کنعانی مقدم: ترامپ میخواهد سیاست نفت در برابر غذا را درباره ایران اجرا کند
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - دیدهبان ایران / حسین کنعانی مقدم، تحلیلگر سیاسی اصولگرا با اشاره به بخشنامه اخیر دولت آمریکا درباره بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه کشورمان، گفت: به نظر میرسد که دونالد ترامپ میخواهد همان سیاست نفت در برابر غذا را که قبلا آمریکا در عراق اعمال کرده بود، در رابطه با ایران نیز اجرا کند. تا وقتی تحریمهای کنونی وجود دارد، نباید به FATF بپیوندیم، چون این کار مانع دور زدن تحریمها توسط ایران میشود و در شرایط کنونی نباید این فرصت را با پیوستن به FATF از خودمان بگیریم.
روز سهشنبه (16 بهمن) دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا دقایقی قبل از این که در کاخ سفید با بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل دیدار کند، بخشنامه بازگشت سیاست فشار حداکثری علیه ایران را امضا کرد. این سیاست در دولت اول ترامپ نیز در قالب کارزار تشدید تحریمها و جلوگیری از همکاری کشورها و شرکتهای بینالمللی با ایران اجرا شده بود و اقتصاد کشورمان را با چالشهایی جدی مواجه کرده بود. ترامپ اگرچه در زمان امضای بخشنامه اخیر، تاکید کرد که با اکراه این کار را انجام داده و امیدوار است که دولت ایالات متحده مجبور به اجرای آن نشود و خواهان انجام مذاکره برای دستیابی به یک توافق مجدد با ایران شد، اما تاکید کرد که هدف آمریکا از اجرای این بخشنامه، به صفر رساندن فروش نفت ایران و مطئمن شدن از این نکته است که کشورمان به سلاح هستهای دست پیدا نخواهد کرد.
اما همزمان با ابراز تمایل ترامپ به مذاکره با ایران در عین بازگرداندن سیاست فشار حداکثری، مدتی است که در کشورمان بار دیگر موضوع لزوم پیوستن به FATF برای تسهیل مبادلات خارجی ایران مطرح شده است. این موضوع که در دولت حسن روحانی نیز با جنجالهایی زیادی همراه بود و در نهایت، تصمیمگیری درباره تصویب یا عدم تصویب لوایح مرتبط با FATF به مجمع تشخیص مصلحت نظام سپرده شد و رأی نیاورد، دوباره با درخواست دولت پزشکیان و موافقت رهبر انقلاب در دستور کار مجمع قرار گرفته است. البته در این دوره نیز مشخص نیست که FATF الزاما در مجمع رأی بیاورد و صادق آملی لاریجانی، رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام اخیرا در اینباره گفته است که «نمیتوانم پیشبینی کنم که FATF در مجمع تصویب میشود یا خیر. ما بحث میکنیم و بعد از کار فنی و دقیق، آنچه به مصلحت کشور تشخیص داده شود، انشاءالله مطرح خواهد شد.»
آمریکاییها در دوره اول ترامپ هم نتوانستند فروش نفت ایران را به صفر برسانند
در همین راستا از حسین کنعانی مقدم، فعال سیاسی اصولگرا و دبیرکل حزب سبز ایران پرسیدیم که هدف آمریکا از تصویب بخشنامه اخیر علیه ایران و اجرای سیاست موسوم به فشار حداکثری چیست، که او نیز در گفتوگو با خبرنگار دیدهبان ایران توضیح داد: آمریکاییها دو نوع تحریم را علیه ایران اجرا میکنند، یکی تحریمهایی که در آنها با کشورهای اروپایی همراه هستند و برخی از آنها ممکن است در چارچوب سازمان ملل هم باشند، دوم تحریمهای اختصاصی خود آمریکا مثل تحریمهای کاتسا، ایسا، یوترن و ... که توسط خود دولت ایالات متحده علیه ایران اعمال شده و بعضی از آنها در کنگره آمریکا نیز به تصویب رسیده است.
این تحلیلگر حوزه سیاست خارجی ادامه داد: در گذشته بعد از این که آمریکا از این تحریمها به نتیجه نرسید، سیاست تحریمی جدیدی را علیه کشورمان در پیش گرفت که براساس آن، تمام شرکتهایی را که با ایران کار میکردند، تهدید کرد که در صورت ادامه همکاری، از تجارت با ایالات متحده محروم میشوند و ناچارند جریمههای سنگینی را بپردازند. از این مقطع، آمریکاییها با لفظ «فشار حداکثری»، موضوع «تروریسم اقتصادی» را دنبال کردند و تلاش کردند ایران را به گونهای در حوزه اقتصادی محاصره کنند که ما نتوانیم هیچگونه نفتی بفروشیم و درآمدی از این طریق داشته باشیم. در همین راستا حتی دست به راهزنی دریایی هم زدند، اما بازهم موفق نشدند که فروش نفت ما را به صفر برسانند.
وی همچنین خاطرنشان کرد: اکنون هم به نظر میرسد که دونالد ترامپ میخواهد همان سیاست نفت در برابر غذا را که قبلا آمریکا در عراق اعمال کرده بود، در رابطه با ایران نیز اجرا کند؛ یعنی اجازه بدهد که نفت بفروشیم، تنها به آن شرط که آمریکا بتواند بر هزینهکرد درآمدهای نفتی ما نظارت کند تا نتوانیم به جز غذا و کالاهای اساسی، کالای دیگری وارد کشورمان کنیم. این مساله، انتهای آمال و آرزوی ترامپ است.
پیوستن به FATF هیچ ربطی به کاهش تحریمها ندارد
کنعانی مقدم با تاکید بر این که پیوستن به FATF هیچ ربطی به کاهش تحریمها ندارد به دیده بان ایران گفت: حتی اگر ما از لیست سیاه FATF خارج شویم، بازهم به خاطر وجود این تحریمها، هیچ کشوری حاضر نیست با ما کارکند؛ بنابراین محوریترین موضوع برای تسهیل تجارت خارجی ایران، رفع تحریمها است. البته باید توجه داشت که دنیای امروز، دیگر جهان تکقطبی نیست و امروزه قطبهای اقتصادی جدیدی ظهور پیدا کردهاند و در همین راستا نیز ایران در پیمانهایی مثل بریکس، شانگهای و اتحادیه اوراسیا عضو شده است.
این فعال سیاسی اصولگرا ادامه داد: در این پیمانها، قطبهای اقتصادی گوناگونی وجود دارند که ما میتوانیم با آنها کار کنیم و مشکلات خود را حل کنیم. ارتباط با آمریکا برای بهبود شرایط اقتصادی کشورها زمانی مطرح بود که قدرت مطلق اقتصادی جهان، ایالات متحده بود و سلطه دلار بر دنیا حاکم بود؛ اکنون دنیا در حال عبور از این شرایط است.
وی در پایان تصریح کرد: تا وقتی تحریمهای کنونی وجود دارد، نباید به FATF بپیوندیم، چون این کار مانع دور زدن تحریمها توسط ایران میشود و در شرایط کنونی نباید این فرصت را با پیوستن به FATF از خودمان بگیریم.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1047502/