پیام خوزستان

آخرين مطالب

قرنطینه ارز در شرکت های بزرگ صنعتی سیاسی

قرنطینه ارز در شرکت های بزرگ صنعتی
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - خراسان /در شرایطی صادرکنندگان ملزم به عرضه ارزهای صادراتی در سامانه نیما و یا توافقی ارز هستند که بررسی ها نشان می دهد برخی شرکت ها به این الزام پای بند نبوده اند. به طور خاص شرکت ملی مس از ابتدای سال تاکنون، 99 درصد درآمدهای ارزی خود را در سامانه نیما عرضه نکرده است.
 ورود ارز پتروشیمی ها به بازار ارز تجاری و کاهشی شدن نرخ ها در آن طی روزهای اخیر نشان می دهد در صورتی که ترتیبات ارزی کشور به گونه ای باشد که صادرکنندگان ارزهای صادراتی خود را در آن عرضه کنند، التهاب های ارزی کاهش خواهد یافت. با این اوصاف، به نظر می رسد در کنار تدابیر ارزی، لزوم نظارت بر صادرکنندگان بزرگ کشور برای عرضه ارزهای صادراتی خود به بازار نیز وجود دارد. چرا که به عنوان مثال بررسی ها نشان می دهد در سال جاری، شرکت ملی مس بخش حدود 99 درصد درآمدهای ارز خود را به بازار ارز عرضه نکرده است. بدتر این که گزارش هایی وجود دارد مبنی بر این که بخشی از ارز ارزشمند حاصل از صادرات مواد خام و استراتژیکی مانند مس، برای واردات تلفن همراه آمریکایی و نیز شمش طلا استفاده شده است.
ثبات و افت نسبی ارز تجاری همزمان با تقویت ورود ارز پتروشیمی ها
به گزارش خراسان، همزمان با ورود ارز پتروشیمی ها به بازار ارز تجاری، شاهد کاهش نسبی نرخ های ارز در این بازار هستیم. به عنوان مثال، نرخ حواله دلار در این بازار از 66 هزار و 250 تومان در 15 دی، به 66 هزار و 140 تومان در روز گذشته رسیده است. در بازار اسکناس نیز نرخ ها از بیش از 68 هزار و 100 به حدود 68 هزار تومان تا دیروز کاهش یافته است.

در این زمینه اظهارات دبیر کل انجمن پتروشیمی در روز گذشته نشان می دهد فشاری که پیش تر بر صادرکنندگانی مانند پتروشیمی ها برای عرضه ارز در نرخ های خاص وجود داشته، هم اینک برداشته شده است. مهدوی ابهری دبیر کل انجمن پتروشیمی ها با استقبال از سیاست جدید بانک مرکزی در حوزه ارزی گفت: در 16 روز گذشته، 600 میلیون دلار در بازار ارز تجاری عرضه کردیم. بدون این که دستوری بالای سرمان باشد که چه نرخی بدهیم؛ خودمان به این نتیجه رسیدیم که کاری نکنیم بازار را بالا ببریم. وی نتیجه سیاست جدید ارزی و بازار تجاری را این‌طور توضیح داد که عده‌ای که پیش از این مایل نبودند ارز خود‌ را به نیما بیاورند، با قیمت پیشنهادی خود در بازار ارز را عرضه می‌کنند؛ اگر قیمت پرت باشد کسی نمی‌خرد؛ قیمت‌هایی که نزدیک به هم باشد به معامله ختم می‌شود.
او گفت: ارز صادراتی‌مان بیش از نیازمان است و این ارز می‌تواند بازار را تأمین کند؛ این کار باید از سال‌ها قبل انجام می‌شد ولی نشد؛ دولت باید جلوی قاچاق را هم بگیرد تا به‌سمت آرامش اقتصادی در این زمینه برویم. وی پیش بینی کرد که بازار غیررسمی و تلگرامی هم در نهایت از بازار ارز تجاری متاثر خواهد شد.
پایان بهانه جویی صادرکنندگان برای عدم تزریق ارز
با این اوصاف و با افزایش نرخ ارزی که صادرکنندگان می توانند ارز خود را در بازار رسمی عرضه کنند، به نظر می رسد باید منتظر محدود شدن یا حتی پایان رویه‌های رانتی در واردات و صادرات نظیر «واردات در برابر صادرات خود» باشیم. در این روش، صادرکنندگان با استفاده از ارز حاصل از صادرات، کالاهای غیرضروری را بدون محدودیت وارد می‌کردند. بهانه اصلی این رویه، نرخ پایین ارز و حمایت از صادرکنندگان عنوان می‌شد. گزارش خبرگزاری تسنیم در این زمینه نشان می دهد در دو سال اخیر، از صادرات مس که کالایی استراتژیک و حیاتی به شمار می رود، برای واردات کالاهایی مانند آیفون های آمریکایی (بعضاً رفرش، ریپک شده و با کیفیت پایین) و نیز شمش طلا استفاده شده است!
عمق «فاجعه ارزی مس» از نمایی نزدیک تر
بررسی صورت های مالی، نمایی نزدیک تر از چالش ارزی «مس» را نشان می دهد. اطلاعات به دست آمده از صورت مالی شش ماهه شرکت ملی صنایع مس ایران که اخیراً در سامانه کدال منتشر شده، نشان می‌دهد این شرکت در پایان شهریور امسال رقمی معادل 279 میلیون یورو درآمد از محل صادرات محصولات خود داشته، اما از این رقم تنها 2 میلیون و 430 هزار یورو در سامانه نیما عرضه کرده است. همچنین 65 میلیون و 288 هزار یورو برای مصارف ارزی این شرکت که شامل واردات ماشین آلات و تجهیزات و واردات مواد اولیه می‌شود، اختصاص یافته است.
در این رابطه «اقتصاد معاصر» سند دیگری که در 20 آذر ماه 1403 منتشر شده را مورد اشاره قرار داده است. بر این اساس شرکت مذکور تا 18 آذر ماه امسال اقدامی در جهت رفع تعهد ارزی نکرده و پاسخی که مدیران شرکت ملی صنایع مس ایران به سهامداران داده‌اند، نشان می دهد این شرکت آخرین بار در فروردین ماه 1403 اقدام به فروش ارز در نیما کرده است؛ بنابراین میزان عرضه ارز در نیما توسط شرکت ملی صنایع مس ایران از ابتدای سال جاری تا 18 آذر ماه 1403 فقط 2 میلیون و 430 هزار یورو بوده است در حالی که این شرکت به راحتی می‌توانست حداقل (بدون احتساب حجم صادرات در ماه‌های مهر و آبان) 213 میلیون و 713 هزار یورو در سامانه نیما عرضه کند.
نظارت وزارت صمت کجای ماجرا قرار دارد؟
در صورت نبود دلیل منطقی برای عدم عرضه ارزهای صادراتی مس، جای انتقاد از وزارت صمت برای عدم نظارت کافی بر این شرکت های بزرگ ملی که با صادرات مواد خام ارزشمند کشور، کسب درآمد می کنند، اما بار تورم ارزی را به دوش مردم می گذارند، باقی است.
به‌خصوص این که شنیده می شود مدیران ارزی بانک‌مرکزی در جلسه اخیر صنایع بزرگ، اختصاص 6.5 میلیارد دلار رینگ صادراتی ایدرو و ایمیدرو برای کاهش صف واردات کالای اساسی را پیشنهاد کرده اند که گویا این موضوع با مخالفات وزارت صمت نیز مواجه شده است!

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1024056/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

زیباترین حرفت را بگو

این شعرخوانی زیبای دکتر کاکاوند را از دست ندهید

پزشکیان: عبور موفق از بحران‌ها صرفا با اتکا به دانش و تجربه اهالی علم و فن ممکن است

کولایی:وفاق یعنی منافع عموم مردم پیگیری شود

واکنش مهاجرانی به تهدید ترامپ: مالیبو جهنم شده است

پزشکیان: مصمم هستیم تبعیض و بی عدالتی را از بین ببریم/ توسعه باید با نقشه راه باشد

تبریک سفارت ایران در بیروت به رئیس‌جمهور جدید لبنان

امیررضا واعظ آشتیانی: ظریف را نقد کنیم

واکنش رییس جبهه‌ اصلاحات به ممانعت از حضور سید محمد خاتمی در افتتاحیه بیمارستان آیت‌الله هاشمی رفسنجانی

ادعای نقش ایلان ماسک در آزادی خبرنگار ایتالیایی

سوگواره رفیق خوشبخت؛ از مداحی تا مقاومت

«جوزف عون»؛ رئیس جمهور جدید لبنان کیست؟

رئیس جمهور جدید لبنان کیست؟

حواشی دیدار بانوان فولاد خوزستان و چابک شیراز

مواضع عون مقابل مقاومت چگونه است؟

رونمایی از ایجنت هوش مصنوعی مدیریت ثروت

حمایت‌های بی دریغ شهید سلیمانی از محور مقاومت به روایت شهید سنوار + فیلم

استاندار خوزستان تاکید کرد: لزوم لایروبی اروند برای احیای جایگاه اقتصادی آبادان و خرمشهر

نخستین بمب پرسپولیس در آستانه انفجار قرار گرفت

سهم مهم نمایشگاه خوزستان در تولید تجهیزات نفت

خیز قیمت طلا برای عبور از مرز مقاومت کلیدی؛ قیمت سکه در دست انداز افتاد/ آغاز شمارش معکوس برای بستن پرونده دلار نیما

ایلان ماسک در آزادی خبرنگار ایتالیایی نقش داشت؟

رویکر دولت چهاردهم تقویت زیرساخت‌های کشاورزی خوزستان است

مدیرکل جدید میراث‌فرهنگی خوزستان معارفه شد

معاون امور مجلس وزیر میراث‌ فرهنگی: خوزستان نیازمند تدوین برنامه جامع و ویژه‌ است / ضرورت استفاده از ظرفیت همه اقوام در راستای سیاست های دولت چهاردهم

اهداءجهیزیه و لوازم ضروری زندگی به نوعروسان درشهرستان بستان آباد

ویدیو: بازدید مدیرعامل فولاد خوزستان و هیات همراه از غرفه های برپا شده در ششمین نمایشگاه ملی فولاد ایران

رویداد هولوساید مقاومت فلسطین و جنایات رژیم صهیونی را منعکس خواهد کرد

مکران را مثل دریاچه ارومیه و دشت خوزستان نابود نکنید!

قهرمان یا شرور؛ اهداف فرد اصلی سریال «بازی مرکب» چیست؟

نظر کارگردان فیلم «مجنون» درباره افرادی که در سوریه قدرت گرفتند!

اوج با «خدای جنگ» و «اسفند» به جشنواره فجر 43 می آیند

فینالیست‌های مرد «جوکر2» با یک گردهمایی تکراری‌!

«شرور» و «شوگان» پیشتاز جوایز انجمن‌ بازیگران آمریکا شدند

ساخت فصل جدید «مهیار عیار» بخاطر علاقه مخاطب

اعلام نامزدهای انجمن کارگردانان آمریکا

اولین پنل خورشیدی پوشیدنی دنیا / دیگر نگران اتمام شارژ گوشی خود نباشید

با این سیاره جالب آشنا شوید

مشاغل جدید تا سال 2030 کدامند؟

آمادگی کامل خوزستان برای مقابله با بحران‌ها

امضای تفاهم‌نامه فدراسیون ووشو با استانداری خراسان رضوی

قلعه‌نویی: اینتر به طارمی اعتماد کن!

استقلال برای جذب قلی‌زاده نامه داد

ثبت نام 1+5 نفر برای ریاست فدراسیون فوتبال

کلید عبور از بحران انرژی

همکاری برای آینده پایدار صنعت نفت

مستمری دی بازنشستگان به همراه مابه‌التفاوت سرانه‌ها پرداخت شد

ضرب المثل های جالبی که شعر بودند!

راه ها چشم انتظار کاروانی با صدای زنگ

آیت‌الله هاشمی چند بار بازداشت شد و چند سال در زندان بود؟