پیام خوزستان

آخرين مطالب

خبرفوری فرقه‌های مذهبی سوریه را بررسی می‌کند

سنی‌های اموی چه‌کسانی هستند؟ / پیروان معاویه، دوباره بر شام مسلط شده‌اند! فرهنگی

سنی‌های اموی چه‌کسانی هستند؟ / پیروان معاویه، دوباره بر شام مسلط شده‌اند!
  بزرگنمايي:

پیام خوزستان - با وجود اینکه این روزها پس از سقوط بشار اسد، حرف از سنی های اموی زیاد به میان می‌آید، بیشتر سنی های سوریه خود را «اموی» نمی نامند و علاقه ای هم به معاویه ندارند. آنها پیرو مذهب فقهی امام شافعی هستند و در مذهب شافعی، امام علی (ع) خلیفه چهارم دانسته می شود.

به گزارش خبر فوری، حادثه ای که در سوریه اتفاق افتاده بسیاری از شیعیان را نگران کرده است. محبان اهل بیت نگران هستند که مخالفان مسلح بشار اسد به حرم های مقدس شیعیان در سوریه آسیب وارد کند.
البته این تنها ترس شیعیان نیست. ترس بزرگتر آنان این است که مسلحینِ غالبا سلفی شروع به قتل عام علوی ها و شیعیان اثنی عشری و اسماعیلی کنند. این ترس ها تا حدی قابل درک است و علت آن هم بیش از هر چیز وضعیت مذهبی سوریه است.
در سوریه مذاهب مختلفی وجود دارند که بعضا در مقابل هم قرار می گیرند. این تقابل مخصوصا به وضعیت سیاسی سوریه مرتبط است. خاندان اسد که بیش از نیم قرن بر سوریه حکومت کرد، تباری علوی داشت و در 10 سال اخیر، شیعیان زیادی در سوریه حاضر بوده و به حلقه قدرت بشار اسد نزدیک شدند. این مساله می تواند بهانه دست سنی های سلفی تندرو بدهد که شروع به کشتار مخالفان علوی و شیعۀ خود بکنند.
اما برای درک شدت خطر و نگرانی های حاصل از قتل عام مذهبی در سوریه باید درکی کلی و اجمالی از مذاهب موجود در این کشور داشته باشیم و بدانیم که دقیقا کدام گروه ها در تقابل با شیعیان قرار دارند.
مروری بر مذاهب مختلف سوریه/ ظاهری ها و باطنی ها در یک اقلیم
در سوریه مذاهب مختلفی وجود دارد. اکثریت مردم این کشور مسلمان سنی مذهب هستند. سنی های سوریه به دو دسته کلی عرب زبان ها و کردها تقسیم می شوند. بیش از 60 درصد از مردم سوریه سنی عرب زبان هستند و کردها نیز بین 10 تا 11 درصد از جمعیت سوریه را تشکیل می دهند. همچنین، اقلیتی از ترک ها یا ترکمن ها در سوریه زندگی می کنند که سنی هستند و حدود 4 درصد از جمعیت این کشور را تشکیل می دهند. حدود یک درصد از سوریه ای ها نیز چرکس هستند که انها نیز مسلمان سنی اند.
بعد از سنی ها، اقلیت علوی بیشترین جمعیت سوریه را تشکیل می دهند. علویان سوریه ای که با نام «نُصیریه» نیز شناخته می شوند، در فقه مانند اهل سنت عمل می کنند اما در کلام و عقیده پیرو شیعیان هستند (درباره این گروه اینجا بخوانید). علوی ها که خاندان اسد نیز به آنها تعلق دارد، حدود 11.5 درصد از جمعیت سوریه را تشکیل می دهند. البته این آمار مربوط به علوی های عرب زبان است. در شمال سوریه و در بین ترکمن ها و کردها، گروهی از علویان زندگی می کنند که جمعیتشان کمتر است.
به جز علوی ها، گروه های مختلف شیعه نیز در سوریه زندگی می کنند. شیعیان اسماعیلی 3 درصد از جمعیت سوریه و شیعیان اثنی عشری حدود 2 الی 3 درصد جمعیت را تشکیل می دهند.
برخی فرقه های غالبا عرفانی و باطنی نیز در سوریه زندگی می کنند. «دروزی ها» پرجمعیت ترینِ این گروه ها هستند و حدود 4 درصد از جمعیت سوریه را در بر می گیرند. پیروان فرقه «احمدیه» نیز حدود 1 درصد از جمعیت سوریه را تشکیل می دهند.
به جز مسلمانان و گروه های نزدیک به آنها، یهودیان و مسیحیان نیز در سوریه زندگی می کنند. طبق نظرسنجی های انجام شده در سال 2011، حدود 1 الی 5 درصد از جمعیت سوریه را مسیحیان و یهودیان تشکیل می دهند.
سنی های سوریه «اموی» هستند؟
اما سنی های سوریه پیرو چه آیین و مذهبی هستند؟ چندی پیش پایگاه خبری «صدای حوزه» در گزارشی از عبارت «سنی های اموی» برای وصف سنی های سوری استفاده کرد. طبق تحلیل نویسنده این مقاله به این علت که دمشق روزگاری پایتخت امویان بوده و مردم شام به واسطه اموی ها و به خصوص معاویه مسلمان شده اند، بنابراین، پیرو مذهب اموی هستند و امام علی (ع) را خلیفه چهارم ندانسته و معاویه را خلیفه می دانند. نویسنده مقاله می نویسد: « دمشق، مهد تفکر عثمانی اموی است و سالها مرکز حکومت معاویه و بنی امیه بوده است. برای همین اهل سنت سوریه با ریشه اموی و بصورت صدها گروهک رشد کرده است. تفاوتشان با سایر اهل سنت عربستان و مصر این است که علی را اصلا خلیفه چهارم نمی دانند، معتقدند خلفا به این ترتیب است: ابوبکر، عمر، عثمان، معاویه، یزید و…. و نسبت به اهل بیت و بنی هاشم بغض و کینه دارند. بخاطر همین اغلب اهل سنت سوریه، ناصبی هستند.»
همچنین، پایگاه خبری تبیان در گزارشی گروهی از سنی های سوریه را «ناصبی» می داند. ناصبی ها گروهی از مسلمانان هستند که با همه یا برخی از ائمه اطهار(ع) دشمنی و عداوت دارند. اینها از نظر علمای شیعه کافر و خارج از اسلامند. نویسنده مقاله در تبیین این موضوع و مشخص کردن مصداق امروزی ناصبی ها می نویسد: « در زمان حاضر عمده ترین گروه نواصب برخی از افراطیون وهابی هستند. اینها گرچه در زبان دم از کین اهل بیت نمی زنند ولی در عمل سعی در ویران نمودن آثار اهل بیت دارند. حرمهای آنها را به بهانه دفاع از توحید تخریب می کنند و شیعیان را مشرک دانسته می کشند. حتّی کارشان به جایی رسیده که در کتب روایی و تاریخی اهل سنّت، دست برده، حقایق مربوط به اهل بیت (ع) را از آن کتب حذف می کنند. افزون بر اینها گروههایی از نواصب بازمانده از دوران امویان نیز در منطقه شام ( سوریه ، لبنان ، فلسطین و اردن) وجود دارند.»
رفتار امروز برخی شورشی های مسلح در سوریه این گمان را به اذهان متبادر کرده که گویی شورشی های دمشق ناصبی اند. با این حال، به نظر نمی رسد این سخن دقیق باشد. حتی اگر گروهی از سنی های سوریه خود را ناصبی دانسته و به معاویه و اموی ها تعلق خاطر داشته باشند، باید گفت تعداد این افراد بسیار کم است. غالب سنی های سوریه «شافعی مذهب» یا حنفی هستند و بسیاری از آنها به دلیل علقه های عرفانی شان به شیعیان و علوی ها نزدیک اند. مخالفین مسلح بشار اسد نیز بیشترشان «سلفی» هستند. سلفی ها به «ابن تیمیه» علاقه مند هستند و اگرچه ابن تیمیه با شیعیان دشمنی سختی داشت اما با معاویه و بنی امیه نیز موافق نبود.
مساله این است که بیشتر سنی های سوریه خود را «اموی» نمی نامند و علاقه ای هم به معاویه ندارند. آنها پیرو مذهب فقهی امام شافعی هستند و در مذهب شافعی، امام علی (ع) خلیفه چهارم دانسته می شود.
البته نباید گمان کرد که هیچ اختلافی میان سلفی های مسلح و علوی ها و شیعیان وجود ندارد. حتی نمی توان منکر درگیری احتمالی بین این دو گروه شد. با این حال، نمی توان این درگیری را مربوط به اسلام اموی و علوی دانست. به نظر می رسد این اختلاف به مساله «اسلام گرایی جهادی» و «سلفی گرایی» مربوط می شود و ارتباطی به بنی امیه ندارد.

لینک کوتاه:
https://www.payamekhuzestan.ir/Fa/News/1004104/

نظرات شما

ارسال دیدگاه

Protected by FormShield
مخاطبان عزیز به اطلاع می رساند: از این پس با های لایت کردن هر واژه ای در متن خبر می توانید از امکان جستجوی آن عبارت یا واژه در ویکی پدیا و نیز آرشیو این پایگاه بهره مند شوید. این امکان برای اولین بار در پایگاه های خبری - تحلیلی گروه رسانه ای آریا برای مخاطبان عزیز ارائه می شود. امیدواریم این تحول نو در جهت دانش افزایی خوانندگان مفید باشد.

ساير مطالب

پاپی زاده:توسعه هر چه بیشتر محور مقاومت در آینده نزدیک محقق می شود

صاحب ورزشگاه آزادی چه کسی خواهد بود؟

در تبیین جایگاه ولی‌فقیه میان مردم ضعف دیده می‌شود/ جمهوری اسلامی پایه و ستون حاکمیت مقاومت است

سخنان رهبر انقلاب بارقه امید را در دل جوانان زنده کرد

سنی‌های اموی چه‌کسانی هستند؟ / پیروان معاویه، دوباره بر شام مسلط شده‌اند!

تاکید بر نقش ورزش در مدارس و ضرورت بهینه‌سازی فضاهای ورزشی

رامتین سلیمان‌زاده: من خیلی باهوشم! (عکس)

سقوط آمریکا

دیدار تاریخی رهبر معظم انقلاب با مردم؛ پیام امید و مقاومت در برابر استکبار

درس واقع‌گرایی در منطقه

مطبوعات پنجشنبه 22 آذر/ مقاومت گسترده‌تر می‌شود

پاسخ اینفانتینو به اتهامات علیه عربستان سعودی

برد تماشایی بارسلونا در ادامه روزهای سیاه گواردیولا

مومنی: مقاومت تا رسیدن به آرمان‌های خود همچنان به مبارزه ادامه می‌دهد

غلبه بر «مقاومت» ممکن نیست؛ چرا؟

سیمئونه: برای قهرمانی در یوسی‌ال رویابافی نمی‌کنیم!

پالایش نفت آبادان 71 - 48 آینده سازان تهران؛ صعود به رده ی دوم جدول با چاشنی هللیوسه / دبل دبل بازیکن سر به زیر لیگ

نقش آفرینی محمدمهدی محبی در بازی مقابل مس؛ خوابی که سپاهان نمی خواهد ا آن بیدار شود

کورس جذاب طلایی پوشان با تراکتور؛ خوابی که سپاهان نمی‌خواهد از آن بیدار شود

فرمانده کل سپاه درگذشت مادر شهیدان «مهاجرانی» را تسلیت گفت

خط ‌‌و نشان پاچوکا برای رئال با تحقیر بوتافوگو!

آموریم: هدف این فصل یونایتد قهرمانی لیگ برتر است!

مورینیو به هواداران فنرباغچه: از ما غمگین‌تر نیستید!

آنتوان گریزمان پس از دبل؛ در پلی‌استیشن بهترم!

شمسایی: مثل گذشته همچنان به دنبال جوانگرایی در تیم‌ملی هستم

تحلیل نشنال اینترست درباره ایران و محور مقاومت

ادبیات مقاومت یک ضرورت اخلاقی و هویتی برای ملت ماست

خلاصه بسکتبال پالایش نفت آبادان – آینده سازان تهران

اهواز فرسنگ‌ها با استاندارد سرانه فضای سبز فاصله دارد

منظور رهبر انقلاب از تحلیلگر نادان که بود؟!

ظهره‌وند: ارتباط معارضین سوریه با صهیونیست‌ها مشخص است/ زارعان: اگر با تروریسم در سوریه مبارزه نمی‌کردیم باید در ایران با آن می‌جنگیدیم

پالایش نفت آبادان 71 - 48 آینده سازان تهران؛ صعود به رده ی دوم جدول با چاشنی هللیوسه / دبل دبل بازیکن سر به زیر لیگ / فینال‌های زودرس دور برگشت در آبادان

کشف 52 سکه تاریخی در اندیمشک

عزم دولت چهاردهم برای کاهش آلودگی‌های خوزستان

ورود 2 سامانه بارشی و دمایی جدید به خوزستان

مراقب ایران باشید!

سه گل برای سه امتیاز حیاتی اتلتیکو در چمپیونزلیگ!

انتقاد از گواردیولا؛ او یک مربی مغرور است!

رونالدو رژیم جام جهانی 2030 را آماده می‌کند!

سرمربی مهگل: با یک بازی شطرنج‌گونه مقابل ذوب‌آهن به پیروزی رسیدیم

سوال و جواب های تاریخ ادبیات

خبرنداشتن از حال من بهانه توست!

شاعرانه/ بی‌خود‌تر از اینم کن و از خود به درم کن!

شعری زیبا از حامد عسکری

مقام ارشد ارتش: جغرافیای ایران در تمام تئوری‌های راهبردی دنیا، محور اساسی است

واکنش ایران درخصوص تجاوز اسرائیل به سوریه

دومین دور گفت‌وگوی اندیشکده ایران و چین در پکن آغاز به کار کرد

پزشکیان: رخدادهای منطقه، گواه سوءاستفاده رژیم صهیونیستی از اختلاف کشورهای اسلامی است

سردار سلیمانی: صهیونیست‌ها، بنگاه خبرپراکنی اَنتَرنشنال را ایجاد کردند

عراقچی: بسیج فوری کشورهای منطقه برای توقف تجاوز اسراییل و تخریب سوریه ضروری است