشمن در منطقه دهلاویه مجروح و پس از انتقال به اهواز به شهادت رسید
19/مهر/1359 نیرو‌های عراق مجدداً به سمت بستان حمله کرده ولی مقاومت‌های مدافعین شهر مانع تصرف آن گردید.
21/مهر/1359 یک واحد از نیروی دشمن به شهر بستان حمله و طی یک درگیری شدید 24 ساعته با تعداد اندک از مدافعان شهر، بالاخره موفق شدند، این شهر را در 22/7/1359 اشغال نمایند.
27/مهر/1359 دشمن دوباره به سمت جاده حمیدیه حمله کرد ولی با تحمل تلفات وادار به عقب نشینی شد. اما نیرو‌های دشمن از شمال سوسنگرد (تپه‌های ا... اکبر) تا 2 کیلومتری شهر پیشروی کرد.
29/مهر/1359 نیرو‌های دشمن با پشتیبانی 20 تانک به نیرو‌های خودی حمله و آن‌ها را مجبور به عقب نشینی کرد.
30/مهر/1359 تا 22/آبان/1359 حملات متعدد دشمن جهت اشغال سوسنگرد از محور‌های مختلف با پایمردی و مقاومت رزمندگان ناکام ماند. حملات هوایی دشمن به شهر و مواضع رزمندگان بطور مداوم ادامه دارد.
نیرو‌های مردمی از جمله گروه‌هایی از فارس، تهران، لرستان، آذربایجان و خوزستان با مقاومت خود از شهر و مناطق اطراف آن محافظت می‌کنند.
23/آبان/1359 از اولین ساعات، دشمن با آتش سنگین توپخانه و نیروی هوایی، سوسنگرد را کوبید و نزدیک ظهر از سمت کرخه خود را به جاده حمیدیه – سوسنگرد رسانید و با تصرف ابوحمیظه (جنوب و شرق)، دهلاویه (غرب) و ارتفاعات ا... اکبر (شمال) شهر را از همه طرف محاصره کرد. مقاومت‌های شدیدی به خصوص در ابوحمیظه و دهلاویه از سوی نیرو‌های پاسدار و مردمی که از استان آذربایجان، فارس، خوزستان و لرستان خود را به منطقه رسانده بودند، صورت پذیرفت. اما حجم آتش شدید دشمن و تانک‌های انبوه دشمن هرگونه مقاومتی را ناکام گذاشت. عراقی‌ها با شلیک مستقیم تانک روستای ابوحمیظه را به ویرانه‌ای تبدیل کردند و بیش از 50 نفر از اهالی بی دفاع روستا را به شهادت رساندند.
گروه المهدی (عج) تبریز (آذربایجانی‌ها) به فرماندهی شهید علی تجلایی برای نجات سوسنگرد از دهلاویه عقب نشینی کرده و وارد سوسنگرد می‌شوند.
24/آبان/1359 در ساعت 16 بخشی از نیرو‌های لشکر 9 زرهی با تانک‌های خود به بخش شرقی شهر وارد شدند. از سمت غرب نیز دشمن با عبور از دهلاویه به 4 کیلومتری شهر رسیدند. کمبود شدید مهمات و عدم امکان انتقال مجروحین، رزمندگان را به شدت در فشار گذاشته بود و شدت آتش دشمن مانع فرود هلی کوپتر‌ها برای کمک رسانی می‌شد.
25/آبان/1359 مدافعان شهر متشکل از عشایر عرب بومی، سپاهیان، عناصر ژاندارمری و نیرو‌های مردمی باقی مانده با نوشتن وصیت نامه یا وصیت به همدیگر (حدود 300 نفر) در گروه‌های 9 نفره سازماندهی و در نقاط حساس شهر مستقر شدند. ساعاتی بعد شهر تبدیل به صحنه رزم رزمندگان با تانک‌های بعثی به خصوص در بخش شرقی شهر گردید و دشمن در پناه آتش شدید تانک‌ها خیابان به خیابان جلو می‌آمد. هر لحظه بر تعداد مجروحان و شهداء افزوده می‌شود، دیوار فولادین تانک‌های دشمن و رزمندگان شجاع از سپاه، بسیج، ژاندارمری و ارتش به نبرد نابرابر مشغولند. هیچ کس احتمال زنده ماندن خود را نمی‌دهد.
26/آبان/1359 طرح شکستن محاصره سوسنگرد در جلسه‌ای با شرکت نماینده حضرت امام (ره) در شورایعالی دفاع (مقام معظم رهبری) رئیس جمهور وقت، فرماندهان نیرو‌های مسلح و استاندار خوزستان آماده می‌شود. اما نگرانی برعدم اجرای طرح (همانند قبل) به علت کارشکنی بنی صدر خائن بر سرنوشت شهر و رزمندگان آن سایه انداخته است. اطلاع رسانی‌های نماینده حضرت امام (ره) و آیت اله شهید مدنی به حضرت امام (ره) و درخواست از معظم له برای صدور دستور، منجر به ابلاغ فرمان تاریخی حضرت امام (ره) در شب 26 آبان ماه مبنی بر «تا فردا سوسنگرد باید آزاد شود» گردید. با مدیریت و نقش بی بدیل نماینده حضرت امام «مقام معظم رهبری»، سرانجام ساعت 6:30 بامداد عملیات شکست محاصره و آزادسازی بخش‌های اشغالی شهر با شرکت رزمندگان سلحشور تیپ‌های 2 و 3 لشکر 92، پاسداران، بسیجیان، جهاد سازندگی و نیرو‌های ستاد جنگ‌های نامنظم و با حمایت هوانیروز از محور حمیدیه-ابوحمیظه آغاز شد و سرانجام در ساعت 14:30 نیرو‌های اسلام موفق شدند با انهدام وسیع نیرو‌ها و تانک‌های دشمن، فاتحانه وارد شهر شده و مدافعین جان بر کف شهر را در آغوش بگیرند.
بدینگونه شهر سوسنگرد، به «شهر عاشقان شهادت» اشتهار یافت.
انتهای پیام/ 112

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1073619/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شیرین‌ترین و تلخ‌ترین اتفاقات سال 1403 از نظر محسن هاشمی

بیانیه وزارت امور خارجه به مناسبت سال‌روز جنایت رژیم صهیونیستی در حمله به سفارت ایران در دمشق

اقدام فوری باشگاه فولاد خوزستان برای فراهم کردن شرایط حضور بانوان در ورزشگاه

داوران بازی تراکتور - استقلال و پرسپولیس - استقلال خوزستان معرفی شدند

داوران بازی تراکتور – استقلال و پرسپولیس – استقلال خوزستان معرفی شدند

تلاس برای مهار سریع آتش‌سوزی محدود در تالاب میانگران ایذه

کاپیتان پرسپولیس به میادین باز می گردد

تصادف شدید در جاده شهیون 7 مصدوم برجای گذاشت

پیگیری استاندار خوزستان برای مهار سریع آتش‌سوزی در تالاب میانگران ایذه

تصادف 2 خودرو در محور شوش به اهواز 9 مصدوم بر جای گذاشت

سامانه بارشی خوزستان را در بر می‌گیرد؛ هشدار رگبار، تگرگ و گردوخاک

آتش‌سوزی منزل مسکونی در دزفول 2 مصدوم بر جای گذاشت

ظهره‌وند: ایران، اوکراین نیست/ آمریکایی‌ها دچار خطای محاسباتی شده‌اند

وقوع آتش‌سوزی در تالاب میانگران

تقی و جمیله پایتخت: هیچکس پول نداده که داخل پایتخت بازی کنه

ریشه در طوفان»؛ روایتی از زندگی مجاهدانه شهید حاجی‌رحیمی

لغو شدن مراسم عروسی در آرایشگاه

بودار کردن گاز طبیعی؛ مشکلات و راهکارها

ورود سامانه بارشی به خوزستان

گزینه اول جانشینی کونسیسائو در میلان

غیبت مهاجم خبرساز در تمرین استقلال

مصرف بنزین 16 درصد رشد یافت

عشق به زبان شعر نو در «مروارید عشق»

امیر کویت خطاب به پزشکیان: به هیچ کشوری اجازه نمی‌دهیم از خاک ما اقدام تجاوزکارانه انجام دهد

بقائی: سبزی طبیعت را به روزهای بعد هم ببریم

پزشکیان از رئیس دولت امارات برای سفر به ایران دعوت کرد

نتایج بازی های رفت پرسپولیس در 6 هفته پایانی

هوای بارانی مهمان خوزستان شد

استقلال شرایط پرسپولیس را برای کسب سهمیه تعیین می‌کند

سوت بازی بزرگ تبریز در دستان موعود

اسامی غایبان پرسپولیس مقابل استقلال خوزستان

اسکان 20 هزار خانوار در پایگاه‌های نوروزی در خوزستان

مسیر پر چالش پرسپولیس؛ فرصت‌های از دست رفته برای قهرمانی!

پیش بینی هواشناسی خوزستان 24 ساعت آینده | وضعیت آب و هوا خوزستان فردا پنجشنبه 14 فروردین ماه 1404 | آب و هوای اهواز در روز چهارده بدر + هواشناسی اهواز

31 هزار نفر از سد کرخه در اندیمشک بازدید کردند

تصادف در جاده شهیون، 7 مصدوم برجای گذاشت

کمربند سبز اهواز؛ امیدی برای آینده‌ای پایدار

قدیم ها تا بزرگتر خونه سر سفره نمی اومد غذا نمی خوردن

مدیریت استرس و اضطراب در سالمندی؛ راهکارهایی برای سالمندان و خانواده‌ها

داستان جدید جناب خان و با خانم مشاور

سخت ترین سکانس سریال «دلدادگان» از نظر «سامان صفاری»

میلیاردر چینی صنعت بیت‌کوین در مسیر سفر فضایی قطبی

بهبود میزان موفقیت «آی‌وی‌اف» با کمک هوش مصنوعی

حکم تبرئه دنی آلوز زیر سوال رفت

آنچلوتی: هرگز فکر نمی‌کردم کلاهبردار باشم!

لالیگا دوباره یقه بارسلونا را گرفت؛ اسناد مالی تایید نشد!

نسخه ویژه یک اقتصاددان برای سرمایه‌گذاری مولد

افزایش حدود 3 میلیون لیتری تولید بنزین در پالایشگاه آبادان

شتاب در توسعه صنعت گاز؛ تمرکز بر پروژه‌های کلیدی و توان داخلی

صحبت های شنیدنی دکتر الهی قمشه ای