پیام خوزستان

آخرين مطالب

بازخوانی مصاحبه منیره گرجی در سال 1358 / تنها زن مجلس خبرگان قانون اساسی نقش زنان را در جامعه اسلامی چه می‌داند؟ سیاسی

بازخوانی مصاحبه منیره گرجی در سال 1358 / تنها زن مجلس خبرگان قانون اساسی نقش زنان را در جامعه اسلامی چه می‌داند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - منیره گرجی تنها زن مجلس خبرگان قانون اساسی روز یک‌شنبه 21 مرداد 1358 پس از انتخاب به عنوان نماینده تهران در مجلس خبرگان قانون اساسی گفتگویی با روزنامه کیهان انجام داد که حاوی نکات مهمی است.
به گزارش گروه سیاسی خبرگزاری دانشجو، روز جمعه 12 مرداد 1358، انتخابات مجلس خبرگان قانون اساسی در سراسر ایران برگزار شد و در نتیجه‌ی آن 73 نفر از سراسر ایران برای این مجلس برگزیده شدند که از میان آنان تنها نام یک زن به چشم می‌خورد، منیره گرجی که یکی از ده تن نامزد منتخب تهران بود.
روز یک‌شنبه 21 مرداد 1358 نتایج این انتخابات نهایی شد و در همان روز خبرنگار کیهان با منیره گرجی تنها زن منتخب این مجلس به گفت‌و‌گو نشست که بخش‌هایی از آن را در پی می‌خوانید:
سوال: نقش زن را در جامعه‌ی اسلامی و انقلابی ما چگونه می‌بینید؟
با توجه به این‌که گروهی با استنباط غلط در این زمینه ظاهرا مسئله‌ای به وجود آورده‌اند.... به نظر من اگر کسی که قرآن و اسلام را شناخته باشد یعنی روح اصلی قرآن و سنت رسول را بشناسد این‌جور تخطئه‌ها و مطرح کردن مسئله نارواست و من فکر می‌کنم کسانی که این‌گونه درباره‌ی این مسئله اظهار نظر می‌کنند عمیقا اسلام را نشناخته‌اند و حتی اگر ما تاریخ صدر اسلام را ندانیم و فقط به قرآن در حال حاضر رجوع کنیم می‌بینیم که زن هم مانند مرد پس از طی مراحلی در مسیر کار‌های سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی قرار می‌گیرد.
قرآن در سوره‌ی احزاب در آیه‌ی 22 و به‌ویژه از آیه‌ی 20 به بعد وقتی که جنگ احزاب را شرح می‌دهد اشاره به این مسئله می‌کند که «لَقَدْ کانَ لَکُمْ فِی رَسُولِ اللّهِ أُسْوَهٌ حَسَنَهٌ» یعنی این طرحی که پیامبر می‌دهد برای همگی ما یک الگوست و ما می‌بینیم که پیامبر بعد از جنگ احزاب که یک انقلاب بزرگی است و وضع مدینه و اسلام عوض می‌شود پس از یک نصیحت کوتاه از زنان می‌خواهد که از تجمل‌پرستی خودداری کنند و در مسیر تقوی و زکات و نماز، چون برادران در جهت سازندگی شروع به کار کنند.
بعد از این آیات دقیقا قرآن هر صفتی را که درباره‌ی مردان مسلمان می‌آورد درباره‌ی زنان هم عینا همان صفات را نقل می‌کند؛ المسلیمن، مسلمات، مومنین، مومنات... تا الی آخر تا به جایی که می‌رسد که «وَالْحَافِظِینَ فُرُوجَهُمْ وَالْحَافِظَاتِ وَالذَّاکِرِینَ اللَّهَ کَثِیرًا» زنان و مردانی که ترویج‌کننده‌ی دین خدا هستند. حالا دین خدا چیست؟ دین تمام رابطه‌های بین انسان و انسان، انسان و جامعه و انسان و خداست؛ یعنی تداوم روابط انسان‌ها را در تمام مراحل اعم از زندگی مادی و معنوی شامل می‌شود «ذاکرین الله اوالذاکرات» زن‌ها و مردانی که در مسیر و پیش‌برد جامعه به سوی یک نظام توحیدی به سوی الله شرکت می‌کنند و من تعجب می‌کنم چگونه است با این همه آیات و براهین روشن آن‌جور اظهار نظر‌ها می‌شود و باز هم در قرآن می‌بینیم وقتی که بنیان‌گذار خانه‌ی توحیدی و سبیل یک نظام توحیدی حضرت ابراهیم معرفی می‌شود و او تنها نیست «إِنَّ أَوَّلَ بَیْتٍ وُضِعَ لِلنَّاسِ لَلَّذِی...» و حتی بنیان‌گذار مکه هاجر است و اولین کلنگ را او به زمین می‌زند یک زن با یک طفل شیرخوار نظام یک شهر را ترسیم می‌کند.
با این همه مفاهیم روشن چگونه می‌توان گفت که یک زن در نظام اجتماعی سهمی نداشته باشد و به نظر من طرح این سوالات با بودن قرآن و سنت رسول‌الله غلط است، خانه‌ی همسران حضرت محمد (ص) در حجره‌هایی در داخل مسجد است یعنی در بطن اجتماع و اگر بنا بود زن در جامعه نباشد چطور پیامبر چنین کاری را می‌کرد؛ و حتی وقتی که عایشه با امیرالمومنین آن جنگ ضد انسانی را شروع می‌کند ایراد حضرت امیر به عایشه از این جهت نیست که چرا در یک کار صد درصد سیاسی نظامی شرکت کرده است بلکه فقط به این دلیل است که چرا فریب طلحه و زبیر را خورده است.
بیشتر بخوانید:
روایت منیره گرجی از اولین حضورش در مجلس خبرگان قانون اساسی
سوال: به نظر شما با توجه به بینش توحیدی، مسئله‌ی آزادی زن چگونه تفسیر می‌شود و حدود این آزادی‌ها کدام است؟
البته آزادی در جامعه‌ی ما مفهوم غلط را در خود بارور کرده و بعضی‌ها آن را با هرج و مرج یکی گرفته‌اند و به نظر من باید آزادی در محدوده‌ی قانون باشد. نه‌تنها در اسلام بلکه در هر نظام فکری دیگر، و اساسا محال است بدون وجود قانون زندگی کرد. منتها فرق عمده‌ی اسلام با مکاتب دیگر این است، در این مکاتب قوانی به وسیله‌ی انسان‌ها وضع می‌شوند ولی در اسلام این قوانین از مصدر وحی صادر شده و در حقیقت قانون‌گذار واقعی خداوند است و در بینش اسلام در محدوده‌ی قوانین خداوندی چه زن و چه مرد آزاد هستند از این قوانین در طریق رشد انسانی استفاده نمایند و مسئله‌ی اجازه‌ی زن از شوهر نیز در حقیقت بر خلاف تمام عقاید رایج یک شور و مشورت است، چون خانواده واحد اجتماعی است و زن تربیت فرزند را به عهده دارد و در حقیقت این زن است که زندگی را در دست دارد و حافظ و نگهبان نظام خانواده است و طبیعی است وقتی زن این پایگاه و سنگر را برای مدتی ترک می‌کند همسر خود را در جریان امر قرار دهد.
سوال: با توجه به این‌که در نظام‌های مبتنی بر شرک، زن وسیله‌ای مصرف‌شده و در حقیقت حتی مسئله‌ی کار کردن زن در خارج خانه نیز در جهت این اهداف نظام‌های طاغوتی است، کار کردن زن در خارج از خانه و مشارکت وی را در باروری اجتماع چگونه توجیه می‌کنید؟
البته آیات فراوانی در قرآن اشاره به حق حاکمیت زن به دسترنج و کار خود کرده «لِلرِّجالِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبُوا وَ لِلنِّساءِ نَصِیبٌ مِمَّا اکْتَسَبْ» بنابراین هم زن‌ها می‌توانند کار کنند و هم مرد‌ها و همان‌طور که می‌بینید هر دو مالک حاصل کار خود هستند.
سوال: فکر می‌کنید نقش زن با توجه به مطالبی که گفتید به اندازه‌ی کافی در پیش‌نویس قانون اساسی ترسیم شده است؟
من فکر می‌کنم اصلا جدا کردن زن از انسان‌ها و مطرح کردن به صورت فردی صحیح نباشد و اگر بگوییم که در متن پیش‌نویس راجع به آزادی انسان‌ها چه نوشته شده خوب طبیعی است که زن هم در شمار انسان‌هاست و بنابراین از هر آزادی و حقوقی که هر انسانی برخوردار است ما هم باید برخوردار باشیم ولی آن سه اصلی که درباره‌ی حقوق خانواده صحبت کرده که فکر می‌کنم اصول 11 و 12 و 13 باشد چندان روشن و مبین نیست... یعنی تحکیم نشده و به نظر می‌رسد که می‌شود خلاف آن را انجام داد و باید حقوق خانواده را کاملا طبق قرآن بنویسند.
سوال: با توجه به این‌که در بین 73 نماینده‌ی شرکت‌کننده در مجلس تنها نماینده‌ی زن شما هستید لطفا بفرمایید چه احساسی دارید؟
اولا من از این بابت بسیار متاسفم که چرا فقط من یک نفر هستم، اما این‌که در بین این اکثریت بسیار چگونه باید بود من اعتقاد دارم که آن اکثریت نیز هرگز نمی‌خواهند قدمی بر خلاف مسیر خدا بردارند و فکر می‌کنم که همگی با خلوص و تعهدی که در برابر خدا و خلق خدا دارند من هیچ‌گونه احساس تنهایی و ضعف نخواهم کرد و به این حرف کاملا معتقدم و امیدوارم در مورد خوم نیز هوی نفس بر من پیروز نگردد که خدای ناکرده خلاف فرمان خدا بروم، آن‌چه حکم است آن اجرا شود حالا خواه پسند اکثریت باشد خواه نباشد.
به گزارش دانشجو، منیره گرجی که از او به عنوان تنها زن مجلس خبرگان قانون اساسی یاد می‌شود 23 دی 1403 در نود و پنج سالگی درگذشت؛ او که زاده 1308 بود با تحصیلات سطح حوزوی تنها زنی بود که در ایران به عضویت مجلس خبرگان درآمد.
بیشتر بخوانید:
منیره گرجی درگذشت

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1027912/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

شعر انتخابی مجید آزارش در شب سوم

بخش‌هایی از دیدار فرزندان شهدای مدافع حرم با رهبر انقلاب

همتی: مهمترین دغدغه سیاسیون بایستى «ثبات بخشی» به اقتصاد و «پیش‌بینی پذیرکردن» آن باشد

فلاحت پیشه: لوایح «پالرمو» و «CFT» را با 15 «حق شرط» تصویب کرده بودیم

کرملین: امضای توافقنامه جامع راهبردی با ایران اهمیت زیادی برایمان دارد

برگزاری رزمایش بزرگ بسیجیان در کرمانشاه

تسهیل شرایط برای عبور از پیک مصرف از سوی شرکت برق

وضعیت هوای 12 شهر خوزستان قرمز شد

بهبهان خاستگاه گل نرگس ایران به روایت تصویر

قیمت سکه و طلا در بازار آزاد 25 دی 1403

آزادی 278 زندانی مازندران در روز ولادت حضرت علی (ع)

آزادی 172 زندانی به‌مناسبت روز پدر در آذربایجان‌شرقی

حضور مدیرکل آموزش و پرورش خوزستان در جمع دانش‌آموزان معتکف سازمان دانش‌آموزی استان اهواز

ضرورت برقراری پرواز آبادان-دبی

خواب خام دشمنان نسبت به انقلاب هیچ‌گاه تعبیر نمی‌شود

آزادی 37 زندانی در بوشهر به مناسبت میلاد امام علی(ع)

6 هزار زندانی در تهران به مناسبت اعیاد ماه رجب به مرخصی می‌روند

افزایش 345 درصدی درآمد عمومی گمرکات آبادان

آیا شبیه‌سازی صوت دیگران توسط هوش مصنوعی جایز است؟

آماری عجیب از خرید و فروش طلا در کشور: روز زن امسال برای اولین بار تقاضای خرید هیچ تغییری نداشت/ ویدئو

رد شایعه جنجالی درباره آرمین سهرابیان

تارتار امسال از پرسپولیس بازیکن نمی‌گیرد

بوتاس: به دنبال راهی برای بازگشت به فرمول یک هستم

وقتی ستارگان اجسام تمرینی شدند

علت کمبود روغن خوراکی در بازار مشخص شد

کدام پالایشگاه‌ها در افزایش تولید بنزین سهم داشتند؟

ضرورت تأمین کالاهای با کیفیت برای میدان‌های مشترک

شعر انتخابی حکیم بینش در رقابت شاعران فصل سوم

پیکر «منیره گرجی» تشییع شد

ثابتی: اعضای مجمع تشخیص آراء خودشان را نسبت به مسئله CFT و پالرمو شفاف کنند

توضیحات مقام وزارت دفاع درباره الحاق یک هزار فروند انواع پهپاد به ارتش

ادعای یک منبع صهیونیست درباره تحویل پیکر یحیی السنوار جنجال به پا کرد

مبارزه در حوزه هوش مصنوعی چالش بعدی مقاومت با رژیم اسرائیل

روز میلاد حضرت علی (ع) هیئت کجا برویم؟

آزادی یک زندانی مالی بعد از 23 سال حضور در زندان

حزب‌الله: بدون موضع ملی مقاومت رئیس‌جمهور انتخاب نمی‌شد

جزئیات تازه یک منبع صهیونیست درباره تحویل پیکر یحیی السنوار

چهارشنبه نمایندگان AFC در ورزشگاه آزادی | اخبار ورزشی

آزادی 521 نفر زندانی جرایم غیرعمد در فارس

چگونه کمین‌های مقاومت در «بیت حانون» امان اشغالگران را بریده است؟

آزادی یک زندانی مالی بعد از 23 سال حبس

اعلام آلودگی هوا در 12 شهر خوزستان

خروج 2 بازیکن از اردوگاه آلومینیوم

بالاخره به ملکه نزدیک شد

قرعه‌کشی جدول نمایش آثار «فیلم فجر»؛ «صیاد» فیلم افتتاحیه شد

ساخت یک باتری شبه جامد برای افزایش ایمنی و کارآیی خودروهای الکتریکی

چرا لحن شادی و عزا در جشن‌های مذهبی یکی است؟

یارانه دی ماه واریز شد

پهپاد بیرقدار ترکیه می‌تواند هر پدافند هوایی را فلج کند

تصادف زنجیره‌ای خونین در محور غیزانیه-هفتگل