سید حسن خمینی: امام به مردم گفت ریشه مشکلات شما در «استبداد تاریخی» است/ بنیان تفکر امام بر «محرومیتزدایی» است
سیاسی
بزرگنمايي:
پیام خوزستان - یادگار امام با اشاره به اینکه جامعه آن روز ما در شمایل امام نجات خودش را دیده، گفت: امام به مردم گفت ریشه مشکلات شما در «استبداد تاریخی» است و خود این استبداد هم در تعامل علّی و معلولی با استعمار است. ایشان سپس «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» را مطرح کرد. در این شعار استقلال همان آزادی در افق ملی و آزادی همان استقلال در افق فردی است.
امام گفت این مورد قبول نیست که شاه ایران تحت تأثیر و تصمیم دیگران باشد.
به گزارش خبرنگار جماران، حجتالاسلام و المسلمین سید حسن خمینی طی سخنانی در دیدار با رئیس و جمعی از مدیران بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، گفت: برای فروپاشی یک نظامی مثل نظام ستمشاهی، همه مخالفین دور هم جمع میشوند و بر سر نخواستن یک چیز اجماع میکنند. اما اگر قرار شد بگویند چه میخواهیم و به یک امر ایجابی برسند، آن وقت اول دعوا است. همزمان با قضایای چند سال پیش در کشور نیز عده ای در خارج کشور وقتی میخواستند با جمهوری اسلامی مخالفت کنند، دور هم جمع شدند، ولی وقتی خواستند بگویند چه باشد، اول هفته با هم ائتلاف کردند و آخر هفته منفک شدند!
یادگار امام با تأکید بر اینکه سالهای 57 و 58 اتفاق عظیمی در ایران افتاده، افزود: بر اینکه نظام شاهنشاهی بر سر کار نباشد، خیلی گروهها همراه بودند، اما در 12 فروردین قرار شد یک جمله ایجابی بگویند تا معلوم شود چه حکومتی جای آن باشد. در اتفاق بزرگ 12 فروردین همه گفتند به خاطر اعتماد به یک نفر حرف او را قبول میکنیم و لذا 98 درصد به جمهوری اسلامی آری گفتند. حقیقتا این پرسش را همواره باید تکرار کنیم که مردم در وجود این پیرمرد چه دیده بودند که این همه انسان از طبقات مختلف دور او جمع شده بودند؟
وی با اشاره به اینکه انقلاب اسلامی اولین انقلاب تاریخ ایران است، یادآور شد: در کشورهای دیگری که انقلاب رخ داده بود، طبقاتی بودند، اما در انقلاب اسلامی ایران اصلا بحث طبقاتی ندارید. یعنی به همان اندازه طرفداران انقلاب اسلامی و امام در دهک اول حضور دارند که در دهک آخر؛ همان اندازه در میان بازاریان که در میان دانشگاهیان؛ همان اندازه در میان روحانیون که در میان اقشار دیگر؛ مجموعا در دهکهای پایین تقریبا 100 درصد و در دهکهای بالا اندکی کمتر هستند.
یادگار امام گفت: آن زمان یک پیرمرد در نجف با یک جمع کمی دور هم نشسته بودند؛ نظام روحانیتی که حاکمان وقت میگفتند ارتجاعی است، تمام شده تلقی می شد و مدعی بودند ادبیات مناسبی برای روزگار خودش ندارد. اما چرا دلها به این فرد معطوف شد؟ جواب اصلی به نظر من این است که امام با شجاعت دقیقا روی درد تاریخی مردم ایران دست گذاشت؛ آنچه که همه لمس میکردند، ولی یا نمیدانستند چیست و یا میترسیدند بگویند چیست را او به زبان آورد. ایشان دست روی «استبداد» گذاشته و دقیقا علت فقر آن زمان، مشکلات آن روزگار و نارضایتیهای مردم را هدفگیری کرده بود. امام همگان را به این نکته توجه دادند که این ساختار ظالمانه است. او به مردم گفت، حلبیآبادها و حاشیهنشینها به خاطر فاصله طبقاتی و فساد اقتصادی پدید آمده است.
سید حسن خمینی یادآور شد: اواخر سلطنت پهلوی ما ضریبی جینی بسیار بالایی پیدا میکنیم. در یک دوره تبلیغاتی دروغینی شکل گرفت و بسیار هم هنرمندانه کار را پیش بردند تا یک سرزمین موعود در گذشته را تصویرسازی کنند. اما خاطرات عَلَم را ببینید که روایت می کند، سالهای 55 و 56 دوره بیماری هلندی و سقوط اقتصادی شدید رژیم شاه است. اصلا چرا دولت هویدا کنار رفت؟ به خاطر زمین خوردن سیاستهای اقتصادیاش کنار رفت و سال 55 آموزگار بر سر کار آمد. اگر با آن شرایط پیش میرفت، حتما کشور با سقوط اقتصادی بسیار شدیدی در دهه 60 همراه بود.
وی اظهار داشت: امام به مردم گفت اگر دین و اخلاق شما را را هدف گرفتهاند و جشن هنر راه میاندازند، ریشهاش استبداد است. اقتصاد شما از بین رفته، روستاها را ترک کردهاید، به حاشیه شهرها آمدهاید و کارگران صنعتی بسیار کم بضاعت شدهاید؟ چون با اشتباه فاحش اصلاحات ارضی یک موج مهاجرت به شهر داریم. اصلاحات ارضی سیاست بسیار شکست خوردهای در دهه 40 است. خیلیها میگویند عامدانه برای اینکه شهرها احتیاج به کارگر صنعتی داشت، این کار را کردند؛ ولی اجرای آن سیاست جزو دستوران اصل چهار ترومن بود که با تصویر اشتباهی از فئودالیته در ایران اجرا شد.
یادگار امام تأکید کرد: امام به مردم گفت ریشه مشکلات شما در «استبداد تاریخی» است و خود این استبداد هم در تعامل علّی و معلولی با استعمار است. ایشان سپس «استقلال، آزادی، جمهوری اسلامی» را مطرح کرد. در این شعار استقلال همان آزادی در افق ملی و آزادی همان استقلال در افق فردی است. امام گفت این مورد قبول نیست که شاه ایران تحت تأثیر و تصمیم دیگران باشد. خیلی روشن است که محمدرضا از این حیث خیلی ناتوان بوده؛ یعنی حتی رفتنش از ایران با هماهنگی سفیر وقت انگلیس است.
وی با بیان اینکه جامعه آن روز ما در شمایل امام نجات خودش را دیده است، ادامه داد: البته به این عامل «صداقت» و «شجاعت» را هم اضافه کنید. شجاعت مقوله خیلی مهمی است. اگر یک نفر فقط یک تصمیم مثل پرواز 12 بهمن را می گرفت، شجاعت در مورد او صدق می کرد. آن هواپیما از آسمان کشورهای عضو ناتو به تهران آمده و در فرودگاهی به زمین نشسته که تمام افسران دور هواپیما مرتبط با رقیب یا دشمن هستند. همه به اتفاق گفتند این کار را نکنید، ولی شجاعت باعث شد که امام بگوید من میآیم.
سید حسن خمینی با اشاره به اینکه امام خاستگاه طبقاتی انقلاب را بر دوش محرومین قرار داد، اظهار داشت: بنیان تفکر امام بر «محرومیتزدایی» است؛ و من فکر میکنم انقلاب دینش را به طبقهای که آن را به وجود آوردند، ادا کرد. ما در دهه 60 یک طبقه متوسط فربه پیدا کردیم که گرچه بعدها باعث بزرگ شدن ساختار دولت شد، ولی در زمان خود باعث ایجاد نسبی عدالت اجتماعی شد؛ که از جمله مهمترین ابعاد آن امر آموزش است. اگر امروز با فرار مغزها مواجه هستیم، این مغزها به سبب آموزش عالی کشور خود ما تولید شدند، چرا که تا دورترین روستاهای کشور، امکانات، فضای آموزشی و عدالت آموزشی فراهم شد.
وی افزود: پایه انقلاب بر اساس «محرومیتزدایی» و «رنجزدایی» است؛ توفیق آن هم در «شناخت رنج» و «تلاش بر زدودن رنج» است. اگر احساس کردیم در شناخت رنج مردم با مشکل مواجه شدهایم، توان حل مشکلات را نداریم یا خودمان تبدیل به طبقه دیگری شدیم، یعنی از آرمانها فاصله گرفتهایم.
سید حسن خمینی در پایان هشدار داد: بعضی وقتها واژهها از کثرت گفتن بار معنایی را از دست میدهد؛ ما دائما به خود میگوییم «خدمتگزار»؛ اگر به این رسیدیم که «خدمتگزار» خود به تنهایی ارزشی ندارد، آنگاه به اهداف نزدیک میشویم.
![پیام خوزستان](https://kban.ir/NewsImage/640/aHR0cHM6Ly9zdGF0aWMyLmphbWFyYW4ubmV3cy9zZXJ2ZXYyL0s3M2o4SVl2eENwaC9sTGw1dmJWNXc3YywvJUQ4JUFGJURCJThDJUQ4JUFGJUQ4JUE3JUQ4JUIxKyVEOCVCMSVEOCVBNiVEQiU4QyVEOCVCMyslRDklODgrJUQ5JTg1JUQ4JUFGJURCJThDJUQ4JUIxJUQ4JUE3JUQ5JTg2KyVEOCVBOCVEOSU4NiVEQiU4QyVEOCVBNyVEOCVBRislRDklODUlRDglQjMlRDglQUElRDglQjYlRDglQjklRDklODElRDglQTclRDklODYrJUQ4JUE4JUQ4JUE3KyVEOCVCMyVEQiU4QyVEOCVBRislRDglQUQlRDglQjMlRDklODYrJUQ4JUFFJUQ5JTg1JURCJThDJUQ5JTg2JURCJThDLmpwZw==)
به گزارش خبرنگار جماران، حسین دهقان، رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی، نیز پیش از سخنان یادگار امام در این دیدار گفت: امام حقی عظیم بر عهده این ملت دارد و این ملت هم واقعا با هرچیز مادی و معنوی که داشت، رهبری امام را اطاعت کرد و نتیجه شد چیزی به نام جمهوری اسلامی شد که ما امروز در خدمتش هستیم و عنصر رهایی بخش و الهامآفرین برای همه ملتهای آزادیخواه است.
وی تأکید کرد: ما از دستاوردهای انقلاب، رهبری سیاسی و مبارزاتی امام و امامت امت میگوییم ولی نسبت امام و امت و عنصر تحولآفرینی که مردم را به نقطهای رساند که این حرکت عظیم را خلق کنند، کمتر توجه میشود. ما این را مفروض میگیریم ولی این مفروض را باید به صورت قاعدهمند به مردم منتقل کنیم؛ چرا که نسل یک و دو انقلاب کم کم دارند از صحنه بیرون میروند.
دهقان ادامه داد: آیا این جفا در حق نسلهای بعدی نیست که ما نتوانیم آن گونه که امام مردم و اسلام را میدید، مبارزه را تعریف میکرد و نسبت سیاست و دین را تبیین میفرمود، نتوانیم بگوییم و امروز با خیل عظیم سؤالات بدون پاسخ جامعه و نسل مواجه شویم؟! گرچه این نسل را «نسل Z» میگویند و یا ممکن است «نسلهای بعدی» بگویند، اما واقع مطلب این است که پیام امام که پیوند با نهاد و فطرت انسانی داشت، چیزی نیست که کهنه شود و یا در زمان تازگی خودش را از دست بدهد.
وی با تأکید بر اینکه باید با افکار و منویات امام باید زندگی کرد، اظهار داشت: همت ما در بنیاد مستضعفان بر دو چیز است؛ یکی اینکه امانتی که در اختیار ما هست را به نحو شایستهای اداره کنیم و مانع از مستهلک شدن نا به جای آن شویم و دوم اینکه همه تلاش ما بر این باشد که بر آن بیافزاییم برای هدف اصلی که در شکل گیری این نهاد مقدس در منظر امام بود و امروز هم مقام معظم رهبری بر آن تأکید دارند؛ و آن هم رسیدن به طبقات محروم جامعه است.
رئیس بنیاد مستضعفان انقلاب اسلامی افزود: امروز اقشار عظیمی از جامعه ما در معیشت و اقتصاد خودشان گرفتار مسائل جدی هستند. این را هم بپذیریم، کسانی که پایه انقلاب را شکل دادند طبقات میانی به پایین جامعه ما بودند و امروز بیشترین فشار به آنها وارد میشود. همه همت ما بر این است که بتوانیم در بُعد آموزش، مهارت، سلامت، اشتغالآفرینی و ایجاد معیشت و درآمد پایدار برای این اقشار مظلوم کار کنیم.
لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1048918/