پیام خوزستان

آخرين مطالب

چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟ علمي

چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند؟
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - ایسنا / دانشمندان می‌گویند یک عامل پنهان در مغز می‌تواند توضیح دهد که چرا زنان کندتر پیر می‌شوند و بیشتر از مردان عمر می‌کنند.
کروموزوم خاموش X در مغز زنان ممکن است چندان هم خاموش و بی‌صدا نباشد.
به نقل از اس‌ای، یک مطالعه جدید شواهدی را هم در موش‌ها و هم در انسان‌ها نشان می‌دهد که با افزایش سن، کروموزوم‌های خواب و خاموش X می‌توانند در سلول‌های مغزی که برای یادگیری و حافظه حیاتی هستند، بیدار شوند.
تأثیر نادیده گرفته شده این کتابخانه ژنتیکی می‌تواند دلیلی کلیدی باشد که چرا زنان بیشتر از مردان عمر می‌کنند و پیری شناختی آهسته‌تری را بروز می‌دهند.
دنا دوبال(Dena Dubal)، متخصص مغز و اعصاب از دانشگاه کالیفرنیا سانفرانسیسکو(UCSF) توضیح می‌دهد: در پیری معمولی، زنان دارای مغزی جوان‌تر به نظر می‌رسند و در مقایسه با مردان دارای نقص‌های شناختی کمتری هستند.
این نتایج نشان می‌دهد که کروموزوم خاموش X در زنان در اواخر زندگی دوباره بیدار می‌شود و احتمالاً به کند کردن زوال شناختی کمک می‌کند.
دوبال و همکارانش از جمله مارگارت گدک(Margaret Gadek)، متخصص مغز و اعصاب، توضیح می‌دهند که کروموزوم X حدود 5 درصد از ژنوم انسان را در خود جای داده است و تا حد زیادی در مورد پیری مغز مورد مطالعه قرار نگرفته است.
پستانداران ماده دارای دو کروموزوم X هستند که از هر یک از والدین یکی را به ارث می‌برند، اما در هر سلول بدن، یک کروموزوم به صورت تصادفی خاموش می‌شود و دیگری فعال می‌شود.
با این حال، برخی از ژن‌های منتخب از کروموزوم X می‌توانند از غیر فعال شدن بگریزند و شواهد نشان می‌دهد که با افزایش سن، کروموزوم‌های X بیشتری به ‌واسطه «دستورات سکوت ژنتیکی» مهار نمی‌شوند. این به این معنی است که بیان هر دو کروموزوم X می‌تواند به طور بالقوه راه‌های متفاوتی را که در مغز مردان و زنان پیر طی می‌شود، هدایت کند.

پیام خوزستان


محققان برای آزمایش این ایده، سلول‌های مغزی را در هیپوکامپ زنان که ناحیه‌ای از مغز است که به شدت در یادگیری، حافظه و پردازش عاطفی درگیر است، بررسی کردند.
این تیم ابتدا موش‌های دارای کروموزوم X را از دو «سویه» جوندگان مختلف موسوم به «Mus musculus» و «M. castaneus» مورد مطالعه قرار دادند. در مدل‌های آنها، کروموزوم X در M. musculus یک ژن مهم به نام Xist را از دست داده بود که به این معنی است که نمی‌توان آن را مانند همیشه خاموش کرد.
این بدان معناست که در برخی از فرزندان آنها، کروموزوم ایکس M. castaneus همیشه غیرفعال می‌شود، بنابراین اگر اثرات ژنتیکی آن در سلول‌های مغز ظاهر شود، آنگاه به عنوان یک «فرار» در نظر گرفته می‌شود.
محققان با استفاده از توالی‌یابی RNA، هسته‌های 40 هزار سلول هیپوکامپ را در چهار موش ماده جوان و چهار موش مسن بررسی کردند تا بفهمند کدام کروموزوم X فعال است.
نتایج نشان داد که بین 3 تا 7 درصد از ژن‌های این موجودات به نحوی از غیر فعال شدن فرار کرده‌اند. این در مورد اکثر انواع سلول در هیپوکامپ موش‌ها صادق بود و بیشتر در مغزهای مسن‌تر دیده شد.
سلول‌هایی که احتمالاً ژن‌های X غیرفعال را بیان می‌کنند، شامل نورون‌های دندانه‌دار هستند که نقش مهمی در حافظه دارند و همچنین الیگودندروسیت‌ها که از تشکیل اتصالات عصبی پشتیبانی می‌کنند.
محققان برای اینکه ببینند آیا این یافته‌ها به مغز انسان هم قابل تعمیم است، داده‌های منتشر شده قبلی درباره ژن‌های غیرفعال X را که با افزایش سن در حداقل یک یا چند نوع سلول مغز تغییر می‌کنند، بررسی کردند.
حدود نیمی از اهداف ناشی از پیری شناسایی شده بر روی کروموزوم X غیرفعال شده در صورت جهش باعث ناتوانی ذهنی انسان می‌شوند. این نشان می‌دهد که کروموزوم X غیرفعال حامل ژن‌های غنی شده برای عوامل مرتبط با قدرت شناختی است.
یکی از این ژن‌ها به نام PLP1، بیان خود را به ویژه با افزایش سن در نورون‌ها، الیگودندروسیت‌ها و آستروسیت‌های دندانه‌دار افزایش می‌دهد. ژن PLP1 پروتئینی را بیان می‌کند که در تشکیل غلاف‌های میلین که نورون‌ها را احاطه کرده‌اند و به آنها اجازه می‌دهد پیام‌ها را با کارایی بیشتری ارسال کنند، دخیل است.
محققان می‌گویند: به موازات موش‌ها، زنان مسن‌تر بیان PLP1 را در پاراهیپوکامپ در مقایسه با مردان مسن‌تر نشان دادند.
افزایش بیان ژن PLP1 در موش‌های نر و ماده باعث بهبود شناخت در مغز پیر شد و یادگیری و حافظه را در مدل‌های حیوانی تقویت کرد. این می‌تواند یک هدف احتمالی برای درمان‌های آینده پیری مغز باشد.
این تیم نتیجه‌گیری کرد: مطالعه زیست‌شناسی خاص زنان از نظر تاریخی در علم و پزشکی کمتر ارائه شده است، اما ضروری است و به شدت در حال گسترش است. فعال‌سازی کروموزوم X به طور گسترده برای سلامت مغز زنان یا سایر سیستم‌های بدن در حال حاضر یک حوزه حیاتی برای بررسی است.
این مطالعه در مجله Science Advances منتشر شده است.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1061973/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

کتاب «چمدان‌های باز» به چاپ پنجم رسید

خواهم آن عشق که هستی ز سرِ ما ببَرد

لایحه الحاق دولت ایران به موافقتنامه وین تصویب شد

سخنگوی دولت: با تجمعاتی که نظم و آرامش جامعه را برهم می‌زند، برخورد خواهد شد

عراق: آمریکا معافیت تحریمی گاز ایران را حفظ کرده است؛ معافیت برق لغو شد

تمرین موفق تیم‌های ویژه ایران، روسیه و چین برای آزادسازی کشتی ربوده شده

اعتراض کوچک زاده به توزیع خبرنامه بدون امضا در مورد لایحه حجاب

توصیه اولیانوف به آمریکا؛ به میز مذاکره با ایران برگرد

خبر جدید عراقچی از نامه ترامپ

برگزاری مذاکره هسته‌ای ایران، چین و روسیه در پکن

سخنگوی قوه قضاییه: متهمان سرقت مسلحانه منازل به اعدام محکوم شدند

معاون پارلمانی رئیس جمهور: پزشکیان نگفته من وزیر اقتصاد معرفی نمی‌کنم

افزایش هزینه‌های تولیدکنندگان نفت آمریکا در 2025 دور از انتظار است

بهادر زمانی: دعا می کنم آنهایی که باعث توقیف «رستاخیز» شدند، تاوان بدهند

سفارت کره جنوبی «بهروز وثوقی» را برای روز تولدش غافلگیر کرد

سوپرایز تولد خاص آقای بازیگر توسط همسرش

3 بازیگری که از دنیا رفته اند در فیلم «مرهم»

بهبود سرطان پانکراس در موش‌ها با کمک فناوری‌نانو

کشف مکانیزمی جدید برای تولید برق از آب!

بزرگترین راکتور هسته‌ای اروپا دچار نشت مواد رادیواکتیو شد

اینفوگرافی/ پیرترین و جوان‌ترین استان‌های کشور

انحراف خودرو در مسیر آبادان - اروندکنار 5 مجروح بر جای گذاشت

خبیری جانشین نصیرزاده در باشگاه فولاد شد؛ بازگشت حسین فرکی به اهواز

آمادگی کامل برای تأمین بنزین سفرهای نوروزی را داریم

سالم الدوساری، سومین گلزن برتر تاریخ آسیا

تمجید سرمربی تیم ملی هندبال از رفتار کاستیلو

اظهارات مفصل و جالب نادال درباره رقابت با فدرر و جوکوویچ

سخنرانی مدیرکل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان یزد: همگان در برابر خون شهدا مسئولیت دارند

پیام سرپرست اداره کل بنیاد شهید و امور ایثارگران استان اصفهان به مناسبت سالروز 22 اسفند

انتصاب مدیرکل دفتر مسکن و تسهیلات رفاهی بنیاد شهید و امور ایثارگران

لینک نظرسنجی برنامه‌های هفته بزرگداشت شهدا منتشر شد

آغاز حراج سکه‌های 86 از ساعت 12 امروز

توضیحات وزیر کار از قطع یارانه 100 هزار نفر در پایان اسفند ماه

لزوم توقف بزرگنمایی عناصر برنامه‌گذار انرژی در جهان

پایان اجرای بزرگ‌ترین پروژه لرزه‌نگاری آبی – خاکی کشور

داستان ضرب المثل " از آن ور بام افتادن "

دکلمه خوانی زیبا با صدای خسرو شکیبایی

ابعاد برنامه ریزی جریان تندرو برای بحران سازی بر سر مسئله حجاب به روایت نبویان

واکنش خواهر شهید عجمیان به نطق نیک‌بین؛ ما پول نگرفتیم، هزینه کردیم و جوان‌هایمان را دادیم

واکنش سردار کوثری به اظهارات جنجالی رفیق دوست

مجلس برای استیضاح سایر وزرا برنامه دارد؟

ادعای نقدعلی درخصوص ماجرای روز دیدار با رهبر انقلاب

عملیات اطفای حریق توسط تیم‌های امدادی ایران، چین و روسیه در رزمایش مرکب دریایی 2025

واعظی: مذاکره آداب دارد؛ ظرفیت نظامی کشور قابل مذاکره نیست

واکنش وزیر نفت به اظهارات ترامپ درباره قطع صادرات گاز ایران به عراق

بگومگوی یک نماینده و رئیس مجلس در صحن علنی

روایت لاوروف از شرط و شروط سیاسی آمریکایی‌های برای ایران در توافق جدید

بهادر زمانی: تیرهایی که خوردم به خاطر امام حسین(ع) بود

تازه ترین خبر از بازیگر جوانی که دچار سکته مغزی شده

«تاسیان»؛ خسرو، شیرین و یک عاشقانه سیاسی