پیام خوزستان

آخرين مطالب

مهم‌ترین دلیل سقوط بشار اسد چه بود؟/ از مسئولان می‌خواستم پول‌های هزینه‌شده را پس بگیرند سیاسی

مهم‌ترین دلیل سقوط بشار اسد چه بود؟/ از مسئولان می‌خواستم پول‌های هزینه‌شده را پس بگیرند
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - مهم‌ترین دلایل سقوط دولت بشار اسد چه بود؟ چرا اسد برخلاف بهار عربی این بار مقاومت نکرد و قدرت را به راحتی به مخالفان واگذار کرد؟ ایران و روسیه به چه دلیل از حکومت در چنین شرایطی حمایت نکردند؟ چه کشور‌هایی از تغییرات اخیر در سوریه سود می‌برند؟
حشمت‌ا... فلاحت‌پیشه، نماینده پیشین مجلس در این زمینه معتقد است: «آنچه برای ایران حائز اهمیت است جبهه مقاومت است و برخلاف حزب‌ا.
بیشتر بخوانید: اخبار روز خبربان
.. که نگاه اصیلی به جبهه مقاومت دارد، این وضعیت درباره خاندان اسد وجود نداشت و هیچ‌گاه جبهه مقاومت برای اسد ریشه عمیقی نداشته است. نکته دیگر اینکه حکومت خاندان اسد در سوریه هیچ گاه یک رویه مشخص نداشت و همواره رویکرد‌های مختلفی در پیش می‌گرفت. به عنوان مثال در زمان حکومت حافظ اسد و در حالی که سوریه از ایران کمک دریافت می‌کرد، اما سوریه در بیانیه‌هایی که کشور‌های عربی علیه ایران صادر می‌کردند حضور داشت و آن را امضا می‌کرد. در چنین شرایطی جریانات جدید بر موج نارضایتی از اسد حاکم شده بودند و تغییر روشی مانند طالبان دوم در خود داده بودند. این در حالی است که جریان‌های موجود در جبهه مقاومت نیز که همواره از حکومت اسد حمایت می‌کردند، در چهارده ماه گذشته درگیری‌های جدی و کاهنده‌ای را تجربه کرده بودند و به همین دلیل نیز دیگر کشوری مانند گذشته از سوریه حمایت نکرد.» در ادامه ماحصل این گفتگو را می‌خوانید.
*مهم‌ترین دلایل سقوط دولت بشار اسد چه بود؟
مهم‌ترین دلیل سقوط دولت بشار اسد این بود که وی نتوانست یک ساختار فراگیر را در این کشور به وجود بیاورد و به همین دلیل مشکلات تأسیسی و بنیادی برای یک دولت برای پایدار ماندن مانند امنیت، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی هنوز با مشکل مواجه بود. این در حالی است که اعتماد عمومی نیز در سوریه کاهش پیدا کرده بود. در واقع آنچه در سوریه رخ داد این بود که حکومت اقلیت بشار اسد به مرور زمان اقلیت‌تر و کوچک‌تر شد و پشتوانه مردمی دولت از بین رفت. این در حالی بود که در همین مدت مخالفان دولت وی در داخل سوریه تحرکات خود را آغاز کرده بودند و از نظر نظامی نیز بیشتر مجهز شده بودند و مورد حمایت کشور‌های خارجی نیز قرار داشتند. از سوی دیگر در سال‌های اخیر سوریه به یکی از کانون‌های جنگ منطقه‌ای خاورمیانه تبدیل شده بود که این وضعیت پیامد‌های منفی و هزینه‌های زیادی برای این کشور به همراه داشت. همه این دلایل باعث شد که شرایط برای سقوط دولت بشار اسد فراهم شود و در نهایت نیز این اتفاق رخ داد.
*اتفاقی که در ماجرای سقوط اسد رخ داد سقوط زودهنگام وی بدون مقاومت و کمک گرفتن از حامیان خود مانند ایران و روسیه بود. چرا اسد برخلاف بهار عربی که مقاومت زیادی برای بقای حکومت خود کرد در روز‌های اخیر به راحتی قدرت را واگذار کرد؟
اگر واقع بینانه نگاه کنیم در بهار عربی نیز بشار اسد مقاومت نکرد، بلکه حمایت‌های کشور‌های دیگر باعث شد که وی همچنان بر مسند قدرت باقی بماند. نکته مهمی که در این زمینه وجود دارد این است که در آن مقطع زمانی نگرانی‌های بیشتری نسبت به گروه‌های تکفیری مانند داعش وجود داشت. به هر حال اگر شرایط به شکلی رقم می‌خورد که داعش در سوریه به قدرت می‌رسید احتمال اینکه ده‌ها و شاید صد‌ها هزار مردم بیگناه سوریه و منقطه به دست داعش کشته می‌شدند وجود داشت. به همین دلیل کشور‌هایی مانند ایران و روسیه مشارکت کردند تا هم جلو قدرت گرفتن داعش را بگیرند و هم اسد را در قدرت نگه دارند. اگر ایران و روسیه از اسد حمایت نمی‌کردند وی نمی‌توانست همچنان قدرت را در سوریه در اختیار داشته باشد و تاکنون سرنگون شده بود. سقوط بشار اسد برای افرادی غافلگیر‌کننده بود که درک درستی از تحولات و واقعیات سوریه نداشتند. بنده همان زمانی که به سوریه رفتم و با مقامات این کشور ملاقات کردم، سقوط اسد را پیش‌بینی می‌کردم و از مسئولان می‌خواستم پول‌های هزینه شده را از سوریه پس بگیرند. اکثر کشور‌ها تحولات سوریه را از زاویه یک رویکرد نظامی تحلیل می‌کردند. رویکردی که از ویژگی‌های تحلیل سیاسی دور بود و لذا غافلگیر شدند. دولت سوریه سال‌ها وقت داشت که یک سازوکار سیاسی، امنیتی و حقوقی را در کشور خود شکل دهد، ولی نه‌تن‌ها این سازوکار شکل نگرفت بلکه روزبه روز گروه‌های مخالف دولت تقویت شدند.
*چرا در شرایط اخیر ایران و روسیه از اسد حمایت نکردند؟
آنچه برای ایران حائز اهمیت است جبهه مقاومت است و برخلاف حزب‌ا... که نگاه اصیلی به جبهه مقاومت دارد، این وضعیت درباره خاندان اسد وجود نداشت و هیچ گاه جبهه مقاومت برای اسد ریشه عمیقی نداشته است. نکته دیگر اینکه حکومت خاندان اسد در سوریه هیچ گاه یک رویه مشخص نداشت و همواره رویکرد‌های مختلفی در پیش می‌گرفت. به عنوان مثال در زمان حکومت حافظ اسد و در حالی که سوریه از ایران کمک دریافت می‌کرد، اما در بیانیه‌هایی که کشور‌های عربی علیه ایران صادر می‌کردند، حضور داشت و آن را امضا می‌کرد. در چنین شرایطی جریانات جدید بر موج نارضایتی از اسد حاکم شده بودند و تغییر روشی مانند طالبان دوم در خود داده بودند. این در حالی است که جریان‌های موجود در جبهه مقاومت نیز که همواره از حکومت اسد حمایت می‌کردند در چهارده ماه گذشته درگیری‌های جدی و کاهنده‌ای را تجربه کرده بودند و به همین دلیل نیز دیگر کشوری مانند گذشته از سوریه حمایت نکرد. واقعیت نیز این بود که جنگ اخیر در سوریه جنگ ایران نیست و با گذشته تفاوت داشت. در گذشته ایران توانست در خاک سوریه در مقابل داعش بایستد، اما شرایط امروز متفاوت بود و جنگ اخیر جنگی نبود که منافع ایران را تأمین کند. به همین دلیل روسیه که درگیر جنگ اوکراین بود و ایران، دیگر مانند قبل منافعی در حفظ اسد نمی‌دیدند. نکته مهم دیگر اینکه وقتی ارتش سوریه در مقابل مخالفان نمی‌جنگد و صحنه را خالی می‌کند، وارد شدن به درگیری چندان عاقلانه نیست. هیچ کشوری نمی‌توانست جور فقدان ارتش سوریه را برخود هموار کند. وقتی ارتش حاضر نیست از اسد حمایت کند، دیگر انگیزه‌ای برای کشور‌هایی که قبلا حامی این کشور بوده‌اند، باقی نمی‌ماند که بخواهند به‌جای ارتش از دولت مرکزی حمایت کنند.
*چه کشور‌هایی بیشتر از تغییر حکومت اسد در سوریه سود می‌برند؟
در این زمینه می‌توان به کشور‌های آمریکا، اسرائیل و ترکیه اشاره کرد. به عنوان مثال ترکیه بلافاصله پس از سرنگونی اسد جنگ جدیدی را علیه کرد‌ها راه‌اندازی کرد و بیش از 100 حمله به خاک سوریه علیه کرد‌ها صورت داد. در آمریکا بایدن رویکرد منفعلانه‌ای نسبت به این تغییرات داشت و ترامپ نیز عنوان کرده که حمایت از حکومت جدید سوریه سودی برای آمریکا نخواهد داشت. ترامپ نگاه معامله‌گرایانه‌ای پیدا کرده است. وی پس از پیروزی در انتخابات تاکنون تنها یک بار نام ایران را به زبان آورده و آن نیز این بوده که گفته ایران و روسیه ضعیف شده‌اند. هدف وی نیز این است که از وضعیت سوریه برای تضعیف مواضع ایران در مذاکرات آینده استفاده کند. مردم سوریه خیلی زود متوجه می‌شوند که اگر اتفاقات رخ داده به سود آمریکا، اسرائیل و ترکیه تمام شود به سود منافع ملی مردم سوریه نخواهد بود. به همین دلیل سوریه باید مردمی شود و ایران نیز باید سیاست خود را به شکلی تنظیم کند که حاکمیت مردمی در سوریه تقویت شود. این در حالی است که ایران منافع و طلب‌های زیادی از سوریه دارد که باید این منافع و طلب‌های خود را دنبال کند. با توجه به شرایط موجود به نظر می‌رسد سوریه به راحتی روی آرامش را به خود نخواهد دید.
* چه چشم‌اندازی برای آینده سوریه متصور هستید؟
غلبه بر نظام سیاسی که دچار از هم پاشیدگی حاکمیتی شده راحت است، اما ایجاد و حفظ نظام سیاسی جایگزین دشوار است. این نظریه‌ای است که الان درباره سوریه صدق می‌کند. گروه‌های سیاسی مختلف که اختلافات خودشان را با هدف شکست یک دشمن مشترک کنار گذاشته بودند در سوریه فعالیت کرده بودند، ولی دیده می‌شود که اختلافات جدی هم با هم دارند. به عنوان مثال در همین روز‌های اخیر درگیری‌هایی بین کرد‌ها و تحریرالشام گزارش شده و یا در سمت دیگر علاوه بر تنوع قومی و زبانی در داخل سوریه ما می‌بینیم که همه دولت‌های منطقه منافع خودشان را دنبال می‌کنند.
باید در سوریه سازوکاری با مدیریت سازمان ملل شکل بگیرد تا دوران انتقال با محوریت خود مردم ایجاد شود. امنیت سوریه به نفع همه طرف‌هاست و ایران هم قرارداد‌های بلندمدتی با سوریه دارد و دولت بعدی سوریه طبق حقوق بین‌الملل موظف به اجرای آنهاست. شرایط سوریه با دیگر کشور‌های منطقه متفاوت است و دولت در این کشور نتوانسته به وظایف تاسیسی خود مانند امنیت، حاکمیت، تمامیت ارضی و معیشت عمل کند. من معتقدم تصمیم عدم مداخله در تحولات سوریه نشانه‌ای از تقویت عقلانیت در سیاست خارجی ایران بود و با این عقلانیت، ایران ضمن حفظ حرمت و امنیت و کمک به مدیریت اماکن مقدسه، می‌تواند منافع مشترک با سوریه تعریف کند و به این دشمنی‌های هیجانی پایان دهد. این کاری است که باید صورت گیرد. من اعتقاد دارم حتی آن بخش از گروه‌های مسلح سوریه هم که اقدامات خشنی در سفارت ایران انجام دادند، اگر از سیاست واقعی کشور اطلاع داشتند، چنین کاری نمی‌کردند، اما برخی رسانه‌های افراطی در ایران به گونه‌ای عمل می‌کردند که انگار ایران به جای بشار اسد با مخالفین می‌جنگد و این به منافع ملت آسیب می‌زند.
منبع: روزنامه آرمان ملی

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1004262/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

مثل آن چایی که می چسبد به سرما بیشتر!

معرفی کتاب "اینجا سوریه است"

کتابی که به زندگی در جنگ می‌پردازد با عنوان " ستاره می‌بارید"

شعرخوانی دلنشین باران نیکراه

خبر مهم مقام ارشد وزارت دفاع درباره ماهواره‌بر سیمرغ: به‌زودی پرتاب‌های موفق دیگری خواهیم داشت

تصاویری از خنده‌ها و خوش و بش پزشکیان، اژه‌ای و آملی لاریجانی

قالیباف از همه عوامل در جریان بررسی بودجه 1404 تشکر کرد

معاون عراقچی: روابط ایران و ترکمنستان از عوامل خارجی تاثیر نمی‌پذیرد

روایتی درباره تهدید سردار سلیمانی از سوی اسرائیل و واکنش او

روسیه: استفاده از مکانیسم ماشه علیه ایران، غیرقانونی است

بازدید رئیس‌جمهور از نمایشگاه توانمندی بخش صمت در رشد اقتصادی

اظهارات رئیس قوه قضاییه درباره برخورد با مفسدان

شمخانی: با هر نوع تجاوز به هر سفارتی مخالفم

فعال اصولگرا: احتمال قیام مردم سوریه زیاد است

واکنش کابران فضای مجازی به سخنرانی امام خامنه ای درباره تحولات سوریه + تصاویر

سقوط مرگبار نوجوان آبادانی در حوضچه پرورش ماهی

برد یک‌طرفه میزبان؛ مسجدسلیمان اولین فینالیست لیگ کشتی فرنگی

درخشش دانش‌آموزخبرنگار پانا استان مرکزی در پویش کشوری «اثرگذاری به وقت مقاومت»

بیانیه سپاه پاسداران درباره سوریه

بیانیه مهم سپاه در خصوص سوریه | نقشه شوم شکست خواهد خورد

مقابله با تکفیریها خدمت بزرگ ایران به همه بشریت بود/ نیروهای سپاه آخرین کسانی بودند که سوریه را ترک کردند

سپاه حملات رژیم اسرائیل به سوریه را محکوم کرد

راه‌اندازی نهضت مهارت‌آموزی با هدف تامین نیروی کار ماهر

قدردانی مجلس از بیانیات رهبری درباره سوریه

تحلیل عطوان از بیانات رهبر انقلاب/مقاومت با قدرت ادامه دارد

افشاگری محسن رضایی درباره همسایه سوریه و یک کشور عربی | اینها آخرین هماهنگی‌ها را برای ورود شورشیان انجام دادند

بیانیه سپاه در محکومیت حمله به زیرساخت های سوریه

رهنمودهای روشنگرانه رهبرانقلاب فصل الخطابی برای همه تحلیل ها است

بیانیه سپاه درباره وقایع سوریه صادر شد

تمجید نمایندگان مجلس از سخنان عالمانه رهبر معظم انقلاب

راهنمای خرید کاشی و سرامیک آتاسرام

محرومیت زدایی تنها راه امیدآفرینی درجامعه

وضعیت «قرمز» هوا در 10 شهر خوزستان

جزئیات بیانیه طوفانی سپاه در واکنش به حمله اسرائیل به زیرساخت‌های سوریه

رفع مشکلات مرکز فنی و حرفه‌ای نیمه کاره شهرک صنعتی آبادان

تاکید سپاه پاسداران بر حفظ حاکمیت ملی و تمامیت سرزمینی سوریه

فرمانده کل سپاه درگذشت مادر شهیدان مهاجرانی را تسلیت گفت

برد یک‌طرفه میزبان؛ مسجدسلیمان اولین فینالیست لیگ فرنگی

بیانیه سپاه پاسداران درباره تحولات سوریه

سپاه پاسداران: حمله صهیونیست‌ها به زیرساخت‌های سوریه محکوم است

حواشی مسابقات کشتی فرنگی لیگ برتر در اهواز

جزئیات پروژه انگلیسی ناامن‌سازی منطقه برای سرنگونی اسد

بیانیه نمایندگان مجلس در تقدیر از بیانات و رهنمودهای رهبر معظم انقلاب در خصوص تحولات منطقه

قبرستان شیرسنگی دورک در منطقه احمد فداله دزفول

تحلیل عضو هیات رئیسه خبرگان رهبری از دلایل سقوط بشاراسد

توسعه صنعت ایران در گرو توجه به آموزش در آبادان و خرمشهر است

ضرورت شفافیت در استخدام و انتقال حساب‌های مالی شرکت‌ها به خوزستان

لزوم اختصاص امتیاز ویژه به جوانان خوزستان در آزمون‌های استخدامی

حمله صهیونیست‌ها به زیرساخت‌های سوریه محکوم است

لزوم برگزاری جوایز ادبی متعدد در جهان اسلام برای «فلسطین»/ ادبیات ظرفیت افشاگری دارد