بزرگنمايي:
پیام خوزستان - به گزارش خبرنگار حوزه اندیشه خبرگزاری تقریب، چهل و ششمین جلسه از سلسله نشستهای تخصصی “امت همدل” با عنوان “روز جهانی قدس؛ چشمانداز معادلات منطقهای” با حضور اساتید و صاحبنظران برگزار شد.
در ادامه، خلاصهای از این نشست تخصصی میآید:
، قائممقام جمعیت دفاع از ملت فلسطین و دبیر نشست، در ابتدای این نشست اظهار کرد: قدس، قبله نخست مسلمانان، دومین مسجد مهم جهان اسلام و سومین زیارتگاه اسلامی محسوب میشود.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
اساساً محل معراج پیامبر (ص) بوده و محل حیات و ممات پیامبران زیادی در این منطقه بوده است. از لحاظ شرایط ژئوپولیتیک، یعنی جغرافیای سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و حتی نظامی، منطقه قدس بسیار حائز اهمیت است.
وی افزود:فلسطین مسئله اول در میان همه موضوعات مشترک کشورهای جهان اسلام محسوب میشود. اشغال سرزمین فلسطین یک حادثه بینظیر و بیبدیل در تاریخ است که با کشتار، جنایات، ظلم و اهانت مستمر به قبله اول مسلمانان همراه بوده است. بسیاری از مراکز دینی طی این سالها مورد تهاجم قرار گرفته، مورد اهانت واقع شده و حتی در آستانه تخریب قرار گرفتهاند. اساساً رژیم صهیونیستی در حساسترین منطقه جهان اسلام قرار گرفته است و میتوان گفت چنان خنجری در پهلوی جهان اسلام فرو رفته که آثار متعددی را بر منطقه تحمیل کرده است.
دکتر شاهدی تأکید کرد: صهیونیسم بینالمللی یک خطر بزرگ اخلاقی، سیاسی، اقتصادی و نظامی برای منطقه و جهان محسوب میشود. اگر این رژیم در منطقه و جهان حضور نداشت، قطعاً شرایط متفاوتی را تجربه میکردیم. هزینههای مالی و انسانی منطقه به دلیل وجود رژیم صهیونیستی بسیار افزایش یافته است، اما این تمام ماجرا نیست.
وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی از همان ابتدای تأسیس خود حتی به قطعنامههای سازمان ملل هم اهمیتی نداد. بر اساس قطعنامه 181 قرار بود 54 درصد از این سرزمین در اختیار رژیم صهیونیستی قرار گیرد، اما این رژیم به صورت مستمر و از طریق جنگهای متعدد، چیزی حدود 90 تا 95 درصد این سرزمین را به تصرف خود درآورده و تازه به همین میزان هم اکتفا نکرده است.
قائممقام جمعیت دفاع از ملت فلسطین خاطرنشان کرد: امروز رژیم صهیونیستی به دنبال تحقق ایده اسرائیل بزرگ است؛ یعنی تصاحب بخشهایی از سوریه، لبنان، اردن، عراق، و حتی بخشهایی از مصر و عربستان. این پروژه در راستای تحقق شعار “نیل تا فرات” تعریف شده است. به همین دلیل، امروز که در آستانه روز جهانی قدس قرار داریم، باید تلاش کنیم تا موضوعات مرتبط با این محور را واکاوی کنیم.
وی در پایان گفت: قدس کانون حوادث در غرب آسیا است و میتوان گفت که معاهدههایی چون “سایکس-پیکو” و “اعلامیه بالفور” نیز در همین راستا تعریف شدند. امروز رژیم صهیونیستی نقش و وظیفهای برای غرب در منطقه ایفا میکند.
دکتر حسین رویوران ، استاد دانشگاه و معاون سیاسی جمعیت دفاع از مردم فلسطین، در ادامه این نشست اظهار کرد: ببینید، قدس و مسجد الاقصی جایگاه ویژهای در دین اسلام دارند. اولاً پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم در 23 سال از بعثت تا شهادت، 13 سال در مکه به سمت مسجد الاقصی نماز خواند. دو سال هم در مدینه، در سال دوم هجری، در مسجد قبلهتین مدینه، این قبله تغییر پیدا کرد.

وی افزود: بحث دومی که در نگاه دینی وجود دارد، بحث عروج پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم است. اسلام بر اساس منطق آمده است و با اعجاز شروع نشده، مانند حضرت موسی علیهالسلام که با اعجاز شروع شد، یا حضرت عیسی علیهالسلام که با اعجاز شروع شد. اکثر انبیا با اعجاز شروع کردند، اما اسلام با منطق آغاز شد. این معنایش این نیست که اسلام خالی از بزرگترین معجزه نبوده. یکی از بزرگترین معجزات اسلام این است که پیامبر اکرم صلیاللهعلیهوآلهوسلم به عرش الهی عروج کرد. این عروج معجزه بود؛ یعنی قانون علت و معلول کنار گذاشته شده بود و معنیش این است که اتفاقی خارقالعاده و نه بر اساس عادت و علت و معلول معمولی رخ داده است.
رویوران تصریح کرد: قرار دادن این مسئله در این راستا بود که این منطقه آبستن حوادث بسیار مهمی خواهد بود و امت اسلامی باید نسبت به آن حساس باشد. این جایگاه به قدس داده شده است که ما درک کنیم و بر اساس این درک متفاوت برخورد کنیم.
وی ادامه داد: زمین فلسطین، سرزمینی است که جنگهای صلیبی در آنجا به مدت 200 سال انجام شد. جالب است که تمام سواحل سوریه، لبنان، فلسطین، مصر و لیبی اشغال شده بود، اما زمانی که در فلسطین جنگها به پایان رسید، تمام اشغالهای دیگر از هم پاشید. این نشان میدهد که فلسطین کانون حوادث در منطقه جنوب غرب آسیاست و این امر دینی است که هیچ مسلمانی نمیتواند نسبت به آن بیتفاوت باشد. این جایگاه، جایگاه ویژهای است و یکی از دلایل اینکه امام رحمتاللهعلیه روز قدس را در شریفترین اوقات سال، یعنی در دهه آخر ماه مبارک رمضان اعلام کردند، برمیگردد به این جایگاه دینی که قدس و مسجد الاقصی دارد.
رویوران در ادامه به آیهای از سوره اسراء اشاره کرد و گفت: پیرامون آن، ما آیهای در سوره اسراء داریم که میفرماید: سُبْحَانَ الَّذِی أَسْرَى بِعَبْدِهِ لَیْلاً مِّنَ الْمَسْجِدِ الْحَرَامِ إِلَى الْمَسْجِدِ الأَقْصَى الَّذِی بَارَکْنَا حَوْلَهُ این آیه نشان میدهد که تمامی سرزمین فلسطین منطقهای مبارک است. قدس و پیرامون آن ویژگیهای بسیار بالایی دارند که در نگاه دینی مسلمانان باید مورد توجه قرار گیرد. این زمین مقدس است و از ویژگیهای مکه برخوردار است، جز بحث امنیت که در مکه سرزمین امن است، اما در قدس این مسئله وجود ندارد. از لحاظ جایگاه و تقدس، قدس و پیرامون آن از ویژگیهای ویژهای در نگاه دینی برخوردار است که هیچ مسلمانی نمیتواند این نگاه را در رفتار خود نادیده بگیرد.
حسین کنعانی مقدم، کارشناس ارشد مسائل خاورمیانه، اظهار کرد: من معتقدم که ما وارد یک عصر جدیدی از تحولات منطقهای شدیم. بعد از طوفان الاقصی، به نظر میرسد که ما به عصر بازگشت داریم، برمیگردیم به عصر بازگشت یا دوره بازگشت؛ یعنی اینکه همه فلسطینیها باید به سرزمین خود برگردند. این بر اساس حقی است که برای مردم فلسطین قائل شدهاند، و سازمانهای جهانی هم به آن توجه دارند. یعنی دورهای که فقط فلسطینیها از سرزمین خود دفاع نمیکنند، بلکه اکنون دوره تهاجم و آفندی علیه رژیم صهیونیستی آغاز شده است. این تغییرات میتواند نظام بینالملل را به دو بخش تقسیم کند: قبل از طوفان و بعد از طوفان.
وی افزود: این موضوع در رابطه با روز قدس هم شاید مصداق پیدا کند. میتوانیم بگوییم که یوم القدس قبل از طوفان الاقصی و یوم القدس بعد از طوفان الاقصی است. این تغییرات جدی است، ما شاهد هستیم که زمانیکه حضرت امام خمینی (ره) ایشان وقتی دکترین خود را برای روز قدس مطرح میکنند، اولاً تأکید دارند که حرکت مردمی باشد و مردم باید به صحنه بیایند. مردم فلسطین باید وارد شوند و مردم جهان هم در این مسئله ورود پیدا کنند.

کنعانی مقدم ادامه داد: امروز شاهد هستیم که این حرکت همچنان با سرعت پیش میرود. روز قدس، به یک روز جهانی تبدیل شده و جنبشهای اجتماعی در سراسر دنیا، از آمریکای لاتین گرفته تا کشورهای مختلف، در دفاع از ملت فلسطین ظهور و بروز پیدا کردهاند. در ماه مبارک رمضان و در سطح جهانی، ایدئولوژیهایی که در بحث فلسطین مطرح شده بود، مانند سوسیالیستها، کمونیستها، پانعربها و حتی مائوئیستها، کنار رفتهاند و اکنون فقط اسلام است که میتواند این حرکت را با شعار ‘اللهاکبر’ پیش ببرد. بحث جهادی به عنوان مسئله اصلی مطرح شده است.
وی در ادامه گفت: ترامپ که با تفکر ترامپیسم آمده و عقبه ایدئولوژیکیاش اوانجلیستها هستند، عمدتاً پروتستانهایی که در آمریکا در مقابل کاتولیکها قرار دارند، عملاً صهیونیست مسیحی را شکل دادهاند. اینها با همان تفکر، که شما هم اشاره کردید، به دنبال آمادهسازی زمینه برای بازگشت مسیح و تأسیس پادشاهی یهود هستند. آنها معتقدند که باید مسجد الاقصی تخریب شود، معبد سلیمان ساخته شود و پادشاهی یهود برقرار گردد. مسیحیت هم شریک این پروژه خواهد بود.
کنعانی مقدم همچنین افزود:این تفکر در موضعگیریهایشان نسبت به اسلام نیز انعکاس دارد. آنها میگویند موعود جهانی که ما از آن صحبت میکنیم، خواهد آمد و جهان را پر از عدل و داد خواهد کرد. آنها اعتقاد دارند که این موعود، از طرف صهیونیستهای مسیحی خواهد آمد و خود صهیونیستها نیز با همین تفکر، سیاستهای خود را پیش میبرند. به همین دلیل ترامپ به عنوان نماینده این تفکر، کاملاً از رژیم صهیونیستی حمایت میکند.
وی ادامه داد: نتانیاهو، نه تنها نخستوزیر رژیم صهیونیستی است، بلکه به عنوان یک ایدئولوگ با تولید فکر و اندیشه، آمریکاییها را هدایت میکند به سوی یک جنگ تمدنی و مذهبی علیه اسلام. هدف اصلی او به نظر میرسد اسلامهراسی، ایرانهراسی و شیعههراسی باشد. به همین دلیل در پاسخ به سوال شما، صحبتهایی که وزیر دفاع آمریکا و دیگر مقامات در لابیهای مختلف مطرح میکنند، نشانه این است که آقای ترامپ با آقای زلنسکی در مذاکرات خود از موضع قدرت صحبت میکند. آنها میگویند آتشبس در غزه باید برقرار شود یا نشود، صلح در اوکراین باید انجام شود یا نشود و ایران باید تسلیم شود. این تفکر از یک عقبه ایدئولوژیکی برخوردار است.»
کنعانی مقدم در پایان اظهار داشت: ترامپ به عنوان یک منجی پیش از مسیح در افکار عمومی آمریکا شناخته میشود و سیاستهای او در حمایت از رژیم صهیونیستی به شدت قوی است. در نتیجه، اولویت ترامپ تأمین امنیت رژیم صهیونیستی است و اولویت ما طبق دکترین حضرت امام(ره)، مسئله فلسطین است.
در ادامه این نشست، مجتبی فردوسیپور ، رئیس مرکز مطالعات غرب آسیا و شمال آفریقای وزارت امور خارجه، اظهار داشت: اخیرا سه حادثه و سه واقعه حائز اهمیت اتفاق افتاد که عبارتند از طوفان الاقصی، طوفان احرار و سومی که من تعبیر به طوفان دوم میکنم و شگفتیساز بود، تشییع جنازه باشکوه پیکر پاک رهبران مقاومت، مخصوصاً دبیرکل حزبالله لبنان بود.

وی افزود: بنابراین این سه اتفاق بیانگر آن است که ما بر اساس بیانات و راهنماییهای مقام معظم رهبری وارد یک عطف تاریخی و پیچ تاریخی مهم شدهایم. ایشان به عنوان شاهکلید در بیانات خود درباره توصیف طوفان الاقصی فرمودند که این طوفان در حقیقت وضعیت رژیم صهیونیستی را به قبل از وضعیت کنونیاش برگرداند. اگر جنگهای کلاسیک را یادآوری کنیم یا توافقاتی که با اسرائیل شکل گرفت تا اسرائیل بتواند تکوین پیدا کند و دولت صهیونیستی شکل بگیرد، این اتفاق هرگز نیفتاد و طوفان الاقصی ثابت کرد که آنچه جهان عرب از طریق جنگهای کلاسیک و توافقات کمپ دیوید، وادی عرب و اسلو به دنبال آن بودند، که بتوانند حداقلهایی از مرزهای 67 را برای وضعیت فلسطین احیا و اثبات کنند، امروز نشان میدهد که اسرائیل به وضعیت قبل از 48 برگشته است.
فردوسیپور ادامه داد: بیانات مقام معظم رهبری که رمز طوفان الاقصی و اثربخشی آن در عمق راهبردی رژیم صهیونیستی است، به ایجاد یک شکاف عمیق در این رژیم اشاره دارد و نشان میدهد که پیروزی مقاومت و جبهه مقاومتی برای اولین بار هم از نظر اقدام جنگ ترکیبی و هم از نظر جنگ شناختی و استفاده از فناوریهای نوین، جنگ چند جبههای را به نمایش گذاشت.
وی گفت: اگر ما بخواهیم به مسئله فلسطین و آزادسازی کامل فلسطین اشغالی وارد شویم، طبیعتاً باید به نقطه صفر برگردیم؛ یعنی نقطهای که از وضعیت بعد از سایس پیکو، وعده بالفور و ... که به شکلگیری رژیم صهیونیستی آغاز شد و جنگهای فلسطین تا 1946 ادامه یافت. امروز میبینیم که رژیم صهیونیستی با متحد استراتژیک خود، ایالات متحده آمریکا، به دنبال آغاز سایس پیکو 2 هستند.
وی افزود: امروز میبینیم که تمام توافقاتی که در حوزه فلسطین از 1979، از جمله توافق کمپ دیوید، شکل گرفته بود، با اقدامات جدید اسرائیل مانند معبر فلدیلفیا به کل باطل شده و بنیان آن سست شده است. اسرائیل در حال ایجاد نقاط حائل جدید در کرانه غربی و مناطق جدیدی در سوریه و لبنان است که به زعم باطل آنها، در قالب سایس پیکو 2 یا تغییر نقشه خاورمیانه انجام میشود.
فردوسیپور ادامه داد: نتانیاهو از این رویکرد به عنوان نظم نوین یاد کرده است، که در حقیقت این نظم نوین از رویکرد مقاومت و مطالبهگری جهان اسلام و آزادیبخش شکل گرفته است. همانطور که تا به امروز توافقات سهگانه رژیم صهیونیستی با جهان عرب نتوانسته است تضمین امنیتی و عمق استراتژیک برای این رژیم ایجاد کند، جنگهای مقاومت معادله را به درون بازگردانده است. مقام معظم رهبری فرمودهاند که طوفان الاقصی فلش معکوسی است که اگر رژیم صهیونیستی با عمق جهان عرب همواره تهاجم میکرد، اکنون وضعیت به شکلی دیگر تغییر کرده است.»
وی در پایان گفت: نکته حائز اهمیت این است که امروز با تحقق طوفان الاقصی، فلسطین به عنوان قضیه اول جهان بدل شده است. امروز در جهان شاهد پدیدههای نوظهوری هستیم که در قالب انسان جهانی مطرح میشود. این گفتمانسازی با استفاده از فناوریهای نوین، بهویژه در حوزه جنگهای ترکیبی و هوش مصنوعی، در حال شکلگیری است. آنها به دنبال این بودند که شمع پرفروغ مقاومت را خاموش کنند، اما آنچه که اتفاق افتاده این است که صهیونیسم گامهای خود به سمت اضمحلال هر روز بلندتر برمیدارند.
انتهای پیام/