پیام خوزستان

آخرين مطالب

سیاره نهم اصلا سیاره نیست! علمي

سیاره نهم اصلا سیاره نیست!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خبرآنلاین /بر اساس شبیه‌سازی‌ها و شواهد جدید، ممکن است سیاره نهمی وجود نداشته باشد و بی‌نظمی‌های حاشیه منظومه شمسی علت دیگری داشته باشند.
در بخش خارجی منظومه شمسی، دور از گرما و نور خورشید، همه چیز اندکی عجیب و غریب است. در این بخش، خوشه‌هایی از سنگ‌ها در مدارهای عجیبی می‌چرخند. برخی ستاره‌شناس‌ها این رفتار عجیب را به وجود سیاره‌ای نادیده و عظیم مرتبط می‌دانند که در حاشیه‌های منظومه شمسی مخفی شده است.
تاکنون جستجوی سیاره فرضی نهم به دلایل زیاد بی‌نتیجه مانده است. یکی از این دلایل عجیب می‌تواند این باشد که سیاره نهمی وجود ندارد و هرگز وجود نداشته است؛ اما در این صورت چگونه می‌توان مدار عجیب اجرام یادشده را توجیه کرد؟ مقاله‌ای جدید راه‌حلی احتمالی دارد: ستاره‌ای بیگانه.
البته ستاره‌ی یادشده حالا در منظومه شمسی نیست. بلکه زمانی حدود میلیاردها سال پیش احتمالا از نزدیکی منظومه شمسی عبور کرد، مدار اجرام واقع در بخش خارجی منظومه شمسی را برهم‌زد و آن‌ها را به مسیرهایی عجیب فرستاد. برخی از این اجرام خارجی احتمالا در نهایت در فاصله نزدیکی از خورشید قرار گرفتند و حالا به قمرهای تبدیل شده‌اند که توسط سیاره‌های غول‌پیکر به دام انداخته شدند.
گروهی از اخترفیزیک‌دان‌ها به رهبری سوزان فالزنر به نتیجه‌گیری فوق رسیدند. آن‌ها برای بررسی تأثیر ستاره‌هایی با جرم و فاصله‌ی متفاوت بر بخش خارجی منظومه شمسی، شبیه‌سازی‌های کامپیوتری را اجرا کردند. آمیت گوویند یکی از اخترفیزیکدان‌ها توضیح می‌دهد:بهترین نتیجه‌ی سازگار برای بخش خارجی منظومه شمسی در شرایط کنونی که با شبیه‌سازی‌ها به آن رسیدیم، ستاره‌ای اندکی سبک‌تر از خورشید با حدود 0٫8 جرم خورشیدی بود. این ستاره از فاصله‌ی 16٫5 میلیارد کیلومتری خورشید که 110 برابر فاصله بین زمین و خورشید و اندکی کمتر از چهار برابر فاصله‌ی نپتون، خارجی‌ترین سیاره منظومه شمسی است، عبور کرد.
بخش زیادی از مواد داخل منظومه شمسی در یک آرایش دیسک کمابیش تخت قرار گرفته‌اند. وقتی خورشید در حدود 4٫6 میلیارد سال پیش ستاره‌ی نوزادی در حال چرخش بود، مواد حاصل از ابر گاز اطرافش به دور آن چرخیدند و باعث رشدش شدند. به‌مرورزمان این مواد چرخشی در یک دیسک مسطح شدند. این دیسک شباهت زیادی به توپ خمیر پیتزایی داشت که با چرخش به‌صورت تخت درمی‌آید.
موادی که خورشید نبلعیده بود، بعدا منظومه شمسی و تمام سیاره‌ها و سیارک‌ها و قمرها را شکل دادند. از آنجا که هیچ اتفاق مخرب بزرگی برای منظومه شمسی رخ نداد، دیسک کمابیش به همان محل قرارگیری سیاره‌ها، سیارک‌ها و قمرها گفته می‌شود.
با این‌حال بخش خارجی منظومه شمسی متفاوت است. مجموعه‌ای از سنگ‌ها در آن سوی نپتون به دور خورشید می‌چرخند که به آن‌ها اجرام فرانپتونی یا TNO می‌گویند. این اجرام در زاویه‌هایی بسیار شیب‌دار می‌چرخند. برخی از این زاویه‌ها به‌قدری شدید هستند که گویی جرم به‌جای استوا در مدار قطب‌های خورشید می‌چرخد.
به گفته‌ی برخی دانشمندان، مدار برخی اجرام فرانپتونی منطبق با تأثیر گرانشی سیاره‌ای تا پنج برابر جرم زمین است. فضا مملو از اجرام است و هرچند امروزه تقریبا هیچ ستاره‌ای در فاصله بسیار نزدیک از خورشید قرار ندارد، شاید در گذشته ستاره‌های بیشتری در نزدیکی منظومه ما بودند؛ زیرا ستاره‌ها معمولا از ابرهایی مشترک متولد می‌شوند و زندگی خود را در محیط‌های نسبتا شلوغ آغاز می‌کنند.
فالزنر و همکارانش بیش از سه‌هزار شبیه‌سازی را اجرا کردند. آن‌ها ستاره‌های مختلف و فاصله‌ی عبورشان از منظومه‌ی شمسی را اندکی دستکاری و نتایج را با مدارهای شناخته‌شده‌ و هم‌مرکز خوشه‌های TNO مقایسه کردند. براساس یافته‌ها، ستاره‌ای اندکی کوچک‌تر از خورشید که از بخش خارجی منظومه شمسی گذشت، می‌تواند عامل ایجاد مدارهای درهم‌ریخته‌ی اجرام این منطقه باشد.
عبور ستاره‌ی یادشده باعث ایجاد مدارهای عجیب اجرامی مثل 2008 KV42 و 2011 KT19 شده است که در خلاف جهت سیاره‌ها با زاویه تقریبا عمود می‌چرخند. این اجرام عامل شکل‌گیری نظریه‌هایی درباره سیاره نهم بودند. همچنین بر اساس شبیه‌سازی‌ها، تا 7٫2 درصد ازجمعیت اصلی TNO به سمت خورشید در جهت داخل منظومه شمسی حرکت کرده‌اند. سیمون پورتگیس زوارت از دانشگاه لیدن هلند می‌گوید:برخی از این اجرام احتمالا توسط غول‌های گازی به دام افتاده و به قمر آن‌ها تبدیل شده‌اند. این پدیده نشان می‌دهد چرا سیاره‌های خارجی منظومه‌ی شمسی دو نوع قمر متفاوت دارد.
پژوهش جدید هنوز با نتیجه‌گیری قطعی فاصله دارد. دلایل زیادی در توضیح اینکه چرا هنوز سیاره نهم را رصد نکرده‌ایم، وجود دارد. در وهله‌ی اول این سیاره‌ی احتمالی بسیار کم‌نور و بسیار دور است. همچنین داده‌های کافی را در اختیار نداریم؛ زیرا به سختی می‌توان اجرام دور از خورشید را رصد کرد، بنابراین داده‌های موجود احتمالا حاصل سوگیری در انتخاب هستند که تنها به داده‌های موجود با فناوری فعلی محدود هستند.
با این‌حال، ایده‌ی پرواز ستاره از کنار منظومه شمسی غیرمحتمل نیست، بلکه راه‌حلی منظم است. به گفته‌ی فالزنر، زیبایی این مدل در سادگی‌اش است؛ زیرا می‌تواند تنها با اشاره به یک دلیل به پرسش‌های بی‌پاسخ زیادی درباره منظومه شمسی پاسخ دهد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/951559/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

صحبت های جالب دکتر شکوری

حرکت روح در بدن را نمیبینی!

سفیر یمن در ایران: ما آنهایی نیستیم که در مقابل سختی ها بترسیم و عقب بنشینیم

جلسه غیرعلنی مجلس درباره نوسانات ارزی

عاملی: مسئله رفع فیلترینگ ممکن است این هفته در شورای عالی فضای مجازی به نتیجه برسد

روایت یک منبع آگاه از جزئیات جلسه کمیته بررسی رفع فیلترینگ

توصیه‌های محمد فاضلی به پزشکیان؛ نگذارید در پستوها تصمیم بگیرند

سقوط اتوبوس در محور اندیشمک – پلدختر

شروط عجیب و غریب عروس خانم!

«چشم در راه بهار» به شبکه مستند رسید

شرکت چینی در رقابت با ایلان ماسک 1000 ربات انسان‌نما می‌سازد

درهم‌تنیدگی کوانتومی زنده در کابل‌های اینترنت به دست آمد

زمان واریز عیدی 1403 بازنشستگان تامین اجتماعی مشخص شد

جت مافوق صوت چینی‌ها در آزمایش اولیه سربلند بیرون آمد/ویدیو

25 کاربرد مرتبط با هوش مصنوعی

وضعیت قرمز آلودگی هوا در 7 شهر خوزستان

عکس/ مه‌گرفتگی غلیظ و کاهش شدید دید افقی در شعیبیه شوشتر

بارش برف در سالند دزفول

جان‌باختن یک نفر در پی سقوط از کوه در باغملک

سعدالله‌یف: کشتی با کامران واقعا سخت بود

وزیر نفت سالروز ولادت حضرف فاطمه (س) و روز زن را تبریک گفت

ناگفته‌های تأمین سوخت زمستانی از سوی وزارت نفت دولت چهاردهم؛ اقدام‌ها و راهکارها

فرزند امام خمینی (ره): ایران رهبری مقاومت نوین اسلامی را برعهده دارد

ترسیدم از دستت بدم

چین 1000 ربات انسان‌نما می‌سازد

بازگشت ایده حذف 4 صفر پس از 5 سال

معادله قاچاق سوخت بی جواب است؟/ استارت تحقیق و تفحص از وزارت نفت خورد

علت سقوط اتوبوس به دره در محور پلدختر به اندیمشک

سردار احمدی‌مقدم: ارائه آموزش به دانشجویان جبهه مقاومت در دانشگاه عالی دفاع ملی/ آموزش حکمرانی از نیاز‌های اساسی کشور است

اقتصاد ایران جان گرفت یا نفس مصنوعی کشید؟

غیرحضوری شدن مدارس و ادارات در 16 شهرستان خوزستان

اطلاعیه شبانه سازمان وظیفه عمومی

مخالفت اسرائیل با آزادی مروان برغوثی اسیر برجسته فلسطینی در جریان توافق مبادله اسرا

گل دوم اتلتیکومادرید به بارسلونا توسط سورلوث

چلسی سه بازیکن می‌دهد تا کاپیتان اینتر را بگیرد!

بحران در بارسلونا؛ فلیک در دقیقه 96 به سیمئونه باخت!

شکست ناباورانه فن‌پرسی و جهانبخش مقابل انوش!

زمزمه‌های بازگشت یحیی گل‌محمدی به پرسپولیس!

میرزائیان: مدیران پرسپولیس برای خود هم جریمه درنظر گیرند

شوت دی پائول؛ گل اول اتلتیکومادرید به بارسلونا

تمرین پرسپولیس تعطیل شد

کنترل ستاره‌های سپاهان با ورود کاپیتان

مدال برنز دختر وزنه‌بردار ایران در دوضرب نوجوانان آسیا

کارشکنی مجدد صهیونیست‌ها در روند توافق با عدم آزادی برغوثی

سبقت موشک‌های یمنی از تاد آمریکایی و آرو اسرائیلی

زهرا مصطفوی دختر امام در کرمان چه گفت؟

برادران پیروانی در متن اولین پیروزی تاریخ!

صحبت‌های بازیکنان ذوب‌آهن پس از شکست دادن ملوان

زارع، سرمربی ملوان: با احترام به تیم حریف، تیم برتر میدان بودیم

گاریدو یک قدم به پایان کار در پرسپولیس