پیام خوزستان

آخرين مطالب

تلاش‌های اوپک‌پلاس در پایداری بازار؛ موفقیت 8 ساله وزارت نفت

تلاش‌های اوپک‌پلاس در پایداری بازار؛ موفقیت 8 ساله
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - شروع سال 2025 نشان‌دهنده دستاوردی مهم در تاریخ صنعت نفت جهان بود، زیرا هشت سال پیش، در ژانویه 2017 سند بیانیه همکاری که بین اوپک و 10 کشور تولیدکننده نفت غیر عضو اوپک امضا شد، به اجرا درآمد.

بیانیه همکاری از شرایطی که بین سال‌های 2014 تا 2016 در بازار نفت رخ داد، سرچشمه گرفته است، زمانی که بازار جهانی نفت با یکی از شدیدترین فروپاشی‌های تاریخی روبه‌رو شد. این وضع پیامدهای منفی برای اقتصاد جهانی داشت. کشورهای شرکت‌کننده که در آینده اوپک‌پلاس را تشکیل خواهند داد، تشخیص دادند که تنها راه مقابله با چالشی با این سطح، دست دادن و همکاری با یکدیگر است. بذر این تمایل به همکاری در تصمیم‌گیری کنفرانس صدوهفتادم اوپک در تاریخ 28 سپتامبر 2016 تشکیل شد؛ این بذر به تصمیم کنفرانس صدوهفتادویکم اوپک در تاریخ 30 نوامبر 2016 تبدیل شد و در نهایت به بیانیه همکاری تاریخی در تاریخ 10 دسامبر 2016 به‌وجود آمد.
در ابتدا، بیانیه همکاری برای مدت 6 ماه اثرگذار بود، اما تعهدات اختیاری تولید آن بارها تمدید و به ابزاری ضروری برای مقابله با چالش‌های بازار و پاسخگویی به تحولاتی که بر صنعت نفت تأثیرگذار بود، تبدیل شد. این تلاش‌ها نه‌تنها سبب ایجاد نتایج تاریخی شد، بلکه نشان‌دهنده علاقه‌مندی زیاد بین کشورهای شرکت‌کننده برای همکاری بیشتر در طیف گسترده‌ای بود که شامل مبادله دانش در مورد دیدگاه‌های بلندمدت نفت و انرژی؛ نوآوری فنی به‌منظور افزایش کارایی و همکاری برای بهبود اعتبار مسائل زیست‌محیطی در صنعت نفت، در میان سایر حوزه‌ها می‌شود.
تمایل به همکاری بیشتر و گسترده‌تر با عنوان منشور همکاری که از سوی کشورهای شرکت‌کننده در ششمین نشست وزرای اوپک و غیر اوپک که در تاریخ 2 ژوئیه 2019 امضا شد، به تحقق پیوست. باید توجه داشت که این یک تعهد در سطوح بالا برای تسهیل گفت‌وگو بین کشورهای شرکت‌کننده است که هدف آن، ترویج پایداری در بازار نفت و همکاری در فناوری و دیگر حوزه‌ها برای بهره‌مندی تولیدکنندگان نفت، مصرف‌کنندگان، سرمایه‌گذاران و اقتصاد جهان است. در همین حال این یک راه برای ادامه استفاده بلندمدت از نفت به‌عنوان یک مؤلفه کلیدی در ترکیب جهانی انرژی و تلاشی است برای ایجاد بهبود اعتبارات زیست محیطی و کارایی استفاده از نفت با تکیه بر راهبرد مشخص و فناوری‌ برای پیشرفت صنعت جهانی نفت جهانی.
این منشور، اصول شفافیت، عدالت و منصفانه بودن را ترویج می‌دهد، همچنین در هسته مرکزی آن مفهوم چندجانبه‌گرایی قرار دارد. این مفهوم نشان‌دهنده تفکر و ایده اوپک برای ترویج و شرکت در گفت‌وگوی گسترده با تمام بازیگران اصلی در صنعت انرژی ازجمله تولیدکنندگان نفت، مصرف‌کنندگان، سرمایه‌گذاران، تحلیلگران و دیگران است. این منشور یک اتاق گفت‌وگو میان کشورهای شرکت‌کننده و ذی‌نفعان بازار ارائه می‌دهد.
چالش‌های سال‌های 2024-2017
چالش‌هایی که بازار نفت در هشت سال اخیر با آنها مواجه شده است، متفاوت و گاهی بی‌سابقه بوده است. این موارد شامل عواملی همچون رکود شدید بازار نفت بین سال‌های 2014 تا 2016، توسعه نوآوری‌ها و اختلال در فناوری، بحران‌های جغرافیای سیاسی که به درگیری در برخی مناطق منجر شد، همه‌گیری بیماری کووید-19 و تأثیرات بعدی آن بر بازار، عدم اطمینان کلان اقتصادی، بسته‌های محرک دولتی با سطوح بی‌سابقه و ده‌ها عامل و مسئله دیگر می‌شوند. هنگامی که به بزرگی این تغییرات می‌نگریم متوجه می‌شویم برخی از آنها امکان دارد تنها یک بار در هر قرن رخ دهد، بدین طریق می‌توانیم وسعت چالش‌های پیش ‌روی بازار نفت را به‌خوبی درک کنیم. توافق هماهنگی تولید در بیانیه همکاری نقشی حیاتی در کمک به صنعت نفت ایفا کرد و نه‌تنها باعث شد صنعت جهانی نفت از این تلاطم‌ها جان سالم به در ببرد، بلکه سبب شد به رشد خود ادامه دهد. یکی از واضح‌ترین نشانه‌های این موضوع، نحوه واکنش بیانیه همکاری به اختلال‌های شدید بازار ناشی از اوج همه‌گیری کووید-19 در سال 2020 بود. در این دوران خاص، اصول تئوریک عرضه و تقاضا در بازار با یکدیگر هماهنگ نبودند. تقاضای جهانی نفت به‌شدت کاهش یافت، بعضی شرکت‌ها ورشکسته شدند و احتمال از دست دادن شغل‌های بسیار وجود داشت.
در نمودارهای زیر نشان داده می‌شود که چگونه ریسک بازار نفت پس از بیانیه همکاری تغییر کرده است:
شکل 1- ارزیابی ریسک بازار نفت بین سال‌های 2016-2007 و قبل از بیانیه همکاری

پیام خوزستان


پیام خوزستان


شکل 2- ارزیابی ریسک بازار نفت بین سال‌های 2024-2017 پس از بیانیه همکاری

پیام خوزستان


پیام خوزستان


وقتی این نمودارها را با یکدیگر مقایسه کنیم، مشاهده می‌کنیم انحراف معیار (یا نوسان) در بازار نفت پس از اجرای بیانیه همکاری کاهش یافته است. این نشان می‌دهد که بیانیه همکاری به کاهش نسبی ریسک بازار نفت از سال 2017 به بعد کمک کرده است. کاهش انحراف معیار نشان می‌دهد واریانس کاهش یافته که بیان‌کننده کاهش ریسک بازار است.
در شکل دوم، کاهش ریسک به‌وضوح نشان داده شده است. منحنی نارنجی شکسته نمایانگر ریسک بازار قبل از بیانیه همکاری است، در حالی که منحنی آبی پیوسته نمایانگر ارزیابی ریسک بازار پس از بیانیه همکاری است. انتقال از منحنی نارنجی به منحنی آبی کاهش واریانس را نشان می‌دهد که نشان‌دهنده کاهش ریسک بازار است.
مذاکرات میان تولیدکنندگان بزرگ در نهایت به سه نشست «فوق‌العاده»، دو نشست وزیران اوپک و غیراوپک و یک نشست از گروه جی‌20 در سال 2020 با ریاست عربستان سعودی منتهی شد. در دهمین نشست فوق‌العاده وزیران اوپک و غیراوپک در 12 آوریل 2020، اوپک‌پلاس بزرگ‌ترین و عمیق‌ترین تعدیل تولید در تاریخ خود را تصویب کرد که تا 30 آوریل 2022 اعتبار داشت. شفافیت و اطمینانی که این تصمیم به بازار داد، نقش کلیدی در بقای صنعت نفت ایفا کرد.
اوپک‌پلاس از طریق تعدیل‌های داوطلبانه تولید که با هدف کمک به ثبات بازار انجام شد، نقش حیاتی در متعادل‌سازی بازار جهانی نفت داشت. در طول پنج سال بعد، توافق هماهنگی تولید اعضای بیانیه همکاری، تعدیل‌های تولید را براساس تحلیل‌های دقیق از بازار نفت اصلاح کرد. باید در اینجا به این نکته اشاره کنم که نشست‌ وزیران اعضای بیانیه همکاری توسط کمیته نظارت مشترک وزیران (JMMC) پشتیبانی می‌شود که وظیفه نظارت بر تعدیل‌های داوطلبانه تولید، ارزیابی شرایط بازار و ارائه پیشنهادها به نشست وزیران اعضای بیانیه همکاری را بر عهده دارد. جلسات منظم کمیته نظارت مشترک وزیران به این مجموعه انعطاف‌پذیری و چابکی بخشیده است. بیانیه‌های مطبوعاتی نشست‌های وزیران اوپک و غیراوپک (ONOM) معمولاً به کمیته نظارت مشترک وزیران این اختیار را می‌دهند که جلسات اضافی برگزار کنند یا در صورت لزوم، هر زمان که لازم باشد، درخواست برگزاری نشست وزیران اوپک و غیراوپک را برای بررسی تحولات بازار ارائه دهند.
اوپک و اوپک‌پلاس نقش مهمی را در این زمینه ایفا می‌کنند، با توجه به اهمیت کشورهای عضو به‌عنوان تولیدکنندگان پیشرو، این اعتبار و نفوذ به آنها کمک کرده است تا اختلالات بازار ناشی از تنش‌های سیاسی در جهان را که ممکن است بر عرضه نفت تأثیر بگذارند تا حد زیادی مدیریت کنند.
نگاه به آینده: 2025
طیف گسترده‌ای از عدم قطعیت‌ها وجود دارد که بازار در سال 2025 با آنها مواجه خواهد شد. در حوزه ژئوپلیتیک، بازگشت دونالد ترامپ به ریاست جمهوری ایالات متحده چند مسئله بالقوه را مطرح می‌کند. همان‌طور که صندوق بین‌المللی پول (IMF) نیز هشدار داده است، تنش‌های تجاری می‌توانند سرمایه‌گذاری را کاهش داده و مشکلاتی برای زنجیره‌های عرضه در سراسر جهان ایجاد کنند. علاوه بر این، تعهد دولت ترامپ به حمایت از رشد تولید صنعت نفت و گاز ایالات متحده، پیامدهایی برای رشد عرضه خارج از توافق هماهنگی تولید بیانیه همکاری خواهد داشت.
بر اساس گزارش ماهانه بازار نفت (MOMR) اوپک در ژانویه، پیش‌بینی می‌شود رشد اقتصادی جهانی در سال 2025 به مقدار 3.1 درصد افزایش یابد. این نگاه مثبت با توجه به عادی‌ شدن روند تورم برآورد شده و تعدیل‌های متناظر در سیاست‌های پولی اقتصادهای بزرگ تقویت می‌شود. پیش‌بینی می‌شود تقاضای جهانی نفت به میزان 1.4 میلیون بشکه در روز رشد کند. عرضه مایعات برای سایر تولیدکنندگان غیر عضو نیز پیش‌بینی می‌شود به میزان 1.1 میلیون بشکه در روز افزایش یابد.
هر آنچه ممکن است در سال 2025 رخ دهد، توافق مبنی بر هماهنگی تولید اعضای بیانیه همکاری است که می‌تواند خود را به‌عنوان ابزاری ضروری و برای تعدیل نوسانات بازار اثبات کند. همان‌طور که کشورهای عضو اوپک‌پلاس بارها تأکید کرده‌اند، آنها در تعهد خود برای دستیابی و حفظ یک بازار نفت پایدار و ارائه خط و مشی و شفافیت بلندمدت به بازار، ثابت‌قدم هستند. این رویکرد مطابق با روش پیش‌گیرانه، پیش‌دستانه و پیش‌اقدامی است.
با توجه به عدم قطعیت‌های بالقوه در بازار نفت در سال 2025، اوپک‌پلاس نقش برجسته‌تری در تثبیت بازار ایفا خواهد کرد. به همین دلیل، اوپک‌پلاس باید در رویکرد خود انعطاف‌پذیر باشد. با این حال آنچه مسلم است اینکه با وجود فشار تحریم‌ها بر برخی از اعضا، وجود و تداوم همکاری میان کشورهای عضو اوپک و اوپک‌پلاس در سال 2025 برای حفظ ثبات نسبی در بازار نفت حیاتی است.
ذکر این نکته مهم است که روایت‌ها تأثیر قابل‌توجهی بر صنعت انرژی دارند. مطمئنم که دبیرخانه اوپک، با همان دقتی که در طول فرآیند بیانیه همکاری به کار برده است، از طریق استراتژی ارتباطات مستمر خود، به‌طور فعالانه از تمام ابزارهای لازم برای تعامل با رسانه‌ها استفاده خواهد کرد. چنین تعاملی، اثربخشی بیانیه همکاری را در تلاش‌هایش برای تثبیت بازار حتی بیشتر نیز خواهد کرد.
در اینجا می‌خواهم عدم قطعیت‌های بازار نفت را به شرح زیر طبقه‌بندی کنم:
ریسک‌های ناشی از سیاستگذاری جهانی مانند تعرفه‌های ایالات متحده. عرضه خارج از کشورهای عضو اوپک. نقش روایت‌ها. سیاست‌های پولی و مالی فدرال رزرو (FED)، بانک مرکزی اروپا (ECB) و بانک ژاپن (BOJ). تغییرات احتمالی تقاضای جهانی. تشدید تنش‌های ژئوپلیتیکی. دستاورد قابل‌توجه
جهان در هشت سال گذشته شاهد تغییرات چشمگیر و رویدادهای تاریخی بوده است. این تحولات پیامدهای عمده‌ای برای بازار نفت داشته‌اند. کشورهای عضو بیانیه همکاری شایسته تحسین فراوانی هستند که توانسته‌اند این چالش‌های متعدد را با مهارت مدیریت کنند. بدون شک، این فرمول موفقیت که با تجربه به‌دست آمده است، در سال‌های آینده نیز ادامه خواهد یافت.
عدم قطعیت‌های بسیاری برای بازار نفت در سال 2025 وجود دارد، ازجمله تعامل سیاست‌های انرژی ایالات متحده، تغییرات ژئوپلیتیکی جهانی و اعمال سیاست‌های پولی. اوپک و اوپک‌پلاس در سال 2025 نیز همچنان بازیگران اصلی و حیاتی بازار نفت خواهند بود. در حالی که چالش‌هایی مانند نوسانات تقاضا و مسیرهای آینده پیش روی جهان انرژی به هدایت دقیق نیاز دارند، تلاش‌های اوپک‌پلاس برای حفظ ثبات بازار ضروری خواهد بود.
افشین جوان
کارشناس بازار انرژی
ماهنامه ایران پترولیوم

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1070104/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پیام مهم رهبر مقاومت افغانستان در آستانه یک عید؛ احمد مسعود چه گفت؟

برگزاری آیین سنتی معایده در اهواز

به یاد عابدزاده: مربی بی‌ادعا مقابل کارتال!

دستورات ویژه وزیر میراث برای خرمشهر از ابتدای امسال پیگیری می‌شود

دو حادثه رانندگی با 9 مصدوم و یک فوتی در خوزستان

رونی: رئال من را می‌خواست، رویایم بارسا و مسی بود

آنتونی به رئال رسید، ایسکو هم باید به بارسا برسد!

گزینه پرسپولیس به سیاتل پیوست!

طلسم یونانی لیگ برتر در فولاد آره‌نا

دردسر اروپایی بارسا؛ تراشتگن بیاید، شزنی باید برود!‏

هالند شاید ادامه فصل را از دست داده باشد

انتخاب سرمربی جدید مس رفسنجان تا ساعات آینده

قیمت لحظه‌ای سکه بهار آزادی در بازار امروز سه شنبه 12 فروردین

واعظی: در زمان روحانی پیام‌هایی [از طرف سرویس‌های امنیتی] دریافت می‌کردیم

انتخاب: دبیری گفته کنار نمی‌روم مگر اینکه پزشکیان برکنارم کند

گرینلند جدیدترین عضو محور مقاومت شد!

محققان «چوبِ شفاف» ساختند

داستانک/ دلبر گلفروش من

پزشکیان: روابط ایران و الجزایر در فضایی برادرانه و دوستانه در حال گسترش است

آمریکا: ترامپ حاضر به صحبت درخصوص توافق با ایران است

معاون پزشکیان: به دنبال سخت‌گیری حجاب در کف جامعه نیستیم

تاجگردون: به فکر مستضعفین بودن به این معنی نیست که باید منابع کشور را مستقیم به آنها بدهیم

بازدید سخنگوی شورای نگهبان از مرکز خیریه؛ حمایت از بیماران سرطانی

تعطیلی ادارات استان خوزستان پنجشنبه 14 فروردین 1404/ آیا پنجشنبه 14 فروردین 1404 ادارات اهواز تعطیل است؟

لاریجانی: گروه های مقاومت دائم به دنبال تقویت خود هستند چون به آتش‌بس های اسرائیل اعتماد ندارند

برخورد 3 خودرو در جاده دیلم - بهبهان 2 مصدوم داشت

تهدیدات آمریکا پوشالی است

ارسطو به خاطر پول خفه شد!

اومدن ترور نا تموم رو تموم کنن

بوی پاهای اوس موسی فهیمه رو کلافه کرده

ماجرای عشق رحمت جلوی بهروز لو رفت

رحمان و رحیم رو دستگیر کردن

ایشونم wife عه منه

نقشه شوم شری‌جون برای خانواده معمولی

استخراج آب از خاک کره ماه ممکن شد

اسطوره‌های استقلال از ترند مجازی عقب نماندند

سید محمد صدر: اسرائیلی‌ها مذاکرات «مک فارلین» را نجس کردند!

علی لاریجانی، مشاور رهبر انقلاب: اگر آمریکا یا اسرائیل، ایران را بمباران کنند مجبور خواهیم شد به سمت تولید سلاح هسته‌ای برویم

سپاه بیانیه داد

تهران زیر بار زبان تهدید نخواهد رفت/روند تجاوز به یمن شکست خواهد خورد

سکان بیش از 19 هزار خانواده در پایگاه‌های نوروزی آموزش و پرورش خوزستان

عراقچی: تهران ابدا زیر بار زبان تهدید نخواهد رفت

حادثه رانندگی در محور ایذه به پیان هفت مصدوم برجای گذاشت

بیانیه ارتش: دوازدهم فروردین، تجلی اراده ملت ایران و نماد استقلال و آزادی

اسکان بیش از 19 هزار خانواده در پایگاه‌های نوروزی آموزش وپرورش خوزستان

سقوط 9 عضو شورا در سردشت: جزئیات حکم نهایی پرونده فساد

آبادان در مسیر تحول: اولویت‌های گردشگری این شهر چیست؟

ادعای یک چهره تندرو درباره گرینلند/ خیرمقدم به جدیدترین عضو محور مقاومت

ترکیب منتخب هفته بیست‌وچهارم با حضور شگفتی‌سازان و غیبت سرخابی‌ها

نماز عید فطر در همدان؛ سرود شکر و اتحاد