چرا مراقبت از دندان های شیری کودک حیاتی است
گفتگو
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی جندی شاپور اهواز گفت: پوسیدگی زودرس دندانهای شیری میتواند موجب اختلال در تغذیه، مشکلات گفتاری و بینظمی دندانهای دائمی شود. - اخبار استانها -
لیلا بصیر در گفتوگو با خبرنگار تسنیم در اهواز با تاکید بر نقش حیاتی دندانهای شیری در سلامت و رشد کودکان اظهار کرد: دندانهای شیری در شکلگیری صحیح تلفظ کلمات و مهارتهای گفتاری کودک نقش اساسی دارند؛ از دست دادن زودهنگام این دندانها باعث اختلال در گفتار میشود.
وی افزود: با وجود اینکه دندانهای شیری موقتی هستند، اما نقش بسیار مهمی در جنبههای مختلف رشد کودکان ایفا میکنند. دندانهای سالم و مرتب، لبخند زیبایی را به کودک هدیه میدهند و در افزایش اعتماد به نفس و بهبود تعاملات اجتماعی او اثرگذار است.
متخصص دندانپزشکی کودکان حفظ فضای مناسب برای دندانهای دائمی را یکی دیگر از دلایل اهمیت دندانهای شیری عنوان کرد و گفت: این دندانها به عنوان نگهدارنده فضا برای رویش دندانهای دائمی عمل میکنند، از بین رفتن زود هنگام آنها باعث جابجایی دندانهای مجاور و در نهایت بهم ریختگی دندانهای دائمی میشود.
بصیر افزود: با توجه به نقش دندانهای شیری در کمک به تغذیه درست و رشد مناسب کودک، سلامت این دندانها باعث میشود کودک بتواند غذا را به درستی بجود و مواد مغذی را بهتر جذب کند. البته باید از دندانهای شیری در مقابل پوسیدگی نیز مراقبت کرد چرا که پوسیدگی یا درد دندان باعث امتناع کودک از خوردن برخی غذاها و در نتیجه کمبودهای مواد مغذی در بدن وی شود.
عضو هیئت علمی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در زمینه مراقبت و پیشگیری از پوسیدگی دندانهای شیری، گفت: اهمیت بهداشت دهان و دندان از بدو تولد در کودکان بسیار حائز اهمیت است؛ پیش از رویش دندانها، باید لثههای کودک با گاز استریل یا پارچه نرم و مرطوب تمیز شود. پس از رویش اولین دندان نیز استفاده از مسواکهای انگشتی و تمیز کردن دندانها به صورت دو بار در روز توصیه میشود.
وی در خصوص استفاده صحیح از خمیر دندان برای کودکان گفت: مقدار خمیر دندان مورد استفاده برای کودکان باید بسیار کم و به اندازه یک دانه برنج باشد. اولین معاینه دندانپزشکی کودک نیز باید تا یک سالگی انجام گردد و پس از آن، معاینات دورهای هر شش ماه یکبار برنامهریزی شود.
عضو هیئت علمی گروه دندانپزشکی دانشگاه علوم پزشکی اهواز در مورد مدیریت تغذیه کودک گفت: مصرف شیر شبانه بعد از یک سالگی باید کنترل شود و پس از هر بار شیر خوردن، دهان کودک با آب تمیز شود. والدین باید از خوابیدن کودک با شیشه شیر یا نوشیدنیهای شیرین جدا خودداری کنند، زیرا این امر موجب پوسیدگی زودرس دندانها میشود.
بصیر با تاکید بر محدود کردن مصرف مواد قندی برای کودکان، ادامه داد: مصرف شیرینیها، آبمیوههای صنعتی و نوشیدنیهای قندی باید کاهش یابد؛ میان وعدههای سالم مانند میوهها، سبزیجات، پنیر، ماست و آجیل را جایگزین این مواد کنید.
وی در خصوص اقدامات مراقبتی از دندانهای کودکان، اظهار داشت: فلورایدتراپی دو بار در سال (هر شش ماه یکبار) برای کودکان توصیه میشود، زیرا به تقویت مینای دندان کمک میکند. فیشور سیلانت نیز ماده رزینی است که روی شیارهای دندانهای آسیاب قرار میگیرد و از تجمع باکتریها در آنها جلوگیری میکند. معاینات پزشکی نیز به طور منظم انجام شود.
وی با اشاره به اهمیت نظارت والدین بر مسواک زدن و استفاده از نخ دندان توسط کودکان خاطرنشان کرد: والدین باید تا سن شش سالگی بر مسواک زدن کودک نظارت کرده و در صورت نیاز برای آموزش شیوه صحیح، به او کمک کنند. استفاده از نخ دندان پس از بسته شدن فاصله بین دندانهای عقبی، باید توسط والدین برای کودک انجام شود.
بصیر تاکید کرد: با رعایت این نکات ساده اما مهم، والدین میتوانند از پوسیدگی دندانهای شیری در کودکان خود جلوگیری کرده و زمینهساز سلامت دهان و دندان آنها در آینده باشند.
انتهای پیام/
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1081444/