پیام خوزستان

آخرين مطالب

تولید گرافیت از ضایعات چوب، تایر و کاه علمي

تولید گرافیت از ضایعات چوب، تایر و کاه
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا /گرافیت ماده‌ای ارزشمند و پرکاربرد در صنعت است که عمدتاً از منابع تجدیدناپذیر مانند نفت و زغال‌سنگ به دست می‌آید. اما استخراج این منابع علاوه بر هزینه‌های بالا، اثرات زیست‌محیطی قابل‌توجهی دارد. در همین راستا، گروهی از پژوهشگران ایرانی راهی برای تولید گرافیت از مواد دورریختنی مانند پسماند چوب، تایرهای فرسوده و کاه یافته‌اند.
امروزه بیشتر گرافیت مورد استفاده در صنایع، از منابع فسیلی به دست می‌آید که علاوه بر محدودیت‌های تأمین، فرآوری آن‌ها نیازمند انرژی بالایی است. از طرفی، گرافیت در صنایع الکترونیک، خودروسازی، تولید باتری و بسیاری دیگر کاربرد دارد، به همین دلیل تقاضای آن روزبه‌روز در حال افزایش است. این موضوع، پژوهشگران را بر آن داشته تا به دنبال روش‌های جایگزین و پایدارتری برای تولید گرافیت باشند. یکی از گزینه‌های موردتوجه، استفاده از مواد زیست‌توده‌ای مانند ضایعات کشاورزی و صنعتی است که به‌وفور در طبیعت یافت می‌شوند و می‌توانند جایگزین مناسبی برای مواد اولیه فسیلی باشند.
زیست‌توده‌ها، از جمله کاه، چوب و برخی پسماندهای صنعتی، حاوی درصد بالایی از کربن هستند. این ویژگی آن‌ها را به گزینه‌ای مناسب برای تولید گرافیت تبدیل می‌کند. در حال حاضر، بخش عمده‌ای از این مواد بدون استفاده باقی می‌مانند یا سوزانده می‌شوند که نه‌تنها هدررفت منابع را به دنبال دارد، بلکه موجب آلودگی محیط‌زیست نیز می‌شود. با استفاده از این ضایعات برای تولید گرافیت، علاوه بر کاهش وابستگی به منابع فسیلی، می‌توان میزان آلودگی را نیز به حداقل رساند.
در همین راستا، مرتضی قلی‌زاده، دانشیار دانشکده مهندسی شیمی و نفت دانشگاه تبریز، همراه با یکی از همکاران خود و با همکاری دانشگاه محقق اردبیلی، پژوهشی را برای بررسی امکان تولید گرافیت از ضایعات چوب صنوبر، تایر و کاه انجام داده‌اند. آن‌ها در این پژوهش به دنبال راهکاری بوده‌اند که با استفاده از این مواد زائد، گرافیتی با ویژگی‌های مطلوب و کاربردی تولید شود.
برای انجام این تحقیق، نمونه‌هایی از چوب صنوبر، تایرهای فرسوده و کاه در دماهای مختلف بین 500 تا 800 درجه سانتی‌گراد و در مدت‌زمان 20 دقیقه حرارت داده شدند. این فرآیند که اصطلاحاً «تفکافت» نامیده می‌شود، باعث تبدیل مواد آلی به کربن می‌شود. پژوهشگران در این مطالعه بررسی کردند که تغییر دما چه تأثیری بر کیفیت و ساختار ماده تولیدشده دارد.
نتایج این پژوهش نشان دادند که هرچه دمای تفکافت افزایش یابد، میزان کربن در ماده نهایی بیشتر شده و در عوض، میزان عناصر دیگر مانند هیدروژن، نیتروژن، گوگرد و اکسیژن کاهش می‌یابد. همچنین، بررسی ساختار مواد به‌دست‌آمده نشان داد که در دمای 800 درجه سانتی‌گراد، ساختار کربنی شکل‌گرفته شباهت بیشتری به گرافیت تجاری دارد.
بررسی‌های انجام‌شده با روش‌های طیف‌سنجی و پراش پرتو ایکس نشان داد که در دماهای بالا، ترکیبات آروماتیک (حلقه‌های کربنی منظم) در ماده نهایی بیشتر شده و این امر موجب افزایش کیفیت گرافیت تولیدی شده است. همچنین، آزمایش‌های حرارتی مشخص کرد که ماده تولیدشده در دمای بالاتر، پایداری حرارتی بیشتری دارد و در برابر حرارت مقاوم‌تر است.
اهمیت این یافته‌ها در آن است که نشان می‌دهند می‌توان از ضایعاتی که معمولاً به‌عنوان زباله در نظر گرفته می‌شوند، برای تولید یک ماده ارزشمند صنعتی استفاده کرد. این روش نه‌تنها به کاهش هزینه‌های تولید گرافیت کمک می‌کند، بلکه از لحاظ زیست‌محیطی نیز روشی پایدارتر محسوب می‌شود.
از سوی دیگر، استفاده از منابع تجدیدپذیر برای تولید گرافیت می‌تواند وابستگی صنایع به مواد اولیه فسیلی را کاهش داده و به توسعه پایدار کمک کند.
نتایج این تحقیق در فصلنامه «پژوهش‌های کاربردی در شیمی» وابسته به دانشگاه آزاد اسلامی واحد تهران شمال، منتشر شده اند. انتشار این نتایج می‌تواند زمینه‌ساز تحقیقات بیشتر و گسترش استفاده از مواد تجدیدپذیر در تولید گرافیت و سایر مواد کربنی باشد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1074935/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

به اندازه شاعران جهان تعریف از شعر داریم

تصاویری از تجمع مخالفان مذاکره ایران و آمریکا مقابل ساختمان وزارت خارجه

موزه های دفاع مقدس و مقاومت تاثیر بسیاری در جامعه خواهد داشت

ایجاد بخش nicu در ایذه و باغملک/ مشکلات بهداشت و درمان حوزه منگشت حل خواهند شد

تامین 6 دستگاه آمبولانس برای حوزه منگشت

ترامپ از آزادی شهروند آمریکایی در روسیه تشکر کرد

موزه دفاع مقدس می‌تواند منشأ تربیت نسلی آگاه و انقلابی باشد

ظهور حق و نابود شدن باطل باید در بستر هنر انقلاب معنا پیدا کند

ظهور حق و نابودی باطل باید در بستر هنر انقلاب معنا پیدا کند

«احمد مناصره» از زندان رژیم صهیونیستی آزاد شد

موزه دفاع مقدس و مقاومت قزوین نیازمند هم‌افزایی همه‌جانبه دستگاه‌های استان است

مخالفت عجیب جواد لاریجانی با مذاکره ایران و آمریکا در عمان/ توافق هم بکنیم ممکن است هیچ پایه ای نداشته باشد/ با ترامپ باید نقد معامله کرد

کارگردان ایرانی درگذشت

بررسی نقش های شهاب حسینی

فرزاد زنده است؟

اتصالی برق در بیمارستان شادگان

میلیتائو، جام جهانی باشگاه‌ها را هم از دست داد

گاریدوی ناکام در پرسپولیس ناجی الاتحاد شد

پیشکسوت چوگان: نبود امکانات این ورزش را در آستانه تعطیلی قرار داده است

میثم صالحی: باید یک مدت والیبال بازی نکنم

تکلیف آخرین کاراته‌کای اعزامی به تاشکند مشخص می‌شود

کربکندی: عابدزاده الان بازی می‌کرد، 300 میلیارد می‌ارزید

آکسیوس: ایران به یک توافق موقت با آمریکا فکر می‌کند

شمخانی: وزیر خارجه ایران با ابتکارات و اختیارات کامل و برای مذاکره غیر مستقیم به عمان می رود

ایستگاه فضایی بین‌المللی، مهمان سیاره زهره شد

تصویب طرح احداث بیمارستان 370 تختخوابی در ایذه/ تأمین 6 دستگاه آمبولانس برای حوزه منگشت

نقی برای شناختن دولت، پیشنهاد بساط دود و دم داده!

امین حیایی و ستاره پسیانی در اکران مردمی«کوکتل مولوتف»

واکنش جالب پیمان یوسفی به صحبت‌های علی مغانی درباره گواردیولا

زمان دقیق بازگشت طارمی به ترکیب اینتر مشخص شد

حمله به قهرمان 74-کیلوگرم روی سکو!

اطلاعیه باشگاه استقلال درباره نتایج هفته‌های اخیر

همه چیز درباره زمان مناسب جراحی لوزه در کودکان و بزرگسالان

توانیر: تغییر ساعت، مصرف برق را به اندازه یک نیروگاه اتمی کم می‌کند

شاعرانه/ از که دورم‌ که به خود ساختنم دشوار است

حسین شریعتمداری: «مذاکره غیرمستقیم با آمریکا» بیرون و خارج از اشراف و اطلاع حضرت آقا صورت نمی‌پذیرد

سخنگوی وزارت خارجه ایران: گفت‌وگوهای شنبه، آزمونی برای سنجش نیت و جدیت آمریکا است

لاریجانی: ترامپ باید در دادگاه لاهه محکوم شود / بجای مذاکره، می‌توانستیم نظراتمان را به عمان بدهیم، آنها به آمریکا بدهند

محمودی: مذاکره بر سر خطوط قرمز ایران امکان‌پذیر نیست

تاثیر عجیب نقی معمولی بر ترافیک شهر تهران!

بچه هارو به پول فروختی نقی؟

قدرت عضلانی بالا با کاهش خطر ابتلا به دیابت نوع 2 مرتبط است

استاندار خوزستان: فولاد خوزستان الگویی موفق در مسئولیت‌ اجتماعی است

اینفوگرافی/ 6 نشانه که ممکن است به بیماری کلیوی مبتلا باشید!

آموریم: دیدار برگشت سخت خواهد بود

روز باشکوه گلر جوان؛ کلین‌شیت در اولین بازی ملی

اظهارات اوگویف پس از نخستین قهرمانی در اروپا

ایران یک سوم ظرفیت زعفران تولید می‌کند

بدبینی نایب‌رئیس کمیسیون امنیت ملی مجلس به ایالات‌ متحده

وضعیت نگران‌کننده آلودگی هوا در خوزستان؛ آبادان و خرمشهر در شرایط خطرناک