وقتی گوگرد هم تسلیم شد؛ سولفورزدای ایرانی جایگزین نوع آمریکایی شد
علمي
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - ایسنا /در شرایطی که برخی از تأسیسات نفتی کشورها سالها به محصولات آمریکایی وابسته بودند، شرکتهای دانشبنیان ایرانی موفق شدهاند با تولید سولفورزداهای باکیفیت و مقرونبهصرفه، نهتنها نیاز داخل را پاسخ دهند، بلکه در بازارهای بینالمللی نیز سهم قابل توجهی به دست آورند. حالا شرکتهایی از کویت، عراق و قزاقستان بهجای محصولات پرهزینه آمریکایی، نسخه ایرانی را انتخاب میکنند؛ محصولی که نهتنها گوگرد را حذف میکند، بلکه از ایجاد رسوب در تجهیزات حساس نفتی نیز جلوگیری میکند.
در شرایطی که برخی کشورها همچنان از سولفورزداهای آمریکایی در پالایشگاهها و تأسیسات نفتی خود استفاده میکنند، شرکتهای دانشبنیان ایرانی موفق شدهاند با تکیه بر دانش بومی، محصولاتی را تولید کنند که نهتنها از نظر کیفیت قابل رقابت با نمونههای خارجی هستند، بلکه در برخی موارد، جایگزین مستقیم نمونههای آمریکایی شدهاند.
عمار خونساری از محققان یکی از شرکتهای دانشبنیان در گفتوگو با ایسنا، سابقه فعالیتهای این شرکت را 40 سال دانست و گفت: زمینه تحقیقاتی این شرکت تصفیه آب و پالایش نفت است که در ابتدای فعالیت خود اقدام به تصفیه آب در این حوزه کرد و این شرکت اولین شرکتی بود که پلی آلومینیوم کلراید را به تولید رساند.
وی افزود: نیروگاه رامین و چندین نیروگاه کشور توانستند از این ماده بهرهبرداری کنند.
خونسانی اظهار کرد: بعد از آن توانستیم در صنعت تصفیه نفت وارد شویم و نسبت به حذف کلیه مواد ضد خوردگی در فاز آب و نفتی و گاز اقدام کردیم و برخی از محصولات این شرکت بالاترین گرید دانش بنیانی را دریافت کرده اند.
این محقق از صادرات این شرکت خبر داد و یادآور شد: برخی از محصولات این شرکت مانند سولفورزداهای ما یکی از بهترین محصولات ما به شمار میرون،د به گونهای که کشورهایی که از سولفورزداهای امریکایی استفاده میکردند، مانند کویت و قزاقستان از نمونه ایرانی خریداری میکنند.
وی با اشاره به مزیتهای نمونه ایرانی سولفورزداها خاطر نشان کرد: مهمترین مزیت رقابت سولفورزداهای ما قیمت پایینتر و کیفیت بالاتر نسبت به نمونههای مشابه چینی و هندی است، به گونه ای که شرکت پیمانکار عراقی که حتی نمونه امریکایی را خریداری میکنند، این محصول را از ما خریداری میکنند.
خونساری عدم ایجاد رسوب را از دیگر مزیتهای رقابتی این محصول برشمرد و گفت: این نمونه را برای شرکت بهرهبرداری زاگراس تولید کردیم و برای اولین بار ماده سولفورزدایی را تولید کردیم که در اشل صنعتی، از ایجاد رسوب جلوگیری میکند. یکی از معضلات بزرگ شرکت بهره برداری زاگرس ایجاد رسوب بود.
به گفته وی، این شرکت همچنین موفق به تولید مواد ضد خوردگی شده است که در دمای 120 درجه سانتیگراد و محیطهای بسیار اسیدی قابل استفاده هستند. این محصولات در عملیات اسیدکاری چاههای نفت، بهویژه برای احیای چاههای کمبازده یا موسوم به «چاههای مرده»، کاربرد گستردهای دارند. همچنین، پکیجهای اسیدزدایی تخصصی نیز توسط این شرکت طراحی شده و به تولید صنعتی رسیدهاند.
به گزارش ایسنا، سولفورزدایی (Desulfurization) فرایندی است برای حذف ترکیبات گوگرددار از سوختهای فسیلی. گوگرد موجود در نفت خام و گاز طبیعی هنگام سوختن به دیاکسید گوگرد (SO₂) تبدیل میشود که عامل اصلی بارانهای اسیدی و آلودگی هوا است.
روشهای اصلی سولفورزدایی شامل «هیدروژنی» (Hydrodesulfurization - HDS) به عنوان رایجترین روش صنعتی با استفاده از کاتالیست، «سولفورزدایی خشک یا جذب سطحی» (Adsorptive Desulfurization) با عنوان روشی مناسب برای موارد خاص و «سولفورزدایی بیولوژیکی» که هنوز در مرحله تحقیقاتی در برخی کشورها قرار دارد.
اهمیت استراتژیک سولفورزدایی در صنعت نفت شامل مواردی چون کاهش آلایندهها و ارتقاء کیفیت سوخت مطابق با استانداردهای یورو 5 و 6، افزایش توان صادراتی فرآوردههای نفتی ایران، کاهش هزینه پالایش با جایگزینی محصولات وارداتی و ایجاد ارزش افزوده و حمایت از شرکتهای دانشبنیان داخلی میشود.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1084441/