پیام خوزستان

آخرين مطالب

مدیریت کربن در دوستی با محیط زیست وزارت نفت

مدیریت کربن در دوستی با محیط زیست
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - جریان مدیریت کربن در صنعت نفت با پیشروی پتروشیمی‌ها از حدود 10 سال قبل شروع شده است، این شرکت‌های فعال در صنعت پتروشیمی خود را ملزم کرده‌اند که برای ادامه حضور در رقابت جهانی، الزام‌های بین‌المللی را در کاهش انتشار کربن رعایت کنند.

به گزارش شانا به نقل از هفته‌نامه مشعل، صنعت پتروشیمی در چند دهه فعالیت خود، همراه با روند توسعه‌ای، توجه ویژه‌ای به محیط پیرامونی و توسعه پایدار همراه با محیط زیستی پاک داشته و در این مسیر، اقدام‌های مهم و ارزشمندی انجام داده که خاموشی فلرهای روشن و حرکت در مسیر مدیریت کربن، اصلی‌ترین و مهم‌ترین آنهاست. خاموشی مشعل در پتروشیمی‌ها و بخش‌های دیگر صنعت نفت، جدا از تحقق کاهش خام‌سوزی و جلوگیری از هدررفت سرمایه‌های کشور، این صنعت را به سمت عملکردی پاک سوق داده که مدیریت کربن، از مهم‌ترین نتایج چنین رویکردی در صنعت پتروشیمی به‌شمار می‌رود.
جریان مدیریت کربن در صنعت نفت با پیشروی پتروشیمی‌ها از حدود 10 سال قبل شروع شده است. با این حال برخی شرکت‌های پتروشیمی، اقدام‌های چشمگیر و جدی‌تری در این مسیر انجام داده‌اند. این شرکت‌های فعال در صنعت پتروشیمی خود را ملزم کرده‌اند که برای ادامه حضور در رقابت جهانی، الزام‌های بین‌المللی را در کاهش انتشار کربن رعایت کنند. از این رو در این مسیر علاوه بر خاموشی مشعل‌های داخلی خود، بر رعایت الزام‌های زیست‌محیطی در مسیر صادرات نیز تأکید دارند که حمل‌ونقل دریایی بدون کربن یکی از آنهاست. این موضوع در آینده صادرات محصولات، قیمت تمام‌شده و انتقال و حمل محصولات پتروشیمی تأثیر زیادی دارد. بر اساس آخرین سیاست‌ها هزینه سوخت فسیلی کشتی‌ها تا سال 2030 دو برابر و قیمت هر تن کربن بیش از 100 دلار در سال 2035 و 400 دلار در سال 2050 برآورد شده است، همچنین اتحادیه اروپا، نظام تجارت انتشار گازهای گلخانه‌ای خود را برای پوشش انتشار کربن بخش حمل‌ونقل دریایی از سال جاری میلادی (2025) گسترش داده و شدت گازهای گلخانه‌ای سوخت‌های نفتی مورد استفاده در تجارت Eurelated را از طریق مقررات سوخت دریانوردی (Maritime FuelEU) تشدید کرده است.
اقدام‌های اصلاحی در مسیر مدیریت کربن
در کنار شرکت‌های پتروشیمی که هرکدام به شکل مجزا اقدام‌های اصلاحی را برای مدیریت کربن انجام می‌دهند، مجموعه‌هایی همچون شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی و پژوهشگاه صنعت نفت نیز اقدام‌های ارزشمندی را به نتیجه رسانده‌اند.
ناصر نوح جاه، مدیرعامل شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی با اشاره به وضع قوانین مالیاتی سخت‌گیرانه بر انتشار کربن اظهار کرد: صنعت پتروشیمی، سهم قابل‌توجهی در میزان انتشار دی‌اکسید کربن دارد و در سال 2023، سهم این صنعت در کشور حدود 130 میلیون تن و در سطح جهانی نیز بیش از 2 میلیارد تن بوده است.
وی بر اهمیت تولید محصولات کم‌کربن و تأثیر آن در رقابت‌پذیری شرکت‌های پتروشیمی تأکید کرد و گفت: شرکت‌هایی که در این مسیر پیشگام شوند، جایگاه برند برتر و دوستدار محیط‌زیست را به‌دست آورده و توجه بازار را به خود جلب خواهند کرد.
بر این اساس شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، از سال 1390 تحقیقاتی گسترده‌ را در زمینه مدیریت کاهش کربن شروع کرده که البته با شروع تحریم‌ها، این تلاش‌ها با محدودیت‌های زیادی مواجه شده است. یکی از این موارد، تأمین مواد جاذب برای واحدهای آمونیاک کشور بوده است. به‌دلیل تحریم‌ها، تأمین برخی مواد ضروری مانند محلول‌های جاذب CO2 که به‌صورت انحصاری عرضه می‌شدند، برای پتروشیمی‌های کشور ازجمله رازی، کرمانشاه و پردیس دشوار شد و در نتیجه، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی، پروژه‌ای را برای بومی‌سازی این ترکیبات آغاز کرد. در نتیجه این تلاش‌ها، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی به تولید نمونه‌های داخلی دست یافت و در حال حاضر این محصول در شرکت‌های پتروشیمی مورد استفاده قرار می‌گیرد.
یکی دیگر از اقدام‌های اصلاحی شرکت‌های پتروشیمی برای مدیریت کاهش کربن، بهینه‌سازی شرایط جذب و بازیافت CO2 برای کاهش مصرف انرژی و افزایش کارایی سیستم‌ها بوده است. در همین خصوص، شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی در سال 1395 پروژه‌ای را برای بهبود عملکرد برج جذب پتروشیمی مروارید اجرا کرد که به کاهش میزان CO2 ورودی و بهبود راندمان جذب منجر شد. این موفقیت در سال‌های بعد نیز ادامه یافت و در سال 1402، ترکیب جدیدی معرفی شد که در مقایسه با نمونه‌های خارجی عملکرد قابل‌توجهی داشت.
علاوه بر این موارد، می‌توان به راه‌اندازی نخستین واحد بازیافت CO2 در پتروشیمی کرمانشاه در سال 1400 اشاره کرد. هدف این پروژه، جایگزینی حلال‌های سنتی با ترکیبات جدیدی بود که افزون بر افزایش کارایی جذب، مشکلاتی مانند خوردگی تجهیزات و تخریب حلال را کاهش دهد. بررسی‌های آزمایشگاهی و شبیه‌سازی‌های انجام‌شده نشان داد که فناوری جدید ارائه شده از سوی شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی می‌تواند مصرف انرژی را کاهش دهد و بهره‌وری سیستم را بهبود بخشد که همه این موارد در کاهش مصرف کربن اثرگذار است. در حال حاضر هم شرکت پژوهش و فناوری پتروشیمی قصد دارد تا در سال 1404 در یک مقیاس نیمه‌صنعتی، فرایندهای جذب و بازیافت CO2 را بهینه سازد و اطمینان بیشتری در استفاده از فناوری‌های داخلی به صنعت پتروشیمی بدهد.
یکی دیگر از حوزه‌های عملکردی در مدیریت کربن، پژوهشگاه صنعت نفت است که در سال‌های اخیر در کنار اقدام‌های پژوهشی، روش‌های جدیدی را برای کاهش انتشار کربن شناسایی کرده که تبدیل CO2 به متانول، یکی از این موارد بوده است. یکی از مؤثرترین روش‌ها در مدیریت کربن، تبدیل دی‌اکسید کربن مازاد به محصولات مفید ازجمله متانول است که چین در این مسیر بسیار پیشروست. استفاده از هیدروژن در این فرایندها می‌تواند به کاهش میزان کربن تولیدی کمک کند، به‌طوری که در فرایند تولید متانول به روش هیدروژناسیون، میزان کربن کاهش چشمگیری می‌یابد. تولید متانول تولیدی در این روش که به متانول سبز معروف است، هزینه‌های بالایی دارد و هنوز در مقیاس صنعتی به‌طور گسترده‌ در دسترس نیست، اما در آینده با توجه به نیازهای صنعتی، روش‌های اقتصادی برای آن پیدا می‌شود.
شناسایی الزام‌های بین‌المللی مدیریت کربن
یکی از موضوع‌های مهم در کنفرانس آب‌وهوای سازمان ملل (COP) که هر ساله در کشورهای مختلف برگزار می‌شود، کاهش انتشار کربن است که در چند سال اخیر روش‌های محدودکننده و ایجابی برای کاهش انتشار کربن از سوی شرکت‌ها و صنایع مختلف بررسی و اعلام می‌شود. در COP 28 موضوع حرکت به سمت استفاده از سوخت‌های پاک‌تر در صنعت حمل‌ونقل دریایی، مورد تأکید قرار گرفت و آن‌طور که کارشناسان اعلام کرده‌اند، در COP 29 نیز این روند ادامه خواهد داشت. عرفان افاضلی، مشاور کمیسیون انرژی اتاق بازرگانی ایران، با تأکید بر اینکه لازم است شرکت‌های صنعتی، بخصوص پتروشیمی‌ها از آخرین مکانیسم‌های تنظیم مرز کربن در اروپا و روندهای تشویقی و محدودکننده آگاه شوند، افزود: این مکانیسم که تحت عنوان CBAM (تنظیم کربن) شناخته می‌شود، از سال 2023 به‌صورت داوطلبانه آغاز شده و از 2026 برای پنج محصول شامل فولاد، آلومینیوم، سیمان، هیدروژن و کود شیمیایی اجرایی خواهد شد. این موضوع زنگ خطری برای بخش خصوصی و دولتی ایران است، زیرا صادرکنندگان باید میزان انتشار کربن محصولات خود را اعلام کنند، در غیر این‌ صورت مشمول پرداخت مالیات کربن در مرزهای اتحادیه اروپا خواهند شد.
مشاور کمیسیون انرژی اتاق ایران با تأکید بر وضعیت صنایع ایران در شاخص‌های توسعه پایدار اظهار کرد: شدت مصرف انرژی و میزان تولید گاز دی‌اکسید کربن در کشور ما بسیار بالاست. افزون بر این، نبود برنامه‌های یکپارچه و عدم بهره‌برداری از منابع مالی بین‌المللی، از دیگر چالش‌های این حوزه است. در عین حال، بازارهای کربن در حال رقابت با بازار پتروشیمی هستند، به نحوی که ارزش بازار جهانی پتروشیمی در سال 2022 حدود 619 میلیارد دلار بود، در حالی ‌که ارزش بازار کربن در همان سال به 942 میلیارد دلار رسید. این اختلاف نشان می‌دهد که بازارهای کربن به‌سرعت در حال رشد هستند و ایران باید در این حوزه فعال‌تر شود.
افاضلی درباره اقدام‌های دیگر کشورها در این زمینه تصریح کرد: عربستان در سال 2023 بازار داوطلبانه کربن خود را راه‌اندازی کرده و تا سال 2035 قصد دارد 44 میلیون تن دی‌اکسید کربن را از طریق فناوری CCS (فناوری جذب و ذخیره کربن) جذب کند، همچنین چین، بزرگ‌ترین بازار ETS (بازار تجارت کربن) دنیا را در اختیار دارد و در سال 2024 بازار داوطلبانه کربن خود را نیز راه‌اندازی کرده است.
سهم اندک در انتشار کربن
بر اساس اعلام شرکت ملی صنایع پتروشیمی در سال 1402 میزان انتشار کربن صنعت پتروشیمی ایران، حدود 42 میلیون تن بود که معادل 24 درصد از کل انتشار کربن در صنعت نفت است. این رقم با توجه به افزایش تولید و ورود شرکت‌های جدید، پیش‌بینی می‌شود تا سال 2035 به بیش از 100 میلیون تن برسد. با این حال اقدام‌های اصلاحی قابل‌توجهی از سوی شرکت‌های مختلف در حال پیگیری و اجراست که ازجمله آنها می‌توان به استفاده از انرژی‌های تجدیدپذیر برای تولید برق، بخار و ایجاد سیستم پایش انتشار (MRV) اشاره کرد. در کنار این موارد، شرکت ملی صنایع پتروشیمی صندوق کربن‌زدایی داخلی را ایجاد کرده است. این صندوق با تأمین منابع از 50 درصد پتروشیمی‌های داخلی و 50 درصد از منابع جی‌سی‌اف، از اقدام‌های داوطلبانه برای کاهش انتشار کربن و پیشبرد اهداف کربن‌زدایی حمایت خواهد کرد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1083712/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

ماندن کادر درمان و پرسنل حوزه سلامت در هوایی گرم و آلوده نیاز به مشوق دارد / لزوم کسر نشدن مالیات بر حقوق در منطقه آزاد اروند

موالی زاده: "فرهنگ‌سازی" پیش‌نیاز توسعه خوزستان است

“فرهنگ‌سازی” پیش‌نیاز توسعه خوزستان است

شوک به استقلال؛ حسین مرادمند و آرش رضاوند در آستانه پیوستن به فولاد!

جدایی این بازیکنان استقلال در پایان فصل؛ پیوستن حسین مرادمند و آرش رضاوند به فولاد!

اشغالگران صهیونیست همچنان به جنایات خود علیه اسرای قهرمان ادامه می‌دهند

رسول پناه: اگر این پول ها را داشتیم، پرسپولیس در جام باشگاه های جهان جزو 4 تیم میشد!

رسول پناه: درویش باید زودتر از این استعفا می داد

دعوت 7 فرنگی‌کار خوزستان به اردوی تیم‌ ملی

معاون استاندار: تامین انرژی صنایع خوزستان اولویت است / لزوم فرهنگ‌سازی مصرف برق در جامعه

عضو شورای این شهر به پایگاه اورژانس اندیمشک حمله کرد!

رسول پناه: پرسپولیس باید از منابع مالی بی سابقه ای که داشت بهتر استفاده می کرد

لوکاس درست مثل ناچو خداحافظی می‌کند!‏

حربه کثیف صهیونیست‌ها برای ترور

استاندار خوزستان: کیفیت حمل و نقل ریلی خوزستان باید افزایش یابد / راه‌ آهن شلمچه – بصره گامی موثر در توسعه ارتباطات ریلی بین ایران و عراق است

حمله عضو شورای شهر بیدروبه به پایگاه اورژانس اندیمشک

امحای 27٠٠ کیلو گرم مواد غذایی تاریخ مصرف گذشته در شادگان

خلاصه بازی رئال مادرید 1 - اتلتیک بیلبائو 0

خوشحالی رونالدویی افسانه چترنور، بازیکن تیم ملی فوتبال بانوان بعد از برنده شدن 80 میلیون تومان

نوک انگشت اندریک گل تماشایی وینی را خراب کرد

ترکیب احتمالی استقلال مقابل هوادار

کمک‌داور با سکه مصدوم شد!

خلاصه بازی آث میلان 0 - آتالانتا 1

گل اول رئال مادرید به اتلتیک بیلبائو توسط والورده

عملیات ضدصهیونیستی در کرانه باختری و واکنش حماس

استاندار خوزستان: تدوین سند راهبردی توسعه استان با مشارکت نخبگان / کارگروه ویژه سرمایه‌گذاری در استانداری تشکیل خواهد شد

حمیدی: "دهه کرامت" فرصتی برای انسجام اجتماعی و تولید سرمایه‌های معنوی است

نجات دروازه های هفته بیست و چهارم لیگ برتر

بوژوویچ امید به فردا دارد

مورینیو: فرهنگ من با ترکیه متفاوت است

نگاه دانشمندان و بزرگان جهان به شاهنامه حکیم ابوالقاسم فردوسی

آمادگی سوئیس برای هرگونه مساعدت در مورد گفت‌وگوهای ایران و آمریکا

اذعان افسر اسرائیلی؛ خلع سلاح مقاومت فلسطین، توهم است

چرا خوزستان با وجود هشدار نارنجی خاک و باد تعطیل نشد؟

تصاویر؛ افتتاح حسینیه آیت الله بروجردی در شهر سامرا

اقدامات مدیریت فولاد برای جدال با تراکتور

دوازده فیلم بزرگ دیزنی در سال 2025

ده انیمه برتر سال 2025 که شما را شگفت زده می‌کنند

چهره ها/ عکس هایی جالب از بازیگران «تاسیان»

چهره ها/ عکس زیبای گوهر سریال «باخانمان» پربازدید شد

دستگاهی که زلزله را از فضا پیش‌بینی می‌کند

آقای رئیس جمهور! خدا رحم کرد که قول دادید شوک درمانی نمی کنید، اگر قول نداده بودید چه می کردید!؟ / از استثمار نیروی کار و جیب بری از آنها با سیاست تورم زا، لذت نبرید

از هیجان گلزنی به اینتر به خودم آسیب زدم!

مصدومیت هولناک در فرانسه؛ مچ تولیسو خُرد شد

داور بازی رئال برای سوت پایان نیمه اول عجله داشت!

دروازه خالی و ناکامی مهدی طارمی در گلزنی

حاتمی: محکوم به کسب پیروزی در گرگان هستیم

اولین بخشش خدا

عارف: دولت وفاق ملی اجازه نمی‌دهد دسیسه‌ها برای برهم زدن آرامش بازار اجرایی شود

ابراز امیدواری قطر به حصول توافق در مذاکرات تهران-واشنگتن